tisdag 31 augusti 2010

Recept: Daim och Mandelbullar

Eftersom en del frågat så lägger jag nu ut receptet på världens godaste bullar!! :-)

150 gram smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1-1 1/2 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
12-13 vetemjöl


Fyllning:
2 dubbeldaim
ca 200 g sötmandel
ca 150 g smör
1 dl strösocker

Pensling:
uppvispat ägg

Garnering:
hackade pistaschnötter
pärlsocker

Gör så här:

1.Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut med degvätskan.Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjölk, spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen tills den är blank och smidig, ca 5 min i maskin eller 10 min för hand.

2. Täck över med bakduk. Låt jäsa ca 40 min tills degen är dubbelt så stor. Finhacka daim och mandel.

3. Stjälp ut den jästa degen på väl mjölad arbetsbänk och knåda degen. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangulär platta. Riv över smöret med hjälp av ett rivjärn. Strö över daim, mandel och socker. Rulla samman degen från långsidan och skär i rullen i ca 2 cm breda bitar. Blir ca 40 stycken. Lägg dem i bullformar ställda på plåtar. Täck över med bakduk. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

4: Pensla bullarna med ägg. Strö över pistaschnötterna och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 min tills de fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar