söndag 22 oktober 2017

STORT INLÄGG - 30 stycken tips på Halloweenlekar!

Ser överallt i olika sociala medier att många frågar efter tips på vad för lekar man kan leka på Halloween. Och då jag älskar Halloween och om bara några dagar kommer att ha firat den högtiden i 15 år i rad så har jag därför hunnit med en hel del lekar, både för vuxna och för barn. Här nedan kommer massvis av förslag på lekar och jag hoppas att mina tips kan inspirera någon iaf :) 
För massa mer tips på dukning, matlagning, bakning osv så hittar du ännu mer tips i halloweenmappen med närmare 60 stycken blogginlägg. Har även en Fb sida med massvis av bilder! 


[1] Uppdraget- Går till som så att man kommer på lika många olika uppdrag som antal gäster och skriver ner dom på en lapp. Sen när gästerna kommer så delar man ut lapparna till varje person helt sporadiskt, ingen vet alltså vilken person som har vilket uppdrag osv. Förslag på uppdrag som vi hade var tex, drick ur grannens glas vid tre tillfällen, tappa bestick vid tre tillfällen, gå på toan och låtsas bli dålig av maten, ställ dig upp och börja sjunga vid ett tillfälle osv. Jag lovar, denna leken var mycket uppskattad och gav massa underbart skratt!

[2] Snurrhjulet- Gör ett hjul som ser ut som snurrhjulen/chokladhjul som brukar finnas på tivolin, vi gjorde ett i trä och spikade upp massa spikar runt om hela cirkeln med 1 cm mellanrum och ordnade en flärp ovanför som lixom saktade ner hjulet efter att man snurrat hjulet. På hjulet stod de flera uppdrag som tex dansa till trasdockorna, berätta en historia och minst 3 personer måste skratta, busring någon och prata i minst 45 sekunder, ring senaste uppringda och säg "jag älskar dig", gå runt med ett skelett i kvarteret och ropa "han har dött, han har dött", knacka på hos en granne och säg "bus eller godis" (pinsamt och roligt för vuxna) osv. Den gästen som snurrade hjulet var tvungen att lyda det uppdraget som pilen sen stannade vid. Superroligt![3] Läskiga lådan- Gör en låda med flera fack och fransa till en sopsäck och häng ovanför så att inte gästerna ser vad som döljer sig inuti. Inuti står det nämligen var sin skål med olika innehåll tex oliver, kokt pasta, majs, brödbitar, köttbullar, kall gröt, krossade tomater, syltlök,äggröra, kräm, sega råttor (gärna i vatten så det blir slemmigt) slem, pumpainnehåll mm. Gästerna ska då (gärna med ögonbindel på sig) stoppa in handen och försöka känna efter vad det är i skålen utan att berätta något. När den känt i alla skålar och är färdig är det nästa persons tur att känna och den första gästen kan då fylla i en talong med vad den tror att det var för något i dom olika skålarna. Vi brukar ha 3 skålar men det gör man ju som man vill med. Något år hade vi även fyllt skålarna med massvis av minispindlar och då fick gästerna både detta uppdraget som jag nyss nämnt men också att dom fick 10 sekunder på sig i varje skål att fånga så många spindlar som möjligt. Dom fick man sen lägga tillbaka å röra runt med jämna mellanrum. Också mycket populär och uppskattad lek!

[4] Häxlimbo- Limbo med hjälp utav en häxkvast som 2 personer håller upp och låter alla personer böja sig bakåt för att gå under utan att nudda kvasten, efter varje varv så sänks kvasten lite mer närmare golvet tills det vara blir en vinnare kvar.
[5] Häxhatt kast- Pynta några enkla häxhattar med ett fint band, måla styrolitringar i matchande färger och be gästerna förröka kasta ringen så den hamnar i mitten på hattarna.
[6] Mata häxan- Gör en häxa i kartong enligt min bild, tog dock 5 timmar att göra. Den är 110cm hög. Sen får man med hjälp utav en häxkvast försöka skjuta in småpumporna i häxans mun med bara ett försök per pumpa.
[7] Mumsa donut- Häng massa donutar (runda bakverk) i ett snöre, låt gästerna ställa sig under varsin donut och se vem som äter upp sin först, eller får den att lossna från snöret.

[8] Zombielopp- Varje gäst får 3 breda band runt sig (från axeln till magen på sniskan), alla gäster har därmed 3 "liv" och står på samma ställe och ska springa till målet, några hundra meter bort. En person (vanligtvi den som ordnar lekarna) ska då försöka jaga alla och när den fått tag i någon gäst så blir den av med ett "liv" och måste ta av bandet och har då 2 försök kvar osv. Kul att se om någon lyckas ta sig i mål :)
[9] Spindelrace- Lägg två spindlar på ett bord, två personer tävlar mot varandra genom att blåsa i ett sugrör och se vem som först kan blåsa spindeln till andra sidan av bordet.
[10] Plocka spindlar- Använd en plastlåda med massa hål i på sidorna, lägg massa plastspindlar i botten och trä en tråd kors och tvärs genom hålen lite här och där. Gästerna ska med hjälp utav en klädnypa försöka plocka upp så många spindlar dom kan utan att nudda snöret.

[11] Gissa vad- Gästerna får en ögonbindel på sig och blir matade med 3 olika saker som den ska gissa vad det är för något. Räcker med en liten klick i ett snapsglas, tex phiadelphiaost, mosade köttbullar mm.

[12] Tipspromenad- Med halloweenfrågor.[13] Leta bilder- Bestäm ett halloweenord, skriv ut det antal bilder som ordet har i antal bokstäver, eller eventuellt några till. På bilderna kan det vara tex spöken, spindlar, pumpor med mera. På baksidan ska du skriva en bokstav som finns med i ordet på varenda en och hänga ut lite där och där. Gästerna får en talong med så många rutor som antal bokstäver och ska då ut och leta efter bilderna och skriva upp bokstäverna på sin talong och då ta reda på vad ordet blev.

[14] Bästa klädseln- Ha en röstning där alla får rösta om vem som är bäst utklädd, ge vinnaren ett pris och eventuell en pokal (finns pokaler där det står snyggast klädsel, best costume).

[15] Piltavla- Måla en pumpa, alternativt klipp ut en pumpa i papper eller använd en riktig pumpa. Alla får sne tre pilar var och ska försöka pricka mitten genom att kasta pil.
[16] Luftgevärsskytte- Lite samma som ovanstående lek, välj en passande måltavla och låt gästerna få ett försök att pricka måltavlan. Mycket uppskattat av vuxna gäster!

[17] Aphjärna- Passar endast för vuxenfester! Gör en vidrig, och då menar jag verkligen extremt vidrig drink som skär sig så att den ser ut som en aphjärna. Ge varsitt glas till alla drickande gäster och dom får helt enkelt tävla om vem som snabbast dricker upp. De kanske inte låter som svårt men jag lovar, det var väldigt svårt och många höll på att spy bara efter en klunk, var bara 2 som klarade dricka denna drink och den pratas det om än idag trots att det nog vae 12 år sen vi gjorde den :)
Recept:
    2 delar Sambuca
    1 del Campari
    1 del Dooleys
Blanda Sambucan och Camparin. Dooleys ska hällas i sist så att den klumpar sig och får utseendet av en hjärna.Underbart äckligt!

[18] Spökmemory- Gör ett eget memory med massa bilder, 2 likadana bilder av varje sort. Sen fungerar det som vanligt memory, man ska försöka hitta 2 lika och får då fortsätta spela tills det är 2 olika bilder och sen vända tillbaks dom så nästa gäst får försöka. Den med mest par har vunnit. Kan spelas både va vuxna och barn.

[19] Frågesport- Med frågor som ingen vet svaret på förens det varit upp till bevis, tex vem har störst lungor, alla får då blåsa upp varsin ballong och se vem som får störst ballong. Eller se vem som sjunger imse vimse spindel snabbast efter att ha ätit ett kex osv.

[20] Maskätartävling- Använd engångspajformer, lägg i ett antal godismaskar och lägg på ett lager grädde. Gästerna får då varsin pajform och ska på tid lägga huvudet i formen och med hjälp av munnen plocka upp så många maskar som möjligt brevid pajformen. Mycket roligt! Dock lite synd om dom som har ansiktsmålningar..

[21] Rita häxor- Alla gäster får ett litet papper och ber ombedda att rita en häxa. Sen samlas alla in och gästerna ska försöka gissa vem som målat vilken häxa. Inte de lättaste men roligt var det och det blev väldigt många olika häxor ;)

[22] Hinderbana med ägg- Detta är ingen vanlig hinderbana, de ända man behöver är ett bord och en stol, en sked och ett ägg. Antingen kan man göra detta till en enskild lek eller göra som en stafett med 2 lag mot varandra. Gästerna ska då ha båda händerna bakom ryggen och på den ska det ligga ett ägg, sen ska den krypa under bordet och sen upp på stolen och gå ner utan att ägget ska ramla av. Det var inte heller så lätt som det kanske låter ;)

[23] Sökord- Gör en stor ruta med massor av rutor och fyll i med olika halloweenord överallt, både lodrätt och vågrätt, fyll i restrerande tomma rutor med andra bokstäver. Gästerna ska då på tid ringa in alla halloweenord man hittar och den som hittat flest ord vinner.

