lördag 28 augusti 2010

Sugarpaste test...

Igår provade jag flera olika sugarpaste för att lära mig mer om dom och vilka som funkar till vad osv. Vet att Hanna som har Bakfnatt gärna ville att jag skulle skriva ett inlägg om de så här kommer alltså mitt resultat, alltså bara vad jag tycker.

Pastorna som testades var:
SP med vit choklad (Ballina)
SP vanilj (Ballina)
SP mörk choklad (Ballina)
SP hemmagjord med cocosfett och en med olja istället
Flowerpaste
Sp blandat med flowerpaste
(Har innan bara testat Bakels och hemgjord MMF)


Först gjordes ett test med att göra blommor och en rosettögla för att se om de stelnar. Gjorde ju rosettgrej i Bakels sp för ett tag sen och den var jättefin i kylskåpet men när den kom ut så sjönk den och de var riktigt tråkigt. Nu har jag lärt mig att de bara är Flowerpaste och Sp blandat med flowerpaste som stelnar (se bild nedan, de andra sjönk med en gång). De andra är fortfarande mjuka trots att de stod i flera timmar. Den hemgjorda var dock lite bättre än den köpta.

Vad jag tyckte om de olika pastorna:

FP= Seg, kletig ungefär som tuggummi, blev väldigt bubblig när man kavla den och jag kunde inte kavla tunnare än med vanlig Sp som de sägs att de kan. Gilla INTE denna.. Blommorna stelna iaf fort...
Edit: Efter att fått tips om att använda mycket potatismjöl att pudra på då man använder FP så är den mycket mer lättarbetad och nu använder jag den ofta.

FP+SP= Mycket smidigare än bara FP, känns mer som vanlig Sp i konsistensen. Blir inte bubblig utan slät och fin. Denna kombination gilla jag bäst till att göra sånt som ska torka.

SP vit choklad= Lite konstig i smaken tyckte jag (sambon gillade den bäst så de är nog olika) men de lukta väldigt illa när man knåda och kavla den, var små prickar i den också men de försvann nog när jag la på locket. Klara fuktprovet bra, svettades inte så fort som bakels.
Går även att modellera med denna men den måste torka i några dagar, har man inte så mycket tid på sig kan man blanda in FP men jag har gjort exempelvis tiara i bara SP och de var inga problem.

SP vanilj= I början gilla jag inte smaken men sen kände jag inget så den är väl okey. Slät och fin och känns ungefär som bakels bara att den var bättre på att klara grädde än bakels. Locket fick massa småsprickor när de las på :( Blommor och sånt stelnar inte med denna.
Går även att modellera med denna men den måste torka i några dagar, har man inte så mycket tid på sig kan man blanda in FP men jag har gjort exempelvis tiara i bara SP och de var inga problem.

SP mörk choklad= Lite annorlunda smak på sp´n men på tårtan så är det inget som märks. Denna går inte att göra dekorationer av trots att de torkat i flera dagar, den stelnar inte så som den med vanilj eller vit choklad gör.

Hemgjord SP med olja= Såg receptet på internet å den gick inte alls att använda, var inte ens en deg utan de bara smula sig. Vet dock inte om jag haft för mycket florsocker i eller om gelantinet inte löst sig. Ska prova igen vid ett annat tillfälle. (fyller då i resultatet i detta inlägg då).

 Hemgjord SP med cocosfett= Mycket smidigare och bättre än hemgjord MMF som jag tyckte var väldigt god men bubblig. Denna blev dock lite smått bubblig om man är petig. Bäst var de när man blanda ut denna med köpt SP. Bara den hemgjorda SP´n var dock den som klarade fuktprovet sämst, den svettades alltså först av alla proven men de tog ändå längre tid än vad de tar för bakels att svettas. Blommor i denna Sp blev väldigt kladdiga och rekommenderas inte!

Den fjärde bakelsen har blivit ett frystest, har fryst in den för att senare ta fram den och kolla om den smakar precis som innan den blev fryst.
Svar: Den klara testet, upplevde den inte annorlundare än före den kom in i frysen.

Jag har iaf lärt mig massa mer på detta testet och jag hoppas den kanske hjälper er också som funderar på alla de olika pastorna...

Uppdaterad 16/5-11

2 kommentarer:

  1. Intressant att du skriver det där om Ballinas vaniljsmak om sprickorna, det känner jag igen och tycker faktiskt att vitchokladen är mycket bättre på det sättet, där blir det inga sprickor! :0) Men jag har dock observerat att vitchokladen brukar vara inplastad i förpackningen vilket inte vitchokladen är, kanske gör skillnad(?)

    SvaraRadera
  2. Hej och tack för ditt tips!
    Jag har enbart använt hemgjord SP, därav mitt lilla test, alla gör vi ju enligt olika recept.
    Har hört sen innan att Ballinas ska man inte behöva fodra, det kanske är värt att köpa, annars tycker jag det är rätt kul och smidigt att göra egen :)

    SvaraRadera