måndag 5 november 2012

Köttfärsfyllda pumpor -piroger-

Dessa piroger i form av pumpa gör vi varje år och enligt gästerna så är dessa dom godaste pirogerna någonsin, det var ett år vi istället serverade monsterpajer och då saknade dom dessa pumpor så varje år tjatar dom om att vi måste servera dessa piroger :) De är fyllda med skinka och köttfärs smaksatt med tacokrydda.


Detta behöver du till 5st stora pumpor eller 10 små:
1/2 paket jäst
25gram margarin
2 1/2 dl mjölk
1tsk socker
1/2 tsk salt
6-7dl vetemjöl
1 gul lök
600gram blandfärs
1 påse tacokrydda
1dl creme fraiche
1dl vatten
5 skivor rökt skinka (eller 10) 
1 ägg
Lite soya
 
Så här gör du:
-Smält fettet och tillsätt mjölken.
-Smula sönder jästen. Häll ner lite degvätskan så att jästen löser upp sig.
-Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt mjöl. spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen så den blir smidig och släpper från bunkens kanter.
-Låt degen jäsa i ca 40minuter.
-Skala och hacka löken. Lägg i lök och köttfärs i stekpannan och fräs tills köttfärsen blir genomstekt. Tillsätt tacokryddan, creme fraichen och vatten, låt puttra några minuter.
-Dela degen i 5 eller 10 bitar beroendes på vilken storlek du vill göra, kavla ut en bit i taget till en cirkel. Lägg på en skinka på den utkavlade degen och lägg sedan på en hög med köttfärs. Ta upp degen runt om och forma till en pumpa. Gör sedan så med resten av degen och köttfärsen också.
-Pensla på uppvispat ägg på alla pumpor och ställ in dom i ugnen i 225 grader i ca 25 min.
-Precis när dom kommit ut från ugnen tar du en pensel och målar ögon och mun med soyan på pumporna.
Färdigt för att serveras!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar