söndag 31 maj 2020

Hjärtanformade scones - Mors dag

Härligt att vakna upp och få fina morsdag pop up kort och nybakade hjärtan scones till frukost som barnen själva gjort 

måndag 18 maj 2020

Donuts maränger med hål i mitten!

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig! Jag köpte en speciell tyll för något år sen som jag inte hunnit prova, men som jag nu tänkte att det var dags att testa att göra såna snygga donuts maränger med hål i mitten. Dock var det inte alls så lätt att få till som man kanske tror, dessa blev inte speciellt vackra och då plockade jag ändå ut dom finaste inför fotograferingen. Nää jag får nog testa med ett annat recept eller kanske vispa ännu längre för en ännu mer tjockare marängsmet. Tur var iaf att det inte var något fel på smaken så dom gick åt som smör men det är så störande när man har en bild av hur det ska se ut och så lyckas man inte med det :/ 

Om någon själv gjort såna här och har tips så tar jag tacksamt emot :)
Försök nummer 2 (dom blåa) samma recept men vispade längre och det blev lite bättre iaf men ska nog prova ett recept med sockerlag också. Jag gjorde dock misstaget att glömma dessa framme och dom var slut på bara några minuter, väldigt konstigt och barnen var tydligen oskyldiga ;) Tur att barnen inte är lika kräsna på utseende som sin mamma ;)

Maränger
Grundrecept enligt fransk kallvispad metod.
Ca 20 st

2 äggvitor
4 droppar pressad citron
1 dl socker t ex strösocker, farinsocker, ekologiskt rörsocker eller ljust Muscovadorösocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 100° (gärna varmluft). Vispa äggvitor och citronsaft till hårt skum.
Tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning. Vispa smeten blank och styv.
Klicka eller spritsa ut smeten på bakpappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen 30-60 minuter tills marängerna känns lätta och släpper bakpapperet. Stäng av ugnsvärmen, öppna ugnsluckan och låt marängerna stå kvar ca 60 minuter.

Receptet med massa bra tips hitta jag på denna länken!

Man kan även göra hallonmaränger genom att byta ut en del av sockret mot smaksatt hallonflorsocker. Jag gjorde en sats på 5 ägg, 10 citrondroppar, 2 dl socker + 0,5 dl smaksatt florsocker. Blev 106 stycken maränger (3 plåtar), stekte dock längre tid i ugnen än vanligt.

måndag 4 maj 2020

Milli´s Daimkladdkaka bakad i glasstrut!

Nu var det ett tag sen jag bakade något så idag kände jag att det var dags att baka något nytt och ville då provbaka något att använda i mina nya ställningar (har 2 stycken). Jag funderade på vad som är gott och kom fram till att kladdkaka är ett säkert kort och slängde ner lite daimbitar och det blev så himla gott! Kan faktiskt vara en ny favorit! Så låt mig presentera Milli´s Daimkladdkaka bakade i glasstrutar, med en daimchokladkant runt om och toppade med vaniljgrädde. Jag lovar, det kan inte bli godare än så här :) 
Och så himla roligt sätt att servera bakverken på, visst tror man att det är glassar vid första anblicken? Till och med barnen älskade dom. Den enda nackdelen (om man nu kan säga så) är att det var väldigt mäktigt så man orkar bara äta en glasstrut.

Ställningarna köpte jag från England för några månader sen och dessa har plats för 16 stycken glassrån som ni kan se, men har sett att det säljs liknande i Sverige men dom har bara plats för 12 strutar :)

EDIT: Provade att frysa in några helt färdiga och det funkade alldeles utmärkt att sen tina upp i kylskåpet, dock tyckte jag att grädden var lite annorlunda så nästa gång fryser jag nog in strutarna med kladdkakan bara å sen när dom tinat så är det bara att dekorera.




Daimkladdkaka bakad i glasstrut

4 dl socker
2,5 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
150 gram margarin
3 ägg
1 dubbeldaim

Garnering:
220 gram Marabou daimchoklad
3,5 dl grädde + en knivsudd bakpulver + 1 tsk vaniljsocker
Gelefärg
Strössel

Hacka daimen i grova bitar. Smält smöret under tiden som du blandar alla torra ingredienser. Blanda i smöret och rör ner äggen ett i taget, häll sen ner daimbitarna och vänd runt. Häll ner smeten i glasstrutarna, avsluta strax innan lägsta kanten för annars kommer det rinna över kanten under gräddningen. Gräddas i mitten av ugnen i 150 grader i ca 23 minuter (enligt min ugn men det är alltid bäst att provsticka med jämna mellanrum. Den ska fortfarande vara kladdig i mitten men kännas gräddad runt om.

Låt svalna helt.

Smält Marabou daimchokladen och doppa strutarna i den så att dom får en snygg dekorerad chokladkant och lite ovanför kladdkakan så att den är helt täckt (se sista bilden). Låt stelna i kylskåp.

Vispa grädden ihop med vaniljsocker, gelefärg och en knivsudd bakpulver som gör att den går att vispa lite hårdare utan att det skär sig. Spritsa på och dekorera med exempelvis strössel. Sen är dom redo att avnjutas!