torsdag 8 december 2011

Wienernougat med hemgjord nougat

Hade faktist aldrig ätit wienernougat, har hört att de är mångas julfavoriter å så har jag inte ens smakat det. Å jag gillar ju både nougat och nötter så jag tänkte att de borde vara gott och gjorde en sats av min hemgjorda nougat. Och ja de var väldigt gott :) Varför har jag inte ätit de tidigare? :) Dock vet jag inte om de var för att jag hade min hemgjorda nougat eller vad de var men massan ville lixom inte smälta och bli helt flytande som säkert köpt nougat hade blivit? Den var lite tjock och grynig men jag tänkte att de blir nog gott ändå och slängde ner nötterna, blanda om och la i en form. Och rätt hade jag! Antar att mannen i huset också gilla dom för när jag kolla i kylskåpet i morse så upptäckte jag att hälften var försvunna, hmmm ;)



Får fortfarande inte till de där med perfekta raka kanter trots era tips om att doppa kniven i varmt vatten och torka av.. :( Provade massa olika släta knivar och inte ens Anders Petter funkade. Har ni rak eller taggig kniv? För mig spricker de så fort jag sätter i kniven, hinner knappt börja skära så spricker de längst med.. Nää nästa gång provar jag nog när chokladen inte stelnat helt och är sådär superhårt.. Fast å andra sidan så behöver de väl inte alltid vara så himla perfekt, de äts ju upp oavsett hur de ser ut ;)

Wienernougat, cirka 60 stycken

100 gram flagad mandel
250 gram nougat
125 gram mörk choklad

Klä en form, cirka 20x20 cm, med bakplåtspapper.
Rosta mandeln i en torr stekpanna och låt svalna. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar och smält tillsammans med nougaten i vattenbad. När blandningen smält helt, rör om ordentligt och rör försiktigt ner den rostade mandeln.
Häll smeten i formen och låt stå i minst 3 timmar att stelna. Skär nougaten i avlånga bitar, cirka 1,5x3 cm. Förvara i kylskåp.

Receptet kommer från boken "Julgodis för små och stora sockerbagare"

5 kommentarer:

  1. Mm, jag tillhör också en av dem som tycker mycket om wienernougat :-) och vad gör det med utseendet? Huvudsaken är att de smakar som det ska :-)

    SvaraRadera
  2. Hej! Har inte vågat mig på att göra wienernougat men ser ju hur goda dem ser ut så tack för tipset. Ska sätta upp detta på min todo-lista =)
    Kramkram

    SvaraRadera
  3. Det ser himla gott ut =D

    Jag tänkte tipsa dig om en tävling på min sida, du kan vinna ett unikt, valfritt smycke! Kom gärna och var med =)

    Ps. Nästa vecka kan du vinna en köksassistent från OBH Nordica =D

    Kram
    /Nellie

    http://sockertussen.blogspot.com/2011/12/tavling.html

    SvaraRadera
  4. ja älskar wienernougat,och de går också slut väldans fort här hemma,så de väntar jag med att göra.men dina ser jättegoda ut,speciellt med hemmagjord nougat.

    SvaraRadera