tisdag 6 november 2012

Pannacotta i form av små Frankenstein och Pumpor

Väntar ni på att få se bilder på hela desserbordet? Är de några nyfikna här? ;) Ni ska snart få se ska bara lägga upp receptet på några av buffets alla läckerheter innan ni får se helheten så de slipper bli massa recept i det inlägget :)) Ni har ju iaf fått en del tjuvkikningar från bordet ;)

Dessa pannacottor är verkligen jättegoda och superenkla att göra, vi serverade dom som dessert för några år sen på halloween men då i vanlig storlek, nu hade vi ju temat mini och valde att göra dessa i små snapsglas. De var verkligen väldigt pilligt med att spritsa ögon och mun i så små glas så stora är att rekomendera men de blev verkligen jättesöta att se på, och lagom storlek om man har väldigt mycket annat att bjuda på också ;)

De gröna är smaksatt med vanilj enligt receptet och de oranga är smaksatta med tutti frutti essence, på toppen gjorde jag dekorationer i sugarpaste då jag tryckte ut stjärna och satte dit en stjälk, de var verkligen jättefina som nygjorda men efter ett dygn i kylskåp så smälte sugarpasten och de såg ut som gele de också. Tur de inte gjorde något med smaken :))
Här kommer en bild från de jag gjorde för några år sen i normalstora plastglas :)

Ingredienser till 4 stora monster eller 12 små:
2dl gelésocker
5dl vispgrädde
1tsk vaniljsocker (eller några droppar essence)
Grön /Orange karamellfärg eller gelefärg
Genomskinliga glas eller plastmuggar
70gram Choklad (spelar ingen roll vilken sort det är)

Gör så här: Börja med att lägga några bitar choklad i en djup tallrik som du sätter upptill på en kastrull med kokande vatten. Låt kastrullen stå kvar på den varma plattan så smälter chokladen fortare. När chokladen är helt smält så låter du den svalna lite innan du häller i en spritspåse eller alternativt i en liten platspåse där du klipper av ett litet hörn i ena kanten, ett annat alternativ är att rulla ihop bakplåtspapper som en spritspåse. Spritsa sen ut ansikten i muggarna och ställ sedan muggarna i kylskåpet tills gelémassan är färdig.
Sen börjar du med att blanda grädde, gelésocker, vaniljsocker och några droppar karamellfärg eller gelefärg i en kastrull. Prova med någon droppe i taget för det blir stark färg väldigt fort. Låt det koka i några minuter och rör om hela tiden så det inte stelnar, sen kan du låta kastrullen stå i diskhon med iskallt vatten (inte högre än så hög som kastrullen är) och kom ihåg att röra runt hela tiden för här vill det gärna börja stelna längs kanterna. När du kylt av gelémassan några minuter så kan du hälla i de i muggarna som du gjort i ordning. Ställ in dom med en gång i kylskåp på avsvalning så att inte choklad ansiktet smälter bort av värmen. Det ska stå någon timme i kylskåp och du kan känna lite med fingret när det är som en tjock gummimassa, då kan du riva resten av chokladen som ska föreställa frankensteins hår. Lägg den rivna chokladen på toppen av gelémassan och dom är färdiga för servering. Man kan förbereda dessa och låta som stå i kylskåp en dag före servering. Gör du istället pumpor så gör du en stjälk och strjärna (löv) i sugarpaste istället för frankensteins chokladhår :)

2 kommentarer:

  1. Var kommer grädden in i det hela?

    SvaraRadera
  2. Sådärja där kom grädden fram.

    SvaraRadera