måndag 29 oktober 2012

4 Halloween kakor med steg för steg beskrivning

För ett tag sen gjorde jag dessa halloweenkakor som även dom är väldigt lätta att göra och jättegoda! Jag valde att dela degen i 4 delar och färga varje del i en färg samt tillsätta en smak med hjälp av några droppar essence som nu finns i en massa olika varianter och smaker. Givetvis kan man änvända de smaker man själv känner för :)

Mina kakor smakar så här:
Vita spöken: Vanilj (enligt basrecept)
Orange pumpor: Gräddkola
Lila hattar: Smultron
Brun: choklad (tillsatt lite kakao)
 

Här kommer en liten steg för steg i bilder :)

1. Dela degen i delar och färga samt smaka in, tillsätt bara några få droppar, arbeta in i degen och smaka dig fram. Blir degen kladdig av mängden essence så tillsätter du bara lite mer mjöl. Ställ in i kylskåpet för att vila en timma.
2. Ta fram en deg i taget så inte de andra blir varma under tiden. Kavla ut degen ca 5mm tjock och tryck ut de formar du vill ha på kakorna, finns även här en mängd olika utförande att använda nu för tiden som finns att köpa i de flesta bakaffärer, tårtbutiker, tradera eller ebay. Just dessa jag använt denna gången har en typ av stans som man trycker in ett mönster så de blir lite mer 3d effekt. Enkelt och effektfullt :) Funkar även i sugarpaste!
3. Lyft över kakorna på en plåt med hjälp av en stekspade. Ställ in i ugnen.
4. Låt kakorna svalna och de är klara för att serveras eller lägga direkt i frysen så man lättvindigt kan ta fram när de kommer oinbjudna gäster ;)

Basrecept jag utgått från kommer från oförglömmliga tårtor och är jättebra då man ska göra kakpinnar eller glasera kakorna då kakorna inte sväller i ugnen och håller formen perfekt.

VANILJKAKOR UTAN BAKPULVER
100 g strösocker (1,1 dl)
100 g florsocker (1,7 dl)
1 tsk vaniljsocker
2 st ägg
450 g vetemjöl (7,5 dl)
200 g smör

Gör så här: Rör ihop alla ingredienser snabbt i en matberedare (eller använd rumsvarmt smör och kör med elvispen). Låt degen stå i kylskåpet minst en timme. Ta lite deg i taget från kylskåpet och kavla ut degen på mjölat bakbord. Degen ska vara ca 5 mm tjock. Ta ut kakor med kaksmått. Lägg kakorna på en plåt och grädda 8-15 minuter i 170 grader. Ta ut kakorna när de börjar få lite färg i kanten. Låt de ligga på plåten någon minut, använd sedan en stekspade och lyft försiktigt över kakorna till ett galler och låt dem svalna där. Vill du sätta kakorna på pinne? Då lägger du pinnen under degen och trycker ner degen runt pinnen. Grädda som ovan och var extra försiktig när du lyfter över kakan till gallret, använd stekspade. Se till att inte lyfta i pinnen innan kakan har svalnat helt.

6 kommentarer:

  1. Sådana utstickare skulle jag oxå vilja ha, spöket var ju super sött!

    SvaraRadera
  2. blev jättefina,coola utstickare.

    SvaraRadera
  3. Har massor av fina utstickare, så nu skall jag testa ditt recept!

    SvaraRadera
  4. Hej! Först vill jag bara säga att jag verkligen gillar din blogg:) Så inspirerande! Undrar också vad du köpt dina kakmått? Är såå sugen på att själv göra likadana kakor nu i veckan. /Amelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vad roligt att höra att du gillar min blogg :) Utstickarna har jag köpt från ebay men har sett dom någonstans i sverige (på internetshopparna) men minns inte vart nu, men annars har panduro iaf ett tvåpack, tror de är spöket och pumpan.. :)

      Radera
    2. okej! tack så mycket:) /Amelie

      Radera