onsdag 21 juli 2021

Hemmagjord Vinbärssaft

Detta hör ju absolut inte till bakning men jag kände ändå att jag gärna ville visa min hemgjorda vinbärssaft som jag gjorde häromdagen och som snart redan är slut för den delen ;) Det är första gången som jag faktiskt tagit till vara på våra vinbär, detta året hann jag före fåglarna ;) Som ni ser på bilden så blandade jag röda och svarta vinbär ungefär 70/30 och det blev jättegott och är förmodligen inte sista gången jag gör sån saft.

Jag använde mig av santamarias recept enligt nedan men när jag följde det så blev det som gele i konsistensen så jag hällde upp allt i en gryta och kokade upp igen tillsammans med lite mer vatten (ca 5dl till) och då blev den väldigt bra. inte lika koncentrerad då förstås men vad gör det :) Klicka på bilderna om ni vill se dom större.

 2023 testade jag att göra 1,5 sats och tillsätte 3dl extra vatten och det blev jättebra!
 
*****************
 
2025 testade jag att göra en annan variant av vinbärssaft så jag lägger med den beskrivningen här med mest för min egna skull. Smakmässigt var det ingen skillnad! Fick i år 4,5kg vinbär i blandade färger och detta blev totalt 6L, rekord för mig! Blir mer och mer bär för varje år med tanke på nyplanteringarna från mormors buskar.
 
NYTT Recept 
4,5 kg vinbär
4 L vatten 
3L socker (6 dl per avrunnen liter, jag fick 5l)
6 krm Natriumbensoat (1 krm per avrunnen liter 6l)
 
1. Skölj vinbär med stjällar.
2. Koka upp med vatten.
3. Sila av, låt rinna av 30 min
4. Mät upp hur många liter du har.
5. Koka upp ihop med sockermängden för antal liter du har. 
6. Rör ut den mängd natriumbensoat du ska ha med lite varm vinbärssaft och rör runt så den löses upp och blanda sen ihop den med resten.
7. Häll upp på flaskor.
 
Håller ca 1 år. Ska stå mörkt och svalt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar