tisdag 2 oktober 2012

Delicatobollar och födelsedag(ar)

Om 1,5 timme (3 oktober) fyller jag år och min minsta tjej blir dessutom en månad på kvällen! :) Detta måste ju såklart firas och jag har därför bakat lite grejer som jag ska bjuda familjen på när de kommer på fika. Eftersom jag nu har två små tjejer på bara 1 månad samt 15 månader så orkar man inte göra så avanccerade grejer och är glad för allt man får till med barn som hänger i benen hehe. Ni som är småbarnsföräldrar vet nog vad jag menar ;) Därför är det bra med recept som är enkla och går snabbt att göra :))

Något som jag varit sugen på att prova länge är kioskbollar eller såkallade delicatobollar som ska smaka som de man köper i affären, just detta recept hitta jag hos Bli min jäst och de var faktiskt väldigt goda men ändå inte den smaken som de köpta har, kanske skulle kaffet vara ännu starkare eller så är de väl någon hemlig ingrediens vi inte kommit på än ;)Delicatobollar
100 g smör (rumsvarmt)
 1,5 dl florsocker
 2 msk starkt kaffe
25 g ljus choklad, smält
1,5 tsk kakao
1 msk vaniljsocker
 4 dl havregryn
 
100 g smält ljus choklad

Gör så här:
Mixa havregrynen i en mixer så det blir fina smulor.
Vispa smör och florsocker med en elvisp och tillsätt sedan kaffet. Vispa tills det blandas. Tillsätt kakao, vaniljsocker och de finmalda havregrynen. Vispa till en fin smet. Smält den ljusa chokladen (det funkar bra med blockchoklad eller Marabou mjölkchoklad) i en skål i micron eller över vattenbad och häll sedan ner den i smeten. Vispa eller rör tills allt är ordentligt blandat.
Ställ in i kylen en halvtimme. Tag sedan fram ur kylen och rulla i lagom stora bollar. Ställ sedan in dem i frysen i en halvtimme. Smält choklad i en skål i micron och rulla bollarna i chokladen. Avsluta med att rulla dem i kokos. Låt dem stelna i kyl en stund innan de avnjuts :)

3 kommentarer:

  1. Grattis på födelsedagen! Delicatobollarna ser goda ut!

    SvaraRadera
  2. Grattis på födelsedagen!! Vad kul att du testat mitt recept :) Håller med om att de inte smakar exakt som delicatobollar men jag har inte gett upp, ska testa fler varianter :)

    SvaraRadera
  3. Smält smöret! Ger en helt annan smak! :)

    SvaraRadera