söndag 9 december 2012

Banoffee Paj - (Banan och kola)

Fredagens dessert denna veckan blev Banoffee paj som jag sett på så många olika tv program och bloggar. Har hört mycket gott om den och var själv tvungen att prova och ja den var himmelsk god!! Den innehåller degestivbotten, bananer, grädde och härligt god kolakräm som man får genom att koka kondenserad mjölk i 2 timmar, har även hört att de numera finns färdig dulce the less (kolakräm) att köpa men inte sett den i min stad. Pajen är dessutom väldigt enkel att göra och går riktigt snabbt att göra om man gjort kolasåsen i förväg vill säga ;)
Har ni inte smakat denna paj så måste ni bara baka en, den rekommenderas verkligen! Dock är den lite väl stor för två personer och bananerna börjar mörkna efter några timmar så denna bör göras strax före servering och då helst till fler personer om man inte vill riskera att äta upp allt och gå upp sådär 10 kg ;)
Utgick från receptet på Kryddburken men man skulle kunna minska lite på degestivblandningen för de var lite i mastigaste laget, samt öka mängden på grädden (jag hade 3dl men kunde gärna haft lite till) och så hade jag ingen dajm hemma så jag använde mjölkchoklad istället :) Min storlek på formen var 24cm och inte 28 som de står i orginalreceptet!

Det här behöver du :
 1 burk kondenserad mjölk (sötad)
1 pkt digestivekex (400 gram)
 150 gram smör
 3 skivade bananer
2 dl vispgrädde
1 dubbeldajm
GÖR SÅ HÄR :
Lägg ner burken med kondenserad mjölk i en rymlig kastrull. Slå på vatten så det täcker. Koka upp och låt småkoka 2 timmar. Fyll på mer vatten allteftersom det ångas bort. Burken ska hela tiden ligger under vattenytan, annars riskerar den att explodera och du får kolasås i hela köket!

Förbered botten. Krossa digestivekexen i mixer eller för hand med kavel & påse! Smält smöret och blanda ihop med digestive. Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbara kanter (ca 28 cm diam). Tryck till rejält över hela så den blir riktigt kompakt så smular den inte sönder när man skär i den sen. Täck med folié och ställ i kylen så länge.

När burken kokat i 2 timmar, spola kallt vatten i kastrullen och låt den stå så och svalna ordentligt. Nu är det dags att montera ihop pajen. Öppna burken som nu innehåller kolasås och täck digestive-bottnen med detta. Skiva 3 bananer och fördela ovanpå. Täck med ett lager grädde och toppa med ytterligare skivade bananer + krossad daim! Njut av världens godaste paj!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar