måndag 21 december 2020

Julgodis - Kola med rispuffar


Nu har jag testat att göra en ny sort till julgodiset, kola med rispuffar som fick tummen upp av dom flesta i familjen :) Vill man kan man även tillsätta havssaltet både i godiset samt ovanpå chokladen men jag körde utan pga barnen. Tänk att det nu bara är 3 dagar kvar till julafton, är ni redo? I kategorin julgodis här i bloggen hittar du i dagsläget 65 olika recept/inlägg samt 70 inlägg i kategorin jul!

Följ gärna min FB sida för mer inspiration :)

***

Recept: Kola med rispuffar

200 gram smör

2 dl socker

1 dl sirap

6 msk mjöl

6 dl puffat ris

(1 tsk havssalt)

200 gram ljus choklad


Lägg ett bakplåtspapper i en form med uppvikta kanter, min var en kvadrat 20 x 20 cm vilket jag tyckte var perfekt storlek. Lägg smör, socker, sirap och mjöl i en kastrull och koka upp kraftigt under omrörning, sänk värmen och koka på svag värme i 6 minuter. Tillsätt rispuffarna samt saltet om du valt att ta med det och rör runt, häll sen ner i bakformen och jämna till med en sked så den är jämntjock. Låt svalna en stund och smält sen chokladen och bre på ovanpå, strö även över saltet om du valt det receptet. Låt svalna/stelna helt och skär sedan upp i rutor. Förvaras i burk med lock, svalt och mörkt.

Orginalreceptet låna jag av Jonna M.R med lite ändringar.

onsdag 16 december 2020

Julgodis: Ahlgrens Bilar Fudge med julfärger

Min lista med förslag på vad jag ska baka för julgodis blir bara längre och längre för varje år, och något som stått på den listan i några år är Ahlgrens Bilar Fudge. Så idag kände jag att det börjar bli lite bråttom med julgodis då det bara är en vecka kvar till julafton så idag var dagen kommen för att testa min juliga version av Ahlgrensbilarfudge. Receptet har jag experimenterat ihop då dom jag hitta på internet verka så mycket omständigare så gjorde jag en enklare variant! Egentligen hade jag velat toppa godiset med Ahlgrens julgranar men dom fanns inte på affären, men å andra sidan var det kanske tillräckligt med 3 påsar vanliga bilar.. 

Dom var vackra att titta på men tyvärr lite för söta för min smak :/


Jag fick lite hjälp med att klippa bilar ;)

 Milli´s Ahlgrensbilar Fudge

Du behöver göra 3 satser av denna, en omgång i taget!

90 gram Ahlgrens bilar (totalt 270 gram + några till dekorering)

3 msk grädde (totalt 9 msk)

15 gram smör (totalt 45 gram)

100 gram vitchoklad (totalt 300 gram + l0 gram till dekorering)

Röd + Grön gelefärg

Gör så här: 

Klä en form med bakplåtspapper, jag hade en fyrkantig 15x15cm vilket jag tycker blev perfekt storlek. Sortera färgerna på bilarna och väg dom så du har 90 gram i varje skål av en färg, klipp sen alla bilar i 4 delar för att dom ska smälta fortare. Ta fram 3 små kastruller, mät upp grädde och smör i alla kastruller och tillsätt en färg färdigklippta bilar i dom olika kastrullerna. Hacka 100 gram choklad åt gången (denna procedur görs om till varje sats). Börja med det lagret du vill ha unders, jag valde rött och tog alltså den kastrullen med dom rosa bilarna och värmde upp på spisen, när det precis ska börja koka sänkte jag plattan till 3(av9) och lät bilarna smälta under omrörning tills allt var smällt, tog ca 10 minuter per omgång. När allt smällt kan du ta av kastrullen från den varma plattan och skynda dig att ha i gelefärg och chokladen och rör runt tills allt smällt ihop till en jämn smet, bred ut den i formen och ställ in i frysen i 10 minuter. Sen fortsätter du med nästa lager och gör likadant förutom att det inte behöver vara någon färg i det vita lagret och bred sen ovanpå det röda lagret, till sist gör du det gröna lagret och när alla lager är färdiga så ska den stå i frysen en timma innan man sedan skär bort alla kanter runt om och skär upp resten i jämna bitar. Blev 16 st. Till sist värmde jag lite vitchoklad och "limmade" på bilarna på toppen av fudgen. Sen är det bara att tuta och köra, eller jag menar, sen är det bara att äta så mycket du orkar :) Förvaras i kylskåp.


Vill du se fler recept jag bakat med jultema så hittar du över 60 recept i julkategorin!

Vill du se recept på enbart julgodis så hittar du över 60 recept i kategorin julgodis!

Ni får hemskt gärna följa min FB sida för att lättare kunna följa med på alla nya bakverk jag gjort allt eftersom :)


söndag 13 december 2020

Pepparkaksvåfflor som skålar och pepparkaksglass!

Eftersom det var pepparkakans dag i onsdags så fortsatte jag att köra på pepparkakstemat och provade en helt ny ide jag fick som resultera i Pepparkaksvåffelskålar med hemgjord pepparkaksglass :) Jag har länge tänkt att det säkerligen vore gott med pepparkaksglass och i bilen på väg hem häromdagen så började jag spåna på hur jag skulle servera den och hur fotografiet ska se ut och då kom jag på att jag köpte en maskin för att göra våffelskålar för flera månader sen som jag faktiskt inte hade hunnit prova å funderade på om man kunde göra den julig genom att tillsätta pepparkaskrydda i våffelsmeten. Å vet ni vad...? Det funkade alldeles utmärkt och det blev en jättegod julinspirerande juldessert. Glassen som är gjord på bara 3 ingredienser är superkrämig, och dom hackade pepparkakorna sög åt sig fukten så dom blev lixom mjuka så det kändes som det var pepparkaksdeg i glassen istället. Vilket var väldigt gott! 



Pepparkaksglass

Det här behöver du:

5 dl vispgrädde

1 burk kondenserad sötad mjölk (ca 400 g)

150 g pepparkakor

GÖR SÅ HÄR:

Hacka pepparkakorna grovt. Vispa grädden hårt. Öppna burken med chokladkondenserad mjölk, och rör ihop med grädden. Blanda ner pepparkakorna. Häll ut i en form, täck med plastfolie eller sätt på locket och frys i minst 5-6 timmar. Ställ fram för att tina ca 10 minuter före servering.



Pepparkaksvåfflor – Våffelsmet med pepparkakskryddor

Det här behöver du:

1 påse pepparkakskryddor (ca 2,5 msk)

3,5 dl mjöl

0,5 tsk salt

2 tsk bakpulver

4 dl mjölk

100 g smör

Smör till gräddning


GÖR SÅ HÄR: 

Smält smöret . Blanda mjöl, pepparkakskryddor,  salt och bakpulver i en bunke. Vispa ner lite mjölk i taget och vispa till en jämn smet. Avsluta med att hälla ner det smälta smöret. Smeten blir brunare till skillnad från en naturell våffelsmet. Starta våffeljärnet. Smörj våffeljärnet med hjälp utav en brödpensel. Jag gräddade dessa våffelskålar i 3 minuter vilket var lagom men man får känna sig fram lite eftersom pepparkaksvåfflorna blir mörkare än vanliga våfflor så kan det vara svårt att se på färgen när dom är färdiggräddade.


För fler glassrecept som jag gjort tidigare kan du kika i denna mappen!
För fler julrecept som jag gjort tidigare kan du kika i denna mappen!

Ni får hemskt gärna följa min FB sida för att lättare kunna följa med på alla nya bakverk jag gjort allt eftersom :)

onsdag 9 december 2020

Pepparkaksprovning (Test) med flera smaksatta pepparkakor!

Idag är det 9 december och då är det Anna´s namnsdag och dessutom pepparkakans dag så jag har firat genom att göra ett pepparkakstest och smakat flera av Annas smaksatta pepparkakor :) Varje år brukar dom släppa en limited edition med en annorlunda smak och jag har lyckas få tag i några olika (efter att ha rannsakat varenda affär i stan), nämligen polkagrispepparkakor, knäckpepparkakor (numera heter dom toffee), apelsinpepparkakor och lakritspepparkakor. Här i bloggen har jag betygsatt dom olika och jag har haft med min familj som fått agera försökskaniner och därmed också fått säga vad dom tycker ;)

Årets smak har tagits fram med hjälp av konsumenterna i form av en omröstning i sociala medier. Tidigare smaker dom lanserat är: Lingon, Vinteräpple, Polka, Lakrits, Toffee (hette från början Knäck), Citron och ingefära samt Apelsin men den tror jag brukar finnas varje år.

Det var jätteroligt att ha en pepparkaksprovning med dessa olika smaker. Det som faccinerade mig var att alla verkligen tyckte helt olika. Den smaken som fick flest röster (Apelsin) gav alla högt betyg utom en som skrev i kommentarn "fy fabian vad äcklig", åh jag som gillar lakrits och tyckte den var jättegod insåg att jag i stort sett var ensam om att tycka det (men så gillar ju inte resten av familjen lakrits så kanske inte var så konstigt). Men det var som sagt ett jätteroligt test och det var kul att göra något lite annorlunda nu i dessa lite tråkigare corona tider så har ni inget att göra och gillar pepparkakor så tycker jag absolut att ni ska prova dessa. Jag tyckte alla smaker var helt okej, vissa lite mer goda än andra :)

Betyg

Polka: 7 av 20 pepparkaksgubbar
Toffee: 10 av 20 pepparkaksgubbar
Apelsin: 13 av 20 pepparkaksgubbar
Lakrits: 4,5 av 20 pepparkaksgubbar

Min personliga favorit är: Apelsin och Lakrits
Mest poäng totalt fick smaken:  Apelsin




Givetvis gjorde jag i ordning snygga formulär att kunna fylla i under smakprovningen.


Hade varit roligt att provbaka detta också, jag tänker att det borde gå att bara göra en egen pepparkaksdeg och tillsätta krossade pepparkakor eller hackade lakritsbitar, men den med knäck blir kanske lite svårare. Man får nog testa sig fram isf. Men ibland är det skönt att bara kunna gå till affären och köpa färdiga pepparkakor :) Och i detta fallet gillar jag verkligen idén med olika smaksättningar.

Jag köpte några sorter på Lidl och några på Coop men har sett att dom även finns att beställa på nätet om man inte har dessa butiker på sin ort.

Vill ni se olika julrecept jag bakat så hittar du dom här  och enbart julgodisrecept hittar du här :)

Ni får hemskt gärna följa min FB sida för att lättare kunna följa med på alla nya bakverk jag gjort allt eftersom :)

Vill du se andra testningar jag gjort så hittar du dom i denna kategorin!

söndag 6 december 2020

Studiebesök i en popcornfabrik! - WePoPoP

Vad många inte vet är att vi har en fantastiskt fin liten popcornfabrik (WePoPoP) i Jössefors/Arvika som säljer kvalitetspopcorn av högsta klass och som startades 2013 men då i sin lägenhet i Göteborg för att sen några år senare fick flytta med till Arvika.  Jag har ju vetat om företaget i ett par år och för några veckor sen fick vi besöka fabriken tillsammans med LC (detta var innan dom nya corona restruktionerna) och fick då lära oss massvis om popcorn och höra deras historia och dessutom provsmaka 3 av deras 12 sorters popcorn och fick dessutom lära oss om deras framtagna metod på att poppa kastrullpopcorn utan att bränna popcornen. Och givetvis fick vi shoppa efteråt så jag har redan hunnit smaka dom flera gånger! Min personliga favorit än så länge är sorten Woody men barnen älskade minipopcornen med röda kärnor som heter Mikki :)

deras hemsida kan man läsa mer om deras olika popcorn och även beställa, ett toppen julklappstips!

Kan ni se att det på denna bilden är 3 olika sorter, det märkte inte ens jag efter att till och med ätit ett tag, fram tills Bruno talade om att det var 3 sorter och inte 2 som jag trodde ;)

Så här står det på deras hemsida:

WePoPoP är skapat av popcornälskare för popcornälskare. Vi tar upp kampen för kastrullpopcorn i gourmetklass; rena råvaror av högsta kvalitet där du vet vad du äter. Vi importerar de bästa popcornen från nogrannt utvalda producenter.

WePoPoP har också tagit fram en metod som gör det lätt att poppa popcorn och få perfekt resultat varje gång. Här är en kort illustration över vår metod för att poppa perfekta popcorn. Klicka gärna på den för att komma till en mer fördjupad instruktion.



När Bruno studerade livsmedelskemi på Chalmers så förstod han hur fantastiska och magiska popcornen verkligen är. De är en ren råvara utan tillsatser, som genom att torkas i solen får en enormt lång hållbarhet om den förvaras torrt och svalt. Och inte nog med det; om den hårda kärnan värms upp så omvandlas den till en stor vit fluffig godsak som smälter i munnen. Dessutom upptäckte Bruno att popcorn räknas som fullkorn, är fulla av antioxidanter, har låg mängd av kolhydrater per volym (extra bra om man har diabetes), är glutenfritt, helt veganskt och har låg fetthalt om man väljer att varmluftspoppa dem.

Bruno har sedan barnsben ansvarat för familjens kastrullpoppande, och experimenterade ständigt för att uppnå perfekt resultat. Han upptäckte att när han poppade varierade resultatet från påse till påse, trots hans förfinade poppningsmetod. Kvalitetsskillnaderna i olika leveranser med popcorn blev uppenbara och Bruno såg snart att ursprungslandet på popcornen stod i relation till kvaliteten. Tack vare en del detektivarbete fick Bruno upp ögonen för olika typer av popcorn, olika popcornkvaliteter  och olika majsregioner. Han kontaktade en mängd högkvalitetsproducenter men möttes av samma svar överallt: för att kunna göra affärer med leverantörerna krävdes inköp av flera ton popcornkärnor, helst en container lastad med 20 ton popcornkärnor om leverantörerna fick bestämma. Men detta stoppade inte Bruno. Han berättade om sina planer för sina vänner och bekanta och började sälja biljetter till en första popcornresa där målet var att nå upp till minst ett ton sålda popcorn – vilket WePoPoP lyckades under 2013. Därmed började en spännande popcornresa utan dess like.

Nu var WePoPoP grundat och på väg mot att ge alla popcornälskare de bästa möjliga förutsättningarna för att njuta av fantastiska popcornstunder med sina älsklingspopcorn. Popcornsortimentet utökas mer och mer med tiden ju fler popcornentusiaster vi får. Om ni vill se vad vi har för olika popcorn kolla in shoppen.



Tänk vad lyxigt att kunna äta flera olika sorters kvalitepopcorn där alla kärnorna poppat upp :) Så här såg det ut hos oss en vanlig lördagkväll när man hade filmmys med familjen.

torsdag 3 december 2020

Flera förslag på snygga Julpresenter / Julklappar

Det är väl ingen som missat vid detta laget att det pågår en pandemi och det inte händer så mycket roliga saker nu för tiden då allt som man brukade göra är inställt. Jag är ju med i Ladies Cirkel och är van att vi brukar hitta på nya roliga saker varannan vecka men nu har sitautionen ändras och förra veckan skulle vi ha julavslutning och det var prat på om vi skulle ställa in träffen eller köra digitalt. Som tur är så valde vi att umgås fast på distans, och jag valde ut ett av mina recept som alla skulle baka under mötets gång (valde en lättvindig knäckig pepparkakskladdkaka som går snabbt att slänga ihop). Och som en extra överraskning hade jag några dagar före mötet gjort i ordning 11 små julpresenter med en liten flaska glögg, en påse russin och mandlar, pepparkakor, skumtomte, chokladtomte och en liten servett och givetvis använde jag engångshandskar när jag gjorde i ordning detta. Jag rullade även ihop receptet så alla kunde inhandla det som behövdes å så körde jag ut detta till alla medlemmar och ställde på deras trappa och det blev sååå uppskattat. Så trevlig överraskning nu i denna annars så mörka tid! Och vi var väldigt tveksamma till om det skulle fungera att ha möte med så många deltagare och samtidigt baka på varsitt håll men det gick superbra och vi fick en riktigt trevlig avslutning trots allt :) Så får vi se till våren om vi får träffas på riktigt igen eller inte..

Dom som känner mig vet att jag älskar att pyssla med lite allt möjlig, älskar att vara kreativ och det finns ju många sätt att vara det på :) Så jag njöt verkligen när jag sammansatte dessa julpresenterna. Tänkte även passa på att tipsa om andra både julpresenter och andra mer vanliga presentkorgar som jag sammansatt vid tidigare tillfällen.



Här visar jag en liten julgodis blomma jag gjorde i julklapp till grannarna förra året där mamman är florist. Mer bilder och info hittar du i detta blogginlägget.
För några år sen gjöt jag egna chokladkakor å strödde på krossade pepparkakor på baksidan och dekorerade framsidan så fick alla fröknar varsin i present. Mer bilder å info hittar du i detta blogginlägget.

 Christmas cookie swap från 2021, mer bilder och info hittar du här. 



Sen vill jag även passa på att tipsa om massa andra presenter jag gjort som kanske kan vara till inspiration till någon. En hink med massa bilvårdsgrejer som egentligen var en studentpresent men kanske lika gärna passar som julklapp till en som gillar bilar tex. Eller en koffert med massa bra att ha saker till en som ska iväg och resa passar ju året om. Mer bilder och info om dessa presentförslag hittar du i detta blogginlägget.



Följ gärna min FB sida :)

Mer julrecept hittar du här :)

söndag 29 november 2020

Schackhjärtan - Flätade hjärtan kakor

Alla har väl hört talas om dom klassiska mördegskakorna schackrutor, och jag har ärligt talat aldrig bakat såna då jag tycker dom ser för enkla ut... Men nu har jag tagit dom till en högre nivå och testade att göra dom som flätade hjärtan (ni vet dom papperskorgarna som hänger i julgranen) men dessa är gjorda utav kakdeg och får därmed namnet schackhjärtan och dess plats är i magen istället :) Och tro mig, dom slinker snabbt ner i magen, såå goda var dom!
Receptet hittade jag hos Brinken bakar och på hennes sida finns även ett jättebra videoklipp som visar hur man gör dessa. Det är inte alls så svårt som det kanske ser ut som :)

Vill du se fler recept jag bakat med jultema så hittar du över 60 recept i julkategorin!
Vill du se recept på enbart julgodis så hittar du över 60 recept i kategorin julgodis!




Schackhjärtan

ca 30-35st


Ingredienser:

Ljus deg

180 g vetemjöl (3 dl)

30 g florsocker (0,5 dl)

2 tsk vaniljsocker

125 gram kallt smör

1 msk kallt vatten


Mörk deg

180 g vetemjöl (3 dl)

15 g kakao (2 msk kakao)

30 g florsocker (o,5 dl)

2 tsk vaniljsocker

125 g kallt smör

1 msk kallt vatten


Instruktioner:

1. Lägg alla ingredienser till den ljusa degen i en matberedare och mixa tills det går ihop till en deg. Eller nyp ihop den för hand. Överarbeta inte. Gör sedan samma sak med den mörka degen.

2. Plasta in degarna och låt dem vila i kylen i ca 1 timme.

3. Kavla ut drygt halva av den ljusa degen så att den är ca 1 cm tjock, jämt över hela. Skär sedan 1 cm breda “pinnar” av den. Gör likadant med drygt halva av den mörka degen. Lägg in pinnarna i kylen i 10 minuter. Bygg sedan din kaka genom att lägga varannan ljus och mörk i 4 rader brett och 4 rader högt. Se till att de är helt ihoptryckta. Rulla resten av den ljusa och mörka degen till tjocka korvar och dela dem på hälften på längden. Den måste vara lika tjock som den stubben som du byggt ovan. Lägg den ljusa på ena sidan av stubben och den mörka på den andra. Tryck till och forma till. Låt vila i kylen tills hela rullen är kall, skiva sedan kakor, ca 7 mm tjocka och lägg på en plåt.

4. Baka på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) i ca 12-12 minuter.

Receptet lånade jag hos Brinken bakar.

torsdag 26 november 2020

Massa inspiration till julbaket!


Jag har ju haft bloggen i många år och julgodis bakar man ju varenda år och eftersom jag älskar att prova nya saker hela tiden så har jag därför samlat på mig massvis av julrecept här i bloggen. Här kommer 18 tips men om ni inte fått nog utan vill ha fler tips så finns det i dagsläget mer än 60 recept i Julkategorin och mer än 60 recept även i kategorin Julgodis och fler recept är givetvis inplanerade :)

Följ gärna min FB sida :)

tisdag 24 november 2020

Supersaftiga solformade Lussebullar med vaniljkräm

Snart är det första advent och då måste man ju givetvis ha återkommande adventsfika varje söndag! Därför passade jag idag på att baka lite nyheter att fylla frysen med och bakade 7 timmar i sträck! Först ut tänkte jag visa dessa supersaftiga solformade lussebullarna som är fyllda med massvis av vaniljkräm! Så himla goda och dom fick dessutom toppbetyg av maken som annars inte gillar sötsaker (längre) och tyckte dom var mycket godare än vanliga lussekatter ;) Jag dubblade satsen med vaniljkräm och spritsade på en tjock rulle och bullarna blev gigantiska så en bulle fyllde upp hela handflatan, se kortet nedanför med linjalen nedanför, ca 12cm breda.

Vill du se fler recept jag bakat med jul så hittar du över 60 recept i julkategorin!
Vill du se recept på enbart julgodis så hittar du över 60 recept i kategorin julgodis!

Följ gärna min FB sida Millis tårtor och annat =)



Så här såg det ut steg för steg när jag gjorde bullarna..

 Ca 20 st saffransbullar

Degen:
4 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran (halvera mängden för mildare saffransmak)
50 g färsk jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
150 g rumsvarmt smör
Cirka 14-15 dl vetemjöl
Fyllning: (MILLI DUBBLADE FYLLNINGEN)
4 dl mjölk (3% fetthalt)
10 msk snappvispad marsanpulver
Pensling:
1 ägg
Ca 15 g smör
Strösocker

Gör såhär:
Värm mjölk och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Blanda i salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och lite vetemjöl i taget. Knåda degen väl. Täck bunken med plast och låt degen jäsa i ca 45 min. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål och låt stelna i kylen.

Dela degen i ca 20 bitar och forma till bollar. Täck med kökshandduk. Mjöla bordet och kavla ut en degbit till en rektangulär platta. Skär ut remsor tills plattan ser ut som en “kam” (du ser enklast hur Zeina menar i hennes videoklipp). Spritsa vaniljkräm på kanten, rulla ihop från långsidan och forma till en bulle. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med kökshandduk och låt jäsa i 30 min.

Värm ugnen till 225° (över- och undervärme). Pensla bullarna med ägg och baka dem gyllene i ca 9-11 min. Låt svalna på plåten. Pensla sedan med smält smör och doppa i socker.

Receptet lånade jag från Zeinas Kitchen :)

torsdag 19 november 2020

Musinvation - Citroncheesecake med möss


Vet inte hur det är i övriga Sverige men här i Värmland är det iaf verkligen ett musår! Trots att vi bor i ett hus på landet så har vi varit väldigt förskonade men i år har det varit jättemycket, så vi har precis haft musinspektören här för 2a gången på 2 veckor då giftet tog slut efter bara några dagar och ett tredje besök är inbokat.. Har ni haft mer möss i år än vanligt?

Detta fick mig därför att tänka på denna frusna citroncheesecake jag gjorde för 5 år sen i form av en ost med söta små möss i sockerpasta. Tänk om alla vore lika söta ;)


måndag 16 november 2020

Scandinavian cake show, återblick från när jag vann första priset!


 Jag kom nyligen att tänka på Scandinavian Cake Show som varit varannat år i många år och skulle ha varit i år egentligen. Därför tänkte jag lite extra på när jag tävlade där med ett helt dessertbord 2016 och vann 1a priset (folkets röst), så gången därpå alltså 2018 får alla som vunnit i dom olika kategorierna chansen att ställa ut några bidrag på Table of Honour vilket bara det är en ära och som jag givetvis ställde upp på. Efter massa funderande så valde jag att göra en miniatyr av dessertbordet jag vann med. Och då menar jag verkligen miniatyr då kakorna på tårtan var 1 cm långa, cakepopsen var 2 cm, muffinsarna var 2,5 cm varav björnarna var 1,2 cm höga, tårtan på tårtan var 8x8 cm, spjälsängen var 3,5 cm osv så det var vääääldigt smått och pilligt vilket ni kanske kan få mer hum om storleken på om ni kollar på bilden när jag har ett barnhuvud bredvid utställningstårtan..

Tårtan tog sammanlagt 17h att göra och finns än idag kvar om än lite dammig ;)


Vill ni se mer bilder från dessertbordet jag tävla med så hittar du dom i detta inlägget!

Vill ni se mer detaljbilder från miniatyrtårtan jag gjorde till Table of Honour så hittar du dom i detta inlägget!

Följ mig gärna på Facebook!


torsdag 12 november 2020

12 favorit tips på kladdkakor


Detta är visserligen en gammal bild från ett inlägg jag gjorde för exakt på dagen två år sen när jag gjorde en topplista över mina 12 favoritkladdkakor. Men man kan väl aldrig få nog av kladdkakor så jag kände att jag var tvungen att dela med mig av bilden igen :) Jag blev så himla sugen på kladdkaka idag och måste kanske prova en ny variant inom kort! 

Vilken är din kladdkakefavorit?

Hela inlägget med länkar till alla recept hittar du här!


onsdag 4 november 2020

3 mönstrade rulltårtor med olika teman!

För 7 år sen gjorde jag min första mönstrade rulltårta med badankor, några år senare gjorde jag en med kärlekstema och i år gjorde jag denna med dödskallar. Det är lite trix att få till men egentligen inte alls så svårt och blir väldigt effektfullt! Denna fylldes med lemoncurdgrädde med chokladknappar i. Nedanför ser ni steg för steg hur jag gjorde den. Som ni ser så flöt motivet ut ifrån orginalmönstret vilket var väldigt synd, detta trots att jag var jättenoga med att frysa ner mellan varje moment men den var väldigt god å snygg iaf :)
Jag började med att rita upp mönstret på ett bakplåtspapper, givetvis kan man måla vad man vill man måste inte ha dödskallar, man kan lika gärna ha nallebjörnar, prickar, hjärtan, ankor, fyrkanter mm..

Sen gjorde jag en halv sats av en helt vanlig rulltårtsmet, delade upp smeten i 3 olika glas och färgade en röd, en mörk svart, en vit (tillsatte titanioxid för att den skulle bli extra vit) (om du gör annat mönster så blir de säkert andra färger som du bör använda dig av men de förstår du nog), sen hällde jag varje färg i varsin engångsspritspåse. Klippte ett litet hål och spritsa på enligt mönstret jag gjort. Du måste spritsa så som jag gjort, gör du tvärtom och spritsar tex hela dödskallen vit och sen ögon ovanpå de så kommer de ändå inte att synas eftersom de då kommer att bli in mot fyllningen.. Jag spritsa en färg i taget och ställde sen in plåten i frysen 10-15 min mellan varje gång/färg.

Även när jag täckt ankorna helt så frös jag dom ca 20 minuter, och under tiden jag gjorde rulltårtesmeten. Sen bredde jag på den ovanpå mönstret. Man får vara varsam och se till så man inte smetar ut mönstret man gjort tidigare. Sen in i ugnen och gör som med en vanlig rulltårta :)
Hoppas du hängde med på hur jag gjort. Är de något du undrar över så är de bara att fråga :-)
Här ser man tydligt hur mycket det flöt ut ifrån orginalmönstret..
Så såg fyllningen ut..
Här hittar du inlägget med kärleksrulltårtan.
Här hittar du badankerulltårtan som jag gjorde för 7 år sen.

 Mer bilder från The dead of the day dessertbordet där dödskalletårtan ingick hittar du här.

måndag 2 november 2020

2 Supersnabba middagsförslag till Halloween

Jag vet att Halloween är över och egentligen hade jag inte tänkt visa er dessa supersnabba middagar jag gjorde förra veckan, som ni ser så har jag inte lagt någon tid på att korten ska bli bra när det gäller bakgrund/dekorationer eller använt systemkamera som jag då oftast har ett 50 tal bilder att välja på. Nu tog jag bara ETT kort snabbt med mobilen då jag som sagt inte tyckte dessa hörde hit. Men så tänkte jag, att det kan ju ändå vara inspiration för någon, alla kanske inte vill lägga massa tid på att göra en snygg kreativ halloweenmiddag och då är dessa alternativt ett ypperligt alternativ då det är något som verkligen alla kan göra! Friterade potatisfigurer och Chicken Nuggets finns att köpa på Lidl och är supergoda, jag är inget superfan av chicken nuggets men dessa smakar verkligen ren kyckling och ingen geggamojjaihopblandning och potatisfigurerna är godare än strips! ;)

Mer halloweenmiddagsförslag hittar du i detta inlägget!

Mer halloweeninspiration hittar du här!



lördag 31 oktober 2020

Enklaste och Snyggaste Halloweenkladdkakan på bara 10 minuter!

Ibland har man kanske inte så mycket tid och får med kort varsel reda på att man får besök.  Så var det för mig igår och då var jag väldigt glad att jag hade en färdigköpt kladdkaka i frysen som jag tog upp, gjorde en tjock glasyr på florsocker, kakao och vatten som jag bredde på och dekorerade med färdigt godis och sist strödde jag på dom 6 oreokakor jag hade kvar som jag mixat till ett pulver. Allt detta tog max 10 minuter. Så har du några minuter över så finns det fortfarande tid för att servera en häftig kladdkaka idag :) Detta serverades ihop med vispad grädde och resten av kaksmulorna vilket var väldigt populärt!

Mer Halloweeninspiration, recept och massvis av tips hittar du som vanligt i Halloweenkategorin där det närmar sig 100 blogginlägg!



Följ mig gärna på FB :)


HAPPY HALLOWEEN!!

torsdag 29 oktober 2020

MÅNGA SAMLADE HALLOWEENMIDDAGAR -Recept- Halloweenmat-

Som ni säkert vet vid detta laget så ÄLSKAR ju jag halloween och har ju i år firat den och haft olika halloweenfester 18 år i rad! Därför har jag ju därmed hunnit med att tillaga både det ena efter det andra av läskiga bakverk eller middagar. Bara i Halloweenkategorin här i bloggen finns det närmare 100 inlägg med massvis av recept, tips på klädsel, dukning och ett 30 tal lekförslag. 
Men i detta inlägget tänkte jag samla lite middagsförslag på halloweenmat som jag gjort genom åren och detta är som sagt bara några av dom rätterna jag gjort, det finns fler i länken ovanför eller nedanför. Hoppas jag kan vara till inspiration för någon!

Klicka på länkarna för att komma till respektive recept!

Mer Halloweeninspiration och recept hittar du här!
Följ gärna min Facebooksida :-)