Har fått förfrågningar om att dela med mig av mitt alldeles egna recept till att göra saffransbullar eller helt vanliga lussekatter (ta då bort fyllningen). Hemligheten är vit choklad i smeten, något som jag inte hittat något recept på tidigare (har googlat) vilket gör bullarna saftigare än någonsin!
Ingredienser
150 gram smör, eller margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 dl socker
0,5 tsk salt
1pk saffran (0,5g)
100gram vit choklad
ca 1,4 l Vetemjöl
Fyllning
50-100 gram rumstempererat smör, eller margarin
100 gram mandelmassa
1dl socker
Till pensling och garnering
1 st uppvispat ägg
Hackad mandel och pärlsocker
(Russin om du gör Lussekatter)
150 gram smör, eller margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 dl socker
0,5 tsk salt
1pk saffran (0,5g)
100gram vit choklad
ca 1,4 l Vetemjöl
Fyllning
50-100 gram rumstempererat smör, eller margarin
100 gram mandelmassa
1dl socker
Till pensling och garnering
1 st uppvispat ägg
Hackad mandel och pärlsocker
(Russin om du gör Lussekatter)
Gör så här:
1. Riv mandelmassa och vit choklad var för sig på grövsta storlek.
2. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm den till 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål på 3–4 liter.
3. Häll över degvätskan och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt och saffran. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
4. Tillsätt vit choklad och mjölet, men spar ½ dl av mjölet till utbakningen.
5. Arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter med maskin eller ca 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
6. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
7. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
8. Bred ut eller pensla på smör, strö sen över mandelmassan och sockret. Rulla ihop till en rulle. Skär rullen i 20 delar och lägg dem med snittytan uppåt i pappersformar eller på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
9. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter i 250ºC.
Det här måste jag prova! Vad roligt att du delade med dig av receptet, det lät så jätte gott! :)
SvaraRaderaOj, så gott det verkar =)
SvaraRaderaVilken härlig blogg och massa fina tårtor och bakverk! Googla på converse skor och hamnade här, tack för en superbra beskriving!!
SvaraRaderahur mångA bullar blir det?
SvaraRadera30-40 stycken blir de beroendes på hur stora eller små du gör dom :)
SvaraRaderatips: kavlar alltid ett par gånger över saffranspaketet innan man öppnar det , sen häller jag det i smöret och mjölken så sprides det ut ordentligt och riskerar inte att klumpa sig! :)
SvaraRadera