söndag 8 maj 2011

Annorlunda frågestund...

Har sett på väldigt många bloggar att de har en frågestund och att vem som helst får skriva frågor som bloggaren sen ska svara på... Jag tänkte istället göra tvärtom då jag har flera frågor som jag funderar på och istället för att fråga flera stycken och leta svar överallt så tänkte jag skriva ner mina frågor här och hoppas att någon har svar på iaf någon fråga :-) Skulle bli jättetacksam för alla svar :)


1. Vilken färg använder ni då ni ska färga sugarpaste mörkbrun? Jag har en gelefärg som heter bulrush som ska vara mörkbrun men jag tycker de går åt så himlans mycket färg för att få normalt brun. Finns det någon annan färg som är bättre eller borde man köpa färdigfärgad pasta om man ska ha så mörk?

2.Finns det utstansare (helst med ejektor) som gör små cirklar? Brukar nu använda mig av tyllar osv men de är ju lite pilligt att få ut dom.

3. Finns det bokstavsstansar med matchande skuggor att ha bakom bokstäverna? Ge gärna tips.

4. Är det någon som har fryst in hela förpackningar med SP pga kort utgångsdatum? Har läst att det ska gå men undrar om den är likadan att använda som innan eller om den blir exempelvis grynigare eller svårarbetad?

5. Om ni hade en bröllopstårtebeställning och inte hade tårtställning för den hade ni då köpt en ställning som beställaren kunde lånat/hyrt eller skulle ni be kunden att själva kolla om det finns möjlighet att hyra en ställning på exempelvis konditori.?

6. Hur många tårtböcker har ni för inspiration?

7. Har du även dvd filmer inom tårtmakeri? Isf vilken/vilka? Brukar kolla på många klipp på internet men de kanske är lika bra att köpa dvd film då man kanske får mer tips..

8. Ser ni på något bak eller tårtprogram? Isf vilken/vilka? Mamma har berätatt att hon brukar kolla på ett program där de gör exklusiva tårtor men jag har ju tyvärr inte den kanalen :( Annars hade jag nog absolut följt de för vad vore väl bättre än ett program fyllt med tårtor :)

9. Finns de fler tårtmässor i Sverige än Scandinavian Cake Show? Och finns de andra stora mässor runt om i norden som kan vara värt ett besök?


11 kommentarer:

 1. 1. Jag använder mig inte av sugarpaste men jag färgar marsipan med en brun pulverfärg vilket blir ganska bra (:

  SvaraRadera
 2. Hej,
  Vill bara säga att du har en underbar blogg, jag blir verkligen inspirerad av dina konstverk!

  Ang skuggor till bokstäver, ett "enkelt" sätt är ju att göra bokstäverna i samma utstickare och sedan förskjuta den undre bokstaven lite så det bildas en "skugga".

  Jag brukar kolla på cakeboss tror det går på TLC kanal, men borde ju finnas klipp på youtube.

  Hälsningar // anna - min kakburk

  SvaraRadera
 3. Jen: Jaha har aldrig testat att färga sugarpaste med pulver men ska prova de nästa gång. tack för tipset!

  Anna: Tack, vad kul att höra att du gillar min blogg =)Har provat den metoden du beskriver på en av blixten McQueen tårtorna men tror de hade varit snyggast med en jämn skugga runt om hela bokstaven. Tänkte om det fanns såna att köpa. Ja cakeboss hette de programmet ja ;) Googlade det och dom har även gjort filmer så jag har beställt 3 stycken nu ja =) Så går de när man inte har rätt kanal ;) Men tack för alla tips :)

  SvaraRadera
 4. Vilken bra idé med annorlunda frågestund, kanske jag tar efter någon gång :-) När det gäller att stansa ut (vad det än är) så lägger jag alltid plastfolie emellan så fastnar det inte!
  Böcker har jag tre stycken, men använder dem inte särskilt mycket, tycker bloggar och google ger mer inspiration!
  Cake Boss är jag beroende av :-) Visste inte att de gjort filmer, var har du hittat dem?
  Mörkbrun färg har jag också svårt att få till, nu använder jag färdigfärgad köpt!
  Hoppas jag kunnat bidra med lite :-)

  SvaraRadera
 5. Linda: Javisst, tycker också de var en bra ide men sen får vi väl se om man får svar på allt eller inte men de är ju värt ett försök iaf =)
  Kollar också en hel del på google eller youtube men de är ju bara småklipp så de vore nog gött med en film där allt är samlat.
  Tror cake boss gjort 4 filmer men de är väl serierna som de visat. Läste inte så noga utan jag bara bestämde mig för att de ska jag ha oavsett ;) I sverige finns de att köpa på megastor.se men annars är de billigare på amazon.com :) Tack så jättemycket för dina svar :)

  SvaraRadera
 6. Kul frågor. :-)

  1. Jag har köpt mörk chokladsugarpaste när jag vill ha riktigt brun. Sen har jag blandat den med vit sugarpaste om jag vill ha den lite ljusare. Har även gjort en korgtårta där jag använt ljusbrun sugarpaste som jag sen målat med citronsaft och brun pastafärg, men då blir det glansigt.