[24] Mumie- Detta görs enklast i lag, där man med hjälp utav en toarulle ska snurra runt personen som en mumie, det lag som får slut på toarullen först vinner.

[25] Hitta skatten- Ha en kittel eller en säck med massa chokladpengar, märk ut en peng antingen med att skriva eller rita på den eller alternativt sätt ett dödskalleklistermärke. Alla ska då stoppa ner handen i kitteln/säcken och dra upp ett mynt, den som får det utmärkta myntet har vunnit något. Tröstpriset blir ju annars en chokladpeng ;)

[26] Spökstig- Gå en läskig promenadstig och leta spöken (kan vara pyssel i form av spöken eller bilder). Pricken över it är om några som inte är med på festen kan vara utklädda till spöken och stå bakom några träd efter stigen och hoppa fram å säga buu. Garanterat läskigt men roligt.


[27] Sätta spindeln i nätet- Typ som sätt knorren på grisen, rita eller klipp ut ett spindelnät samt några spindlar som barnen kan försöka sätta fast så nära mitten som möjligt utan att titta. Går ju även att byta ut mot andra motiv. Man kan också göra ett stort spindelnät och lägga ut på golvet och då försöka kasta spindeln så nära mitten som möjligt.
[28] Mata spöket- Måla ett spöke på en stor träskiva eller kartong, skär ut ett hål där munnen ska vara och försök sen att kasta små prydnadspumpor eller små bollar och försök träffa munnen. Även här kan man variera designen, eller kanske göra ett stort spindelnät med spindlar och några hål.
[29] Spökbowling- Måla ögon och näsa med en svart tushpenna på toalettrullar så det ser ut som spöken, ställ upp dom som om de vore bowlingkäglor och rulla en mindre pumpa eller boll och se hur många toaletrullar man klara att välta. Vi har även testat detta med styrolitkoner som vi målade på samma sätt.

 [30] kidnappa gästerna- Detta är nog det absolut galnaste och läskigaste vi gjort! Det är nog 8 år sen vi gjorde detta nu. Gästerna fick som vanligt en inbjudan om att festen hölls hemma hos mig, med datum och tid. Det gästerna inte visste var att jag och syrran ända ifrån början hade planerat något helt annat, vi hade nämligen hyrt en stuga långt in i skogen bara för detta ändamålet och stod där i lugnan ro och gjorde i ordning maten osv. När det var dags för festen så satt det en lapp på min dörr om att det var ändrade planer och att festen var flyttad. Alla gäster stod ju då förvånade utanför och funderade. Strax därpå kommer en skåpbil (som vi hyrt på OKQ8 som vi tejpat för rutorna med svarta sopsäckar) som min faster körde som inte är i värmland så ofta, hon var dessutom utklädd till ett läskigt monster. Hon kom iaf lägligt till att alla stod utanför mitt hus, kom utjagandes och med förvrängd röst skrek "in i bilen", alla blev ju livrädda, på riktigt och hoppade in, dom trodde på riktigt att dom blivit kidnappade. Dom visste ju ingenting om detta och inte heller om vart dom skulle. Det skickades sms och ringde som bara den i min och syrrans telefon där dom undra vad som händer och att dom blivit kidnappade och någon hade ju försökt kolla via gps i telefon vart dom var men det fungerade inte mitt ute i skogen osv. Faster Marie körde flera varv runt i rondellerna i stan osv, allt för att ingen skulle gissa åt vilket håll dom var på väg. Vi blev tillslut tvugna att svara på gästernas sms om att dom kan vara lugna att allt går enligt planerna ;) Tillslut kom dom fram till huset vi hyrt och pyntat massvis. Många tyckte det var superotippat, läskigt men roligt ändå. Nu pratas det fortfarande om denna gången, men brorsans flickvän blev väldigt rädd så vi har lovat henne att aldrig göra om detta eller att ha festen i det kända spökhuset i skillingmark ;) Vill även poängtera att syrrans son som då bara var något år gåmmal också var med i skåpbilen men då i framsätet med faster Marie. Han har inte heller tagit någon skada utav detta :O)

Bilderna som jag skrivit "Millis tårtor och annat" eller "Milli" är mina egna bilder. Aphjärnan och sökorden hittade jag inga egna bilder ifrån utan lånade från Sara på Buu.nu som också har massvis med tips. Restrerande bilder är lånade från google för att ni lättare ska se hur jag menar :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar