onsdag 25 december 2019

Jul godisblomma - Julklapp till grannen

Hej allihopa, hoppas att ni haft en bra julafton?! Jag tänkte visa er denna perfekta gå bort presenten / julpresent som jag gjorde till våra grannar för någon vecka sen. Och eftersom kvinnan i huset är florist och har blommor så det räcker och blir över så tänkte jag att jag gör en blomma på mitt vis, en julgodisblomma med godis till deras tre barn :) Den var sååå rolig att göra. Köpte en kruka å fyllde med oasis och sen massa olika sorters julgodis som jag limmade på grillspett med hjälp utav limpistolen, sen var det bara att sticka ner dom här å där och slå in julgruppen i cellofan. Så himla enkelt och roligt och visst blev det snyggt?! :)






Tänkte även åter igen tipsa om en annan superbra julpresent som jag gjorde för några år sen där jag gjorde egna chokladkakor och dekorerade. Perfekt till fröknar, grannar, vänner med mera. Vill du se hur jag gjorde så hittar du inlägget här.

söndag 22 december 2019

Pepparkaksfudge

Gillar man pepparkakor och dessutom fudge ja då tycker jag att man måste prova att göra denna busenkla och supergoda pepparkaksfudge som är gjord på bara 3 ingredienser! Så himla krämig och len med lite krisp från pepparkakorna. Perfekt nu inför julbaket  ;) 

Recept!

Ingredienser:
350 g mjölkchoklad
1 burk sötad kondenserad mjölk
14 pepparkakor

Gör så här:

Börja med att grovhacka 14 pepparkakor, 4 av dom kan du hacka lite extra fint och ställa åt sidan för att ha som garnering och resten lägger du ner i en skål. Smält chokladen ovanför vattenbad och häll ner i skålen med dom 10 hackade pepparkakor. Tillsätt sedan den kondenserade mjölken och rör ihop fudge´n, (det ska inte vara den karamelliserade/dulche de leche utan den vanliga söta kondenserade mjölken). Tryck ut fudgen i en bakpappersklädd brödform ca 10 x 25 cm och dekorera sedan med resterande pepparkakor. Låt stelna i kylskåpet i några timmar innan du skär upp den i bitar, blir ca 27 stycken.

Vill ni ha fler tips på olika julgodis som man kan baka så finns det ca 60 olika recept i julgodiskategorin här i bloggen! 

torsdag 19 december 2019

Snickers Fudge - Busenkel och Supergod!

Gillar man snickers och dessutom fudge ja då tycker jag att man måste prova att göra denna busenkla och supergoda snickerfudge som är gjord på bara 4 ingredienser! Så himla krämig och len förutom själva snickersen då. Perfekt nu inför julbaket men passar lika bra som vilket lördagsgodis som helst egentligen ;)


Recept!


400 g mjölkchoklad
1 msk smör
1 burk kondenserad mjölk sötad (397 g)
2 dubbelsnickers

Skär upp snickersen i några små bitar, ca 1,5 x 1,5 cm. Smält chokladen och smöret över ett vattenbad. Häll ner i en skål och tillsätt den kondenserade mjölken (det ska inte vara den som heter karamelliserad/dulche de leche utan den vanliga kondenserade söta mjölken). Rör om till en jämn smet och häll upp smeten i en bakplåtsklädd form. Storlek beror på lite hur pass hög du vill att fudgen skall vara, jag använde en brödform ca 10 x 25 cm. Tryck ner bitar av snickers och bred ut till en jämn yta. Ställ in i kylen några timmar och skär sedan upp i bitar, blev 27 stycken i min form 🙂

Orginalreceptet hittade jag i Hannas blogg men har skrivit om det med lite mer info.


Vill ni ha fler tips på olika julgodis som man kan baka så finns det ca 60 olika recept i julgodiskategorin här i bloggen! 


                                                           

måndag 16 december 2019

Grillad lussebulle på pinne - Pinnbröd med saffran



Sen vi byggde vindskyddet har vi haft massvis av folk på besök i olika omgångar och grillat massa gottigheter, så ofta att barnen nu tycker att det känns som att vi grillar varje dag fast så är inte fallet, men nästan varje helg har det nog blivit ;) Å när man ändå grillar mat så kan man ju också grilla efterrätt, att grilla våfflor är väldigt populärt och igår när vi hade besök så provade vi dessutom grillad lussebulle på pinne, tänk er pinnbröd men med saffran i degen, bara snurra degen runt pinnen, elda cirka 5 minuter och sen pensla på lite smält smör (som jag smälte i en liten kastrull ovanför elden) och strö över socker. Blev väldigt mysigt och gott fast ska jag vara ärlig så föredrar jag nog ändå riktiga lussekatter ;)

Recept:
5 dl mjöl
2 dl vatten
1 nypa salt
1 påse saffran
2 tsk bakpulver

Blanda samtliga ingredienser till en slät och fin deg. Degen kan med fördel förvaras i en glasburk med lock i flera timmar. rulla degen tunt på en pinne och grilla minst 5 minuter.
Smällt smör över elden i en liten kastrull, pensla på smör och strö på socker.
(Jag gjorde dubbel sats och det räckte och blev till och med deg över och vi var 11 personer)

torsdag 5 december 2019

Saffrans - florsockerbullar med smörkrämsfyllning

I helgen när jag bakade pepparkaksbullar i form av lussekatter så bakade jag även dessa saffrans-florsockerbullar med smörkrämsfyllning vilket även dom var väldigt goda! Det är så gött att ha lite julig adventsfika i frysen så man bara kan ta upp några å tina när man firar advent eller kanske bara får oväntat besök ;) Och på tal om oväntat besök så fick jag just det av grannen den dagen jag bakade både dessa och dom andra bullarna, han kom väldigt lägligt precis när jag tagit ut sista plåten ur ugnen, undra om lukten känns lång väg? Så klart fick han nybakat fika när han kom så lägligt :)


SAFFRANS-FLORSOCKERBULLAR MED SMÖRKRÄMSFYLLNING

CA 30 ST

Fyllning150 g smör, rumsvarmt1 ½ dl florsocker1 msk vaniljsocker
Deg
½ g saffran + 1 tsk strösocker
50 g jäst3 dl mjölk, fingervarm1 ½ dl strösocker½ tsk kardemummakärnor, mortlade1 krm salt3 ägg225 g smör, rumsvarmt12–14 dl vetemjöl
Dekorering1 ägg
GÖR SÅ HÄR
1. Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.
2. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).
4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.
7. Pudra florsocker över bullarna.
Receptet hittade jag här.

söndag 1 december 2019

Första adventfika - Pepparkaksbullar / Lussekatt

Idag är det ju första advent och det var så mysigt att äntligen få tända alla ljusstakar i fönstren samt första ljuset i adventsstaken på bordet :) Och vad mer behöver man? Jo FIKA! ;) Så igår bakade jag två sorters fikabröd (och stoppade in i frysen) så vi har till adventsfikan varje söndag framöver! Första baket som jag visar här är dessa pepparkaksbullar som jag snurrade och formade som lussekatter. Blev väldigt goda, smakar kanske inte så mycket pepparkakor trots att jag tog mer krydda än vad som stod i receptet men det var väldigt gott iaf och det är säkert inte sista gången jag gör dom!

Receptet hittade jag här enda skillnaden var att jag använde 200 gram smör + en hel påse (18g) pepparkakskryddor till fyllningen istället då jag gillar mycket fyllning och ofta tycker det är lite snålt i såna recept och detta var alldeles lagomt enligt mig (och min familj).


Pepparkaksbullar  40 st

5 dl mjölk
50 g jäst
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 msk nystött kardemumma
13 dl vetemjöl special + lite till utbakning
Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 påse pepparkakskrydda (18g) eller se Fredriks recept
Pensling:
1 ägg
pärlsocker
Gör så här:
1. Värm mjölken till 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt smöret i små bitar tillsammans med socker, salt och kardemumma.
3. Tillsätt mjölet och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 för hand.
4. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
5. Fyllning: Rör ihop smör, socker och pepparkakskryddan.
6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Kavla ut till en stor rektangel, ca 60×40 cm.
7. Bred fyllningen på degen. Vik ihop långsida mot långsida. Skär 40 strimlor av degen.
8. Tvinna remsan och snurra ihop som en lussekatt. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
9. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
10.  Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Baka bullarna mitt i ugnen i 6-8 minuter.
11. Lägg bullarna på galler och låt svalna.

söndag 24 november 2019

Massa julgodis förslag!

Tänk vad fort tiden går, nyss var det Halloween och nu är det exakt en månad kvar tills julafton, det innebär att det är hög tid att börja planera julbaket ;) Har ni bestämt vad ni ska göra för julgodis i år?

Här visar jag lite inspirationsbilder från tidigare år, för att hitta recepten till just dessa 18 på denna bilden så hittar du dom i detta inlägget! Och mycket mer förslag finns i Julgodiskategorin här i bloggen samt i mappen jul om det är övriga bakverk ni letar efter som inte passar in i kategorin julgodis ;) Finns sammanlagt över 100 jul-blogginlägg så det borde finnas något recept som passar alla smaker :)

Följ gärna min FB sida Millis tårtor och annat!

söndag 10 november 2019

HALLOWEEN DESSERTBORD 2019 - ÖGON -

Nu kan jag äntligen andas ut efter förra veckans intensiva vecka med 5 olika Halloweenmiddagar / Halloweenfika bjudningar med olika gäng på en vecka ;) Nu kan jag bocka i att jag fixat halloweenfest 17 år i rad och det ska bli skönt att få städa undan allt och blicka framåt.

