måndag 29 oktober 2012

4 Halloween kakor med steg för steg beskrivning

För ett tag sen gjorde jag dessa halloweenkakor som även dom är väldigt lätta att göra och jättegoda! Jag valde att dela degen i 4 delar och färga varje del i en färg samt tillsätta en smak med hjälp av några droppar essence som nu finns i en massa olika varianter och smaker. Givetvis kan man änvända de smaker man själv känner för :)

Mina kakor smakar så här:
Vita spöken: Vanilj (enligt basrecept)
Orange pumpor: Gräddkola
Lila hattar: Smultron
Brun: choklad (tillsatt lite kakao)
 

Här kommer en liten steg för steg i bilder :)

1. Dela degen i delar och färga samt smaka in, tillsätt bara några få droppar, arbeta in i degen och smaka dig fram. Blir degen kladdig av mängden essence så tillsätter du bara lite mer mjöl. Ställ in i kylskåpet för att vila en timma.
2. Ta fram en deg i taget så inte de andra blir varma under tiden. Kavla ut degen ca 5mm tjock och tryck ut de formar du vill ha på kakorna, finns även här en mängd olika utförande att använda nu för tiden som finns att köpa i de flesta bakaffärer, tårtbutiker, tradera eller ebay. Just dessa jag använt denna gången har en typ av stans som man trycker in ett mönster så de blir lite mer 3d effekt. Enkelt och effektfullt :) Funkar även i sugarpaste!
3. Lyft över kakorna på en plåt med hjälp av en stekspade. Ställ in i ugnen.
4. Låt kakorna svalna och de är klara för att serveras eller lägga direkt i frysen så man lättvindigt kan ta fram när de kommer oinbjudna gäster ;)

Basrecept jag utgått från kommer från oförglömmliga tårtor och är jättebra då man ska göra kakpinnar eller glasera kakorna då kakorna inte sväller i ugnen och håller formen perfekt.

VANILJKAKOR UTAN BAKPULVER
100 g strösocker (1,1 dl)
100 g florsocker (1,7 dl)
1 tsk vaniljsocker
2 st ägg
450 g vetemjöl (7,5 dl)
200 g smör

Gör så här: Rör ihop alla ingredienser snabbt i en matberedare (eller använd rumsvarmt smör och kör med elvispen). Låt degen stå i kylskåpet minst en timme. Ta lite deg i taget från kylskåpet och kavla ut degen på mjölat bakbord. Degen ska vara ca 5 mm tjock. Ta ut kakor med kaksmått. Lägg kakorna på en plåt och grädda 8-15 minuter i 170 grader. Ta ut kakorna när de börjar få lite färg i kanten. Låt de ligga på plåten någon minut, använd sedan en stekspade och lyft försiktigt över kakorna till ett galler och låt dem svalna där. Vill du sätta kakorna på pinne? Då lägger du pinnen under degen och trycker ner degen runt pinnen. Grädda som ovan och var extra försiktig när du lyfter över kakan till gallret, använd stekspade. Se till att inte lyfta i pinnen innan kakan har svalnat helt.

fredag 26 oktober 2012

Halloween: Kiwiglassar al´a Pumpaklubbor

Här kommer ett snabbt inlägg med en ide jag fick för ett år sen som jag nu gjort till verklighet. Dessa kiwiklubbor innehåller som ni säkert förstår en kiwi som jag skalat och dekorerat med choklad. Dessa är godast när de är frysta och jag tror de kommer bli en favorit bland barnen ;) De går också att äta de när de är tinade men känns då lite slajmiga och mosiga..


Receptet eller tillvägagångssättet är så enkelt att du skalar kiwin, skär av botten och toppen. Stoppa ner en glasspinne (finns nya att köpa i hobbyaffärer) frys ner dom eftersom chokladen annars inte fastnar! Smält vit choklad (går åt ca 40 gram per kiwi), färga chokladen orange (jag färgade med vanlig gelefärg men de finns också speciella chokladfärger eller annars färdigfärgad choklad), häll över chokladen och låt de överflödiga rinna av, ställ in i frysen för att stelna igen. Under tiden kan du smälta lite brun choklad, låt de svalna lite och häll ner i en spritspåse med jättelitet hål, ta ur kiwin från frysen och spritsa på ögon och mun. Ställ in i frysen igen och de är klara för att serveras. De stelnar väldigt fort eftersom kiwin redan är nedfrusen..
De är verkligen superenkla och roliga att både göra och äta då de känns som en lite nyttigare glass, ja om man bortser från chokladen då kanske ;)
Ett tips till er som vill göra något snabbt, enkelt, roligt och annorlunda till Halloween :))


torsdag 25 oktober 2012

MASSA HALLOWEEN-INSPIRATION

Snart är de Halloween och som många av er vet så fullkomligt älskar jag Halloween. Har t.o.m mer halloweensaker än julsaker, sådär 10 kartonger plus några gravstenar och ett fullstort skelett! Kan inte direkt sätta ord på varför men har alltid älskat skräckfilmer, skelett, dödskallar, blod mm och så är de ju så roligt att samla familj och vänner, klä ut sig, leka lekar och äta god mat. Man blir som barn på nytt, kanske är de därför det är så roligt?!? ;)
Jag minns första gången jag klädde ut mig och gick med några kompisar och knackade dörr och fråga bus eller godis, då var jag inte gammal och det var många som aldrig ens hört talas om Halloween... Nu börjar de dock bli mer och mer vanligt :) 

I år är det dessutom hela 10 år sen vi i familjen börja fira halloween, första gången var 2002 och då gjorde jag och syrran halloweenmat bara för lilla familjen bara för att vi ville göra något annorlunda, ingen var utklädd då utan de har växt på mer och mer allt eftersom åren gått. Nu 10 år senare så börjar vi planeringarna ett år i förväg och både familj och vännerna längtar som bara den till varje år och planerar de mest avanccerade halloweenutstyrseln man kan tänka sig, allt för att kanske vinna pris för bästa klädsel, de längtar också för att se vad för bus vi hittat på. Tänk bara de året vi hyrde en stuga långt ut i skogen och så hade vi hyrt en skåpbil och hyrt in min faster som bor 30 mil bort som hemlig chaufför som utklädd med mask kastade in alla skräckinjagda i bilen och de trodde de hade blivit kidnappade på riktigt :))

I år blir de nog dock inte riktigt så dramatiskt då de är flera barn inblandat men eftersom de är 10 års jubileum så kan jag tala om att vi bakat och grejat för fullt varenda dag nu i några veckors tid så de kommer att komma en MASSA inspiration dagarna framöver :)) Kan dock tyvärr inte visa allt innan halloween eftersom de måste finnas överraskingar till gästerna, men någon tjuvkik ska ni allt få :) Kika gärna in då och då om ni vill ha inspiration för denna eller nästa Halloween :) Om ni inte kan vänta så kan jag också tipsa om att jag redan har en hel del Halloweeninspiration som ligger i mappen Halloween här till vänster.


onsdag 24 oktober 2012

Recept: Apelsinmousse

Minns ni att jag i julas gjorde en Tomte tårta där tomten klättrade ner i skorstenen..? Den innehöll iaf Pepparkakstartbotten som jag kommit på receptet själv på, samt apelsinkrokantmousse och apelsinmousse. Hade tänkt dela med mig av apelsinmousse receptet men så blev de helt bortglömt och för några veckor sen fick jag mail från en som undrade över recpetet.. De hade jag ju givetvis glömt efter så lång tid men så fick jag syn på en dagen i min tårtbok att jag hade antecknat mängderna så här får ni därför receptet, lite sent men å andra sidan är de snart jul igen :))
Hoppas ni gillar det :)

Apelsinmousse till ett lager i 15cm form
 
1 apelsin
1dl gelesocker
1msk vatten
 
1dl grädde
1,5msk marsanpulver

Hacka apelsinen (utan skal förstås) och koka upp i vatten, tillsätt gelesocker och låt de puttra några minuter, ställ åt sidan för att svalna och sedan in i kylskåp några timmar eller 1 dygn.
Före andvändning vispar du grädden och rör ner marsanpulver och apelsingeggan. Klar för andvändning, känns den för lös så tillsätter du bara lite mer marsanpulver, är den för hård så tillsätter du lite mer vispad grädde men denna mängd var perfekt till mitt lager :)
 
Receptet har jag knåpat ihop men bilden är lånad från google!

