tisdag 3 januari 2012

Banantårtbotten, ska de se ut så här?

Igår gjorde jag för första gången en tårtbotten gjord på banan eftersom jag skulle ha det till tårtan jag gjorde idag. Har aldrig ätit banankaka tidigare så som tur var så hade jag gjort en liten extra tårtbotten så att jag själv skulle få smaka hur det var med banantårtbotten. Och när jag delade bottnarna så blev jag väldigt förvånad över alla miljoner prickar-ränder som fanns i kakan, ser ut som svarta saffran. De fanns inte i smeten när jag hällde de i formarna så varför blev de så? De smakade absolut inge konstigt, var faktiskt jättegott med bananbotten men jag blev fruktansvärt nyfiken över hur dessa prickar-ränder kom till?


RECEPT

Receptet hitta jag hos Bakverk och Fikastunder. Om du dubblar receptet så passar det perfekt för en 20 centimeters form. Jag gjorde 2,5 sats och då räckte de till min kvadrat på 20 cm och en liten rund på 12cm. Passade jättebra ihop med Algrensbilarfluff och Jappmousse =)

125 g mjukt smör
175 g socker
2 st ägg
2 st mosade bananer
1 tsk bikarbonat
2 msk kokande mjölk
1 tsk bakpulver
225 g mjöl

Vipsa smör och socker fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Rör i de mosade bananerna. Lös upp bikarbonaten i den kokande mjölken. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölkblandningen och mjölblandningen i smeten. Grädda en 20 cm kaka (denna kaka blir inte så hög och kan endast delas på mitten) i 40 min i 180 gr eller en 15 cm kaka i ca 50 min i 180 gr.

5 kommentarer:

 1. Jag har sett det förrut i banankaka (mindre tydligt dock eftersom jag alltid gör choklad-banankaka) och har fått för mig att det liksom är "fröna" som är i mitten på bananen som blir sådär efter att ha varit i ugnen. :)

  SvaraRadera
 2. Hmm jag tycker det ser helt OK ut =)
  Kramkram

  SvaraRadera
 3. Ja så är de säkert, tänkte inte på fröna ;)

  SvaraRadera
 4. Bit i en banan, lagg den at sidan en timme eller sa och titta sen pa bananen sa ser den likadan ut som din kaka. Det ar fron och fibrer som gor att den ser ut sa har. Ar precis som det ska vara! Prova att lagga till 1tsk citronsaft i smeten sa kommer den smaka mycket battre (och frona kommer blekas lite i farg).

  SvaraRadera
 5. Det här receptet brukar jag också använda, mitt bästa banancupcakerecept. Och jo, prickarna skall nog finnas där! :)

  SvaraRadera