Här kommer lite bilder från när jag hade Ladies Cirkle på besök och vi åt 3 varmrätter och 3 desserter + blodiga popcorn och under middagen fick alla olika uppdrag, efteråt kände vi på läbbiga saker och fick besök av ett Medium som la tarotkort och vi fick alla ställa olika frågor. Otroligt spännande!

Det var inte riktigt planerat men det blev visst lite ögontema på dessertbordet :)

Det som serverades på dessertbordet var:
Minipizzor med spindlar

Vill ni ha 30 förslag på vad för lekar man kan göra på halloween så hittar du dom i detta inlägget! Och vill du ha massvis av tips på dukningar, klädsel, mängder av recept så finns det snart 80 olika inlägg i halloweenkategorin!











Besök från när Mediumet Christine Carlmark från Änglaro gästade oss och la tarotkort och svarade på massvis av frågor :)

torsdag 7 november 2019

Halloween Daimkladdkaka med spindlar & Mini dessertbord

I söndags hade jag besök utav mina före detta arbetskollegor och bjöd då på lite Glutenfri Hallowenfika och fick då passa på att visa upp mitt hem i Halloweentider (extremt dekorerat vilket går att se i videon på min FB sida Millis tårtor och annat). Väldigt trevligt och gott! Slängde därför ihop en vanlig kladdkaka (fast bytte ut mjölet mot glutenfritt) och rörde ner en påse daimkulor. Dekorerade sen med chokladkulor (som fick agera spindlar), ljus samt vit choklad. 
Här kommer en enkel bild på Halloweenfikan nr 4 den veckan :)

Det lilla kakbordet bestod utav:
Daimkladdkaka
Drömögon (glutenfria drömmar blev väldigt platta)

Många fler halloweenrecept hittar du i Halloweenkategorin!

I nästa inlägg visas det stora dessertbordet!

tisdag 5 november 2019

Enkel Halloweenmat - MosSpöken, korvspindlar och köttbullespindlar

Hade ju flera halloweenmiddagar och halloweenfika med olika gäng förra veckan så det kommer komma en del halloweeninlägg denna veckan också. Men här kommer ett enkelt halloweenmiddagstips för dom som inte har så mycket tid men ändå vill göra måltiden lite mer spännande :) 
Stick igenom 4 spaghetti bitar igenom köttbullar och korvbitar och koka tills spaghettin är klar, ta upp och spritsa på ketchup som ögon, serveras med spritsade mosSpöken (ögonen består utav potatismos färgad med svart gelefärg/pastafärg). Var försiktig när du spritsar för det är väldigt varmt. 

Många fler halloweenrecept hittar du i Halloweenkategorin!

måndag 4 november 2019

Drömögon till Halloween (kakor - drömmar)

För 4 år sen gjorde jag om kakorna drömmar och kallade dom passande nog för mardrömmar i flera olika färger med massvis av ögon vilket blev väldigt populärt. Nu har jag gjort om dom igen men ändrade utseendet till spruckna ögon så blev det istället drömögon :) Har använt samma recept som tidigare men bara halvt färgat degen så den blivit ojämn fördelad och ser lite krackelerad ut. Väldigt enkla att göra och ack så goda!


 4 år gamla mardrömmar  :-)

söndag 3 november 2019

Halloween pannacotta - Blodigt öga

Häromdagen gjorde jag vaniljpannacotta med hallongele i läskig halloween-anda med frystorkade hallon och ett gelegodisöga med fruktfyllning. Supergoda!


Jag använde mig av samma recept som jag gjort flera gånger tidigare och skrivit om i detta inlägget. Gröpte sen ur lite av gelen på toppen mitt i för att ögat med fruktfyllning (köpt på Lidl) ska ligga still, sen har jag strött på fryst hallon"strössel". 
Av 7,5 dl grädde kunde jag fylla 6 stycken glas (2,25dl) och behövde då göra gele på 5dl saft. Har gjort dessa i två omgångar denna veckan, sammanlagt 16 stycken :)

Vill ni ha massvis av andra halloweenrecept så kommer det fler till veckan och det finns även över 70 inlägg i halloweenkategorin som du hittar här!

torsdag 31 oktober 2019

Halloweenmat - Fylld Paprika och Halloweenpasta

Nu är det tredje dagen i rad som vi äter Halloweeninspirerande mat och detta var första måltiden. Halloweenpasta och köttfärssås som fylldes i paprikan, urgröpt som en pumpa givetvis ;) Enkelt och gott, barnen åt som galningar, tänk vad mycket det gör bara med en rolig form på pastan ;)


Pastan köptes på Lidl

tisdag 29 oktober 2019

Blodiga Oreopopcorn till Halloween

Blodiga Oreopopcorn med choklad samt ögon och skelettbensströssel passar väldigt bra nu till Halloween :) Superenkelt att göra och väldigt gott också!

Recept:
Mixa 14 oreokakor lite grovt, poppa en påse micropopcorn, smällt 200 gram vit choklad och färga röd (jag använde ätbart pulver) men det fungerar också med candy melts. Häll i kaksmulorna och chokladen på popcornen och rör runt, lägg ut allt på en plåt och fördela ut, strö på skelettströssel och godisögon eller vad du nu vill dekorera med medans det fortfarande är varmt/klibbigt som klister. 
Låt svalna helt och njut av försvinnande god popcorn =)

Man måste ju inte göra dom halloweeninspirerande som jag gjort utan det går ju bra att ha vilken färg som helst på chokladen och vanligt färgglatt strössel om man vill det ;)



onsdag 23 oktober 2019

Blodiga halloweenmuffins med ögon och glasbitar - Glutenfria -

Vad sägs om några blodiga halloweenmuffins med ögon eller ätbara glasbitar? :) 
Dom var riktigt roliga att fixa, hoppas bara att dom ska gå hem även hos gästerna. Kanske ska nämna att dom är mycket godare än vad det kanske ser ut som ;) Bestående av glutenfria saftiga hallonmuffins med hallon inuti, på ovansidan är dom spritsade med hallonfrosting och hallonkräm. 

Recept:
Glasbitarna (kan även se ut som isbitar till tex frost/vintertårtor) har jag gjort själv enligt detta receptet innehållande glukossirap, vatten och socker.
Muffins och frosting utgick jag från mitt vanliga favoritrecept förutom att jag bytte ut mjölet rakt av mot glutenfri mjölmix.
Blodet är egentligen färdigköpt hallonkräm som jag silat för att få bort kärnorna och sen färgade jag den lite mörkare röd med gelefärg och spritsade dit, spritsade även ovanpå glasbitarna men det rann av ganska fort.
Ögonen är chokladkulor där pappret runt om ser ut som ett öga, köpt på Lidl.

Vill du ha mer tips på vad man kan baka till halloween så har jag över 70 inlägg i halloweenkategorin här i bloggen!



måndag 21 oktober 2019

Pumpasoppa med rostade pumpafrön

Som många av er vet vid detta laget så älskar ju jag halloween och har firat den högtiden i många år och fixat halloweenfester 17 år (med i år inräknat), därför kan detta kanske tyckas vara lite konstigt men jag hade aldrig tidigare gjort någonting i mat eller bakverk med pumpa. Har endast använt pumpor för att karva ut och skära ut coola mönster. Men idag tog jag steget och testade att göra en pumpasoppa med rostade pumpafrön (butternut) och det var otroligt gott, blev glatt överraskad faktiskt för jag hade nog inte förväntat mig att det skulle vara så himla gott, så detta kan absolut rekommenderas ;)

Jag använde mig utav detta receptet på pumpsasoppan och detta receptet på rostade pumpafrön och även dom blev otroligt goda att äta ihop med soppan men även som vanligt snacks, smakade lite som salta jordnötter :)

torsdag 17 oktober 2019

STOR Halloween Special - Dukningar - Duka till Halloween

Eftersom jag ordnat halloweenfester 17 år i rad så har jag ju därför gjort en hel del olika dukningar genom åren, var dock inte så flitig på att ta kort dom första åren och har inte kvar bilder från alla år men här kommer iaf några bilder från olika dukningar jag haft genom åren. Flera av dom har innefattat att vi dekorerat hela rummen vilket höjer stämningen kraftfullt men det kräver ju också att man bär ut varenda möbel och tavla så att man har ett tomt rum att utgå ifrån :)

Vill ni få mer halloweentips så finns det ca 70 inlägg i Halloweenmappen med massvis av recept på både mat, desserter, dryck men det finns också massa tips på hur man kan klä ut sig eller tips på 30 olika halloweenlekar man kan göra så in där och spana om du vill ha inspiration. Finns även massvis med inspiration på min FB sida Millis tårtor och annat!

Märks det att jag ÄLSKAR Halloween? ;)