söndag 21 oktober 2012

Doptårta med groda och kungakrona

Igår på Edvin´s dop var temat grodkalas och mamma kimmi bakade en del inför detta men frågade om jag hade lust att göra tårtan. Egentligen hade jag ju sagt jag skulle ta de lugnt resten ut av året med bakningen men då jag fick denna förfrågan kunde jag bara inte säga nej..! Så roligt att göra en lite annorlundare tårta och inte en typiskt doptårta :-) När jag gjorde kungakronan så kom jag på att de nog skulle varit lättare att spraymåla den (med ätbar färg givetvis) än att penselmåla den pga alla detaljer. Så köpte jag ett nytt märke som bara kosta 70kr vilket är hälften av vad orginalet gör, dock blev jag väldigt besviken på den då den knappt var täckande och jag spraya 3 lager och hela flaskan gick åt och ändå var den inte täckande! Den kronan blev minsann dyr om man räkna med färgåtgången. Nästa gång köper jag nog den dyra vanliga som täcker på en gång. Som tur är lär man sig av sina misstag ;) Totalt 11 timmar tog denna tårtan att göra..

Kimmi verkade dock väldigt nöjd när hon hämtade tårtan och senare på kvällen fick jag detta sms: Hej där! Skickar lite sent men först nu jag hunnit med å smaka på tårtan. Fullt upp! :) Ville bara säga att den var jättegod, superfin och helt bedårande att se på. Knappt nån som våga skära i den! :) Men den gillades! Tusen, tusen tack! Du är sjukt duktig! Ha en fortsatt fin helg! Med vänlig hälsning, Kimmi





Tårtan innehöll Jappmousse och Ahlgrens bilarfluff
Beräknad till 37 personer

söndag 14 oktober 2012

4 våningstårta till 60 åring, HÖST

Idag fyller en av mina bästa kompisars mamma 60 år. Helga som hon heter frågade mig redan i påskas om jag hade lust att baka en tårta till henne.. För sådär 10 år se så bodde jag nästan där och sov över hos Sara (eller Lasse som jag kallar henne) flera gånger i veckan så de blev lite som min andra familj ;) Så därför kunde man ju inte säga nej till denna förfrågan :)) Jag fick fria händer och Helga berätta att hon skulle duka i höstfärger med löv osv men att tårtan inte behövde vara i de temat. Jag tänkte länge på detta och ville att tårtan skulle spegla henne och jag vet att hon gillar att laga mat (särskilt älg), baka (hon bakar nog nästan oftare än mig t.o.m ;)), hon brukar vara i skogen och plocka svamp och lingon (minns att de hade världens rullband som de hällde alla bären på för att snabbt kunna sortera bort löven). Eftersom jag bara gjort en hösttårta tidigare så var jag sugen på att göra en och alla detaljer speglar alltså hennes liv, där hon sitter med sin tekopp och en bit prinsesstårta, bredvid står en korg med hennes nyplockade lingon och så hittade hon lite kantareller på vägen :) Kom också på att hon ofta är ute och reser men tyckte inte de passa så bra med ett flygplan, resväska och pass ute i skogen..
Sara var här igårkväll och hämtade tårtan och hon var övertygad om att mamma Helga skulle bli nöjd!

Eftersom de är så många detaljer så är de därför många bilder här under, tyvärr är dom också i dåligt skick då min systemkamera eller om de är objektivet verkar hålla på att gå sönder och man knappt kan ta bilder imellanåt, särskilt närbilder. Så här kommer en blandning av både systemkamerbilder, kompaktkamerbilder och mobilbilder. Allt för att kunna ha några bilder..












Tårtan innehåller Lemon Curd mousse och jordgubbsmousse. Spacklad med Kiwi och jordgubbssmörkräm och täckt med sugarpaste.
Alla dekorationer är gjorda i SP och FP

söndag 7 oktober 2012

Budapestrulle med hallon

Har länge velat testa att baka budapest som är så gott och eftersom jag inte orkade göra en tårta till min födelsedag så tyckte jag de var ett perfekt tillfälle att göra budapest till :) Dock bytte jag ut mandarinerna mot hallon eftersom jag inte hade de förstnämnda hemma och de var lika gott ändå :) Och ett bevis på att de var gott får man verkligen då syrran som annars inte gillar något (kräsnare person finns nog inte) beställde sån till sitt kalas i april, fast den skulle vara dubbelt så stor ;) Sen fråga hon om receptet också trots att hon knappt kan baka, de mest omtalade hon bakat är väl vitpepparbullar (hon tog fel burk och märkte inget förens vi smaka) och de var som ni säkert förstår väldigt äckliga så nu när de är några månader kvar att öva på så kanske hon får ihop en EGEN GOD budapest hehe ;)


Budapestrulle
8 - 10 bitar
Ugn 175°
 
100 g hasselnötter (malda)
6 äggvitor
2 dl strösocker
1 påse (3/4 dl) snabbmarsanpulver
2-3 dl vispgrädde
1 burk mandariner 172 g

Mal hasselnötterna. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda ned strösocker, marsanpulver och de malda hasselnötterna. Klä en form 20 x 30 cm, med smort bakplåtspapper, och bred ut smeten i den. strö på lite flagad mandel. Grädda ca 20 minuter på mittfalsen. När kakan har svalnat stjälpes den upp på bakplåtspapper, eller smörpapper, gärna med en fuktig handduk under. Låt formen ligga över till kakan är helt kall. Vispa 2-3 dl grädde och blanda den med avrunna mandarinklyftor (från burk med 172 g frukt) Bred på gräddblandningen och rulla ihop till en längd med skarven underst.

torsdag 4 oktober 2012

Kolakakor

Till mitt födelsedagsfika kom jag på att de nog kunde vara bra med hårda kakor också, eftersom jag inte har så mycket tid längre så var de tvunget att vara något som givetvis är gott men också går snabbt att göra. Kom då att tänka på kolakakor som jag säkert inte ätit på hundra år känns de som..?!? Förr i tiden, för kanske sådär 15 år sen så bakade jag och en kompis dessa kakor flera gånger i veckan, vi verkligen älskade dom! De går verkligen snabbt att göra och de var färdiga och hade tom svalnat på endast en halvtimma från de att man tog fram ingredienserna ;) För er som inte ätit dessa innan så kan jag berätta att de har en härlig smak av vanilj med en kolaton och så är de lite mjuka och sega innuti..


100 gram margarin
1 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 msk sirap
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Tillagning: Låt margarinet bli rumstempererat. Sätt ugnen på 175 grader. Använd händerna till att blanda ihop alla ingredienser till en formbar smet. Forma (rulla ut) degen till tre fingertjocka längder och placera på en plåt. Platta till längderna något, och sätt in i ugnen i 10 minuter (175 grader). Låt längderna, som nu har svällt, precis sjunka ihop lite grann och ta sedan ut dem ur ugnen. (Detta gör att segheten bibehålls på bästa sätt.) Snitta längderna diagonalt i ca 40 bitar (10-15 per längd) medan kakorna är varma. Låt svalna lite grann innan servering
Njut, exempelvis tillsammans med mjölk eller saft!

Receptet hitta jag på tasteline

tisdag 2 oktober 2012

Delicatobollar och födelsedag(ar)

Om 1,5 timme (3 oktober) fyller jag år och min minsta tjej blir dessutom en månad på kvällen! :) Detta måste ju såklart firas och jag har därför bakat lite grejer som jag ska bjuda familjen på när de kommer på fika. Eftersom jag nu har två små tjejer på bara 1 månad samt 15 månader så orkar man inte göra så avanccerade grejer och är glad för allt man får till med barn som hänger i benen hehe. Ni som är småbarnsföräldrar vet nog vad jag menar ;) Därför är det bra med recept som är enkla och går snabbt att göra :))

Något som jag varit sugen på att prova länge är kioskbollar eller såkallade delicatobollar som ska smaka som de man köper i affären, just detta recept hitta jag hos Bli min jäst och de var faktiskt väldigt goda men ändå inte den smaken som de köpta har, kanske skulle kaffet vara ännu starkare eller så är de väl någon hemlig ingrediens vi inte kommit på än ;)



Delicatobollar
100 g smör (rumsvarmt)
 1,5 dl florsocker
 2 msk starkt kaffe
25 g ljus choklad, smält
1,5 tsk kakao
1 msk vaniljsocker
 4 dl havregryn
 
100 g smält ljus choklad

Gör så här:
Mixa havregrynen i en mixer så det blir fina smulor.
Vispa smör och florsocker med en elvisp och tillsätt sedan kaffet. Vispa tills det blandas. Tillsätt kakao, vaniljsocker och de finmalda havregrynen. Vispa till en fin smet. Smält den ljusa chokladen (det funkar bra med blockchoklad eller Marabou mjölkchoklad) i en skål i micron eller över vattenbad och häll sedan ner den i smeten. Vispa eller rör tills allt är ordentligt blandat.
Ställ in i kylen en halvtimme. Tag sedan fram ur kylen och rulla i lagom stora bollar. Ställ sedan in dem i frysen i en halvtimme. Smält choklad i en skål i micron och rulla bollarna i chokladen. Avsluta med att rulla dem i kokos. Låt dem stelna i kyl en stund innan de avnjuts :)