måndag 18 oktober 2010

Steg för steg - Tiara

Idag ska jag göra en tårta med en tiara på, bild på den kommer givetvis senare. Under tiden ni väntar tänkte jag ge er en steg för steg beskrivning. Hoppas ni har nytta av den :)

Börjar att visa er bild på hur slutresultatet blev! Tog ungefär en timma eller en och en halv att göra den, det är inte alls så svårt som de kanske ser ut att vara.

För att göra Tiaran behövs fölande:
* Ett mönster
* Rund burk
* Tejp
* Plastfolie
* Modelleringspasta eller Sugarpaste blandat med flowerpaste
* Strösselkulor
* Evt pärlemorpulver eller färg
* Verktyg att skära av kanter med
* En äggkopp med lite vatten och en pensel
* Verktyg att rulla ut pastan med underlättar men annars går de att rulla för hand också

Börja med att rita upp ett mönster, så som du vill att tiaran ska se ut.
Sen tejpade jag fast den på en burk i lagom storlek (min är cirka 10cm i omkrets). Sen tog jag plastfolie runt om för att de skulle underlätta efteråt att få av tiaran.
Sen började jag med bottendelen. Jag använde mig av SP blandat med FP och kavlade ut den till ca 3mm sen använde jag min multiribboncutter för att få en jämn remsa men man kan lika gärna skära med en liten pizzaskärare eller kniv.
Sedan la jag på den på burken precis där den ska vara, skärde av kanterna när den låg på burken.
Sen var de bara att trycka ut pastan, har man inte något verktyg för detta så kan man förstås rulla för hand men de är lite svårare att få de jämnt och snyggt. Jag använde mig av två olika tjocklekar.
Sen började jag med hjärtat i mitten. Med hjälp utav vatten och pensel limmar jag fast änden mot bottendelen.
Sen är de bara att fortsätta lägga ut pastan efter mönstret. Limmar fast med hjälp av vatten och pensel gör jag vid varje ställe där de möter en annan del.
Tillsist gör jag en stor kula som jag plattar till lite och sätter i mitten på bottenkanten, i den gör jag gropar med hjälp utav baksidan på en pensel. Sen lägger jag i lite vatten i varje grop och sen en pärla. Rullade sen massa kulor och satte längst med hela kanten.
De torkar egentligen ganska snabbt men för säkerhetsskull så lät jag de torka över natten. När de är helt torrt så penslade jag på pärlemorpulver över hela tiaran. Sen är de bara att lossa på plastfolien och försiktigt lyfta av tiaran från burken. Tadaaa och den är klar för att ställas på exempelvis en tårta=)

12 kommentarer:

 1. Wow, vad snygg den blev. Vilket bra tips! Tack!

  SvaraRadera
 2. Åh, vilken fin tiara du har gjort! Väldigt bra beskrivning också, kul att du delar med dig =)

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att ni gillar beskrivningen :) Blir kanske fler såna i framtiden :)

  SvaraRadera
 4. Jättebra beskrivning. Jag älskar bilder, det blir så mycket enklare att förstå då :o) Jag har precis som du läääängtat efter att få göra en riktigt prinsessaktig tårta, men nähä då. Bara bilar och dödskallar. Haha! Kanske ska följa ditt exempel och göra en ändå... :o)

  SvaraRadera
 5. Jag tycker också precis som dig Sofia att de är mycket bättre med bilder :) Hellre för många än för få hehe :-)
  Tycker du ska prova att göra en ändå ;) Jobbigt att gå och vänta på den där rätta anledningen hehe...

  SvaraRadera
 6. Wow vad fint, tack så hemskt mycket för en fantastisk tutorial!!

  SvaraRadera
 7. tack så mkt för tipset.. helt otrolig tårta.. den finaste dop tårta jag har sett

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Fantastisk tiara. Nu sitter jag och försöker göra densamma enligt din fina beskrivning. Men hur i hela friden får du ut pastan genom "hålverktygen"? Jag trycker och trycker men det kommer minsann inte ut fina små "korvar", det är hårdare än sten. Försökte att knåda pastan riktigt mjuk men det funkar ändå inte. Hur gör du?
  /L

  SvaraRadera
  Svar
  1. testa att värma den genom din kropps värme

   Radera
 9. Lakritztrollet: Om pastan är för hård så går de väldigt trögt att trycka ut och då brukar jag knåda in lite matolja så pastan verkligen blir mjuk och smidig sen ska man heller inte proppa röret för fullt, de måste vara lite plats runt om så de har plats att andas. Hoppas du fixar de :)

  SvaraRadera
 10. Tusen tack för tipsen! Ska ge mig på projektet igen, alldeles snart. Lyckas jag ändå inte får jag nog bordlägga projektet till en annan tårta. Ha en bra helg när den kommer om en liten fredag. /L

  SvaraRadera
 11. Så sjukt fin den blev :)

  SvaraRadera