måndag 31 oktober 2011

Grundrecept Vaniljglass

Är nu ett bra tag sen jag gjorde denna men måste ju komma i kapp lite ;) Har gjort glass flera gånger tidigare och här har jag kommit fram till ett superbra recept som jag nog kommer fortsätta att använda mig av i framtiden som ett grundrecept. Tycker detta är perfekt då de slipper att upphettas, de går inte åt 100 liter grädde och de är inte så hiskeligt många äggulor som behövs, på äggvitorna kan man ju göra maränger eller macarons så slipper något gå till spillo =)
På bilden serveras glassen med hallon, chokladsås, vaniljrån och hasselnötstänger, mmmm så gött :-)
Grundrecept Vaniljglass
Utan glassmaskin

4 st Äggulor
1,25 dl Socker
2 dl vispgrädde
2 dl standard mjölk
3 msk vaniljsocker
-Smaksättning (t.ex. vaniljstång, bär, Kakao)


Gör så här:
((Om du väljer att göra glass med vaniljstång så skär ett snitt längs med vaniljstången med spetsen av en vass kniv, gröp ur de små kornen rakt ner i mjölken som du kan hälla upp i ett glas så länge, låt det dra medan du gör det andra.))

Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker (om du inte gjort på vaniljstång) jag började med en matsked och smakade mig fram, jag tyckte att 3 blev perfekt men smaka dig gärna fram du också. Låt grädden bli krämig i konsistensen men ändå lös.
Vispa äggen och sockret tills det blir vitt och poröst nästan som grädde faktiskt.
Häll sedan i mjölk i äggblandningen och rör runt, och sen ner med grädde.
Nu är det ett strålande tillfälle att smaka på härligheten innan du häller över glassen i en plastbunke som sedan placeras i frysen. Man behöver inte röra runt i glassen medans de fryser. Jag brukar låta de frysa över natten så jag vet inte hur många timmar de egentligen tar att frysa.

1 kommentar: