tisdag 14 november 2023

Morot och dinkel långpannebröd

Nu är det någon vecka sen jag bakade en dubbelsats av dessa bröd i långpanna med morot, vetekross och dinkel. Supergoda och man håller sig mätt länge! 

Fler brödrecept jag gjort hittar du här!



 Recept som räcker till 2 långpannor!

10dl mjölk

100gr jäst

1dl olja

400gr finriven morot

0,5 dl ljus sirap 

2 tsk salt

1kg dinkel (16dl)

4 dl vetekross

8dl rågsikt + lite till utbakningen.


  1. Värm mjölken eller vattnet till 37°(fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet,  olja, morötter, salt, sirap  och nästan allt mjöl, dinkel, kross. Spara lite rågsikt till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Jäs den övertäckt ca 30 minuter.
  1. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i två långpannor (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper. Skär degen med en mjölad kniv i 24 bitar. Nagga degen. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
  1. Grädda i mitten av 15-20 minuter. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.

 

torsdag 2 november 2023

Halloweenpyntat hemmet!

Så här såg mitt halloweenpyntade hem ut i år, efter 21 års halloweensamlande så tar det några dagar att sätta upp allt och även plocka bort. Till och med gardiner byts ut i flera rum.

I halloweenkategorin i bloggen har jag i skrivande stund fler än 110 olika halloweeninlägg med massvis av recept men även tips på dukning, kläder och för några år sen gjorde jag även en lista med 30 olika förslag på lekar man kan göra på Halloween vilket brukar vara väldigt uppskattat. 

I år hann  jag tyvärr inte baka några nya halloweenrätter men jag tror nog ni ska bli inspirerade och få massvis av förslag iaf ;) Vi hann med en enkel Halloweenmiddag den 31/10 iaf inann vi gick bus eller godis i 50cm snö! Drömmer fortfarande om att få fira Halloween i USA :)











 Följ gärna min FB sida för fler smarriga tips!