Nu är det någon vecka sen jag bakade en dubbelsats av dessa bröd i långpanna med morot, vetekross och dinkel. Supergoda och man håller sig mätt länge!
Fler brödrecept jag gjort hittar du här!
Recept som räcker till 2 långpannor!
10dl mjölk
100gr jäst
1dl olja
400gr finriven morot
0,5 dl ljus sirap
2 tsk salt
1kg dinkel (16dl)
4 dl vetekross
8dl rågsikt + lite till utbakningen.
- Värm mjölken eller vattnet till 37°(fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, olja, morötter, salt, sirap och nästan allt mjöl, dinkel, kross. Spara lite rågsikt till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Jäs den övertäckt ca 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i två långpannor (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper. Skär degen med en mjölad kniv i 24 bitar. Nagga degen. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
- Grädda i mitten av 15-20 minuter. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.