söndag 12 augusti 2012

Frusen fläder och jordgubbscheescake

Härom dagen testade jag ytterligare något nytt med min goda flädersaft och givetvis jordgubbar, de smakerna gifter sig verkligen ihop! Denna gången använde jag ett recept på jordgubbscheesecake som grundrecept men som jag ändrat om en hel del, både lagt till grejer och tagit bort en del ;) Kan säga att den verkligen blev härligt frisk och god :-) Rekommenderas!


Du behöver
Receptet är för 6-8 personer.

16 digestivekex
100 g smör
5 dl jordgubbar (ca 350 g, frysta går bra)
4 ägg
2 dl vispgrädde
400 g färskost
2 msk jordgubbssylt
2 dl råsocker (eller strösocker)
1 dl flädersaft (koncentrerad)

Gör så här:
Välj en form 24-28 cm i diameter. Gärna med löstagbar kant, men även en vanlig pajform går att använda.

Smält smöret och låt det svalna något. Krossa kexen och blanda med smöret. Tryck ut i botten på formen.

Skär jordgubbarna i tunna skivor. (Om du använder frysta bär behöver de inte tina helt utan bara så att de går att skiva.)

Använda tre bunkar till smeten:
Knäck äggen och separera vita från gula i olika bunkar.

Vispa vitan till hårt skum.

Blanda gulan med sockret och vispa slätt.

Blanda samman färskost med  jordgubbssylten.

Vispa grädden i en separat bunke, tillsätt flädersaften och vispa lite till om de blir för löst.

Rör nu samman färskosten och sylt, med äggulan och sockret. Blanda försiktigt ner den vispade grädden i smeten. Rör till sist försiktigt ner de vispade äggvitorna. Varva smet och skivade jordgubbar i formen. Frys formen i minst fyra timmar, gärna över natten. Tag fram och låt tina i kylskåp cirka 45 minuter före servering.

* Dekorera gärna med färska jordgubbar vid serveringen.
* Om du fryser kakan en kortare tid än över natten behöver den troligtvis inte tina innan servering. Risken är att den blir för lös i konsistensen.

2 kommentarer:

  1. åh så gott de ser ut,min favorit är absolut frusen cheesecake,har dock inte testat med jordgubbar men de borde bli ännu godare.

    SvaraRadera