  5. Om jag själv ville ha en tårtställning för kommande tårtor så skulle jag köpa en själv, annars skulle jag be brudparet hyra eller låna en.

  6. Jag har en tårtbok men tycker internet är bättre. :-)

  7. Jag har sett Gunilla Walls DVD om hur man täcker tårtor och den såg jag när jag var helt nybörjare (hade gjort en tårta). Den var till stor hjälp även om det mesta man behöver veta finns att hitta på nätet.

  8. Jag titta på "Det söta livet" (SVT1 måndagar) och har sett något avsnitt av "Cake Boss".

  SvaraRadera
 7. Tack Erika för alla svar :) Fantastisk rolig att du tog dig tid att svara på så många frågor :-) Det söta livet har jag inte ens hört om så det får jag nog googla och cakeboss har jag nu 3 filmer av med massa avsnitt så jag har att göra ;) Har sett att Gunilla har gjort de filmer och jag fundera också på att köpa dom i början men de är ju lite dyra då. Tycker du att de är nyttiga att se även om man har hållt på och gjort tårtor ett tag eller är det mest för nybörjare? De har ju en film med våningstårtor också.. Annars är ju youtube bra men jag tycker de är jobbigt att se på 100 olika klipp så de hade varit bra med en samlad film :)

  SvaraRadera
 8. Tror inte att du behöver se Gunillas film eftersom du gjort så många tårtor. Den om våningstårtor låter intressant tycker jag.

  SvaraRadera
 9. Det lustiga är att jag har precis samma frågor som du så jag kommer följa svaren med spänning. Det jag kan bidra med svar är på

  1: jag använder också chokladsugerpaste. Den har en härlig djupbrun färg och är underbar att modellera med. Har inte hittat någon brun färg som är tillräcklig.

  4: Jag brukar frysa ner chokladsugerpastan i mindre fp eftersom jag inte använder så mycket. Då kan jag ta upp när jag behöver. Jag har även fryst vanilg pasta med och den har fungerat utmärkt. Jag låter den torka lite när den tinat och sedan knådar jag upp den odentligt. Har funkat bra de gånger jag gjort så.

  5: Jag har ingen bröllopsställning men jag har ju turen att ha Tårtdecor relativt nära mig så jag hyr där. Kostnaden får bröllopsparet stå för. Annars hade jag lagt det på bröllopsparet (om deras val blir att ha tårtorna på ställning) Prova blocket. Där finns faktiskt flera som annonserar uthyres.

  6: Jag har några böcker men tittar sällan iden. Men jag kan verkligen rekomendera tidningen Cakes & Sugarcraft. Den ger otroligt mycket inspiration, steg för steg beskrivningar samt mallar och mönster. Sedan när jag hittar en bild på en fin kant eller blomma eller en mask eller något annat fint i tårtväg så sparar jag ner bilden i mappar jag döpt till tårtnspiration/bröllop, blommer, människor, djur och liknande. Jag döper bilderna men tex "söt mast" eller "fins ögon" eller bra bild på en katt..

  Det är de svaren jag har att dela med mig av.

  SvaraRadera
 10. Jag brukar använda ballinas choklad sp när jag gör något brunt. Väldigt bra att jobba med (o god!)

  Vad jag har sett så finns de att köpa "storpack" med runda utstickare lite här o var, men utan ejectors dock. Kika in Kakburken eller tårtkonst (Gunillas butik)

  När/om jag har någon brölopstårtsbeställning har paren fått fixa med ställning själva. Har dock en med 7st våningar, vilket kanske inte är så vanligt att ha. Men jag funderar iaf på att köpa en 4 vånings att ha o hyra ut till dom som vill ha i framtiden.

  Angående bokstäver o skuggor så kanske du kan testa att trycka lite försiktigt på ett lager, så att det blir lite större o sen lägga på en "otryckt" bokstav på den? Har inte testat själv. Tror att kakburken har ett sånt utstickarset annars. http://www.kakburken.se/product_info.php?products_id=2142&kakburkenID=c5b8e166563736e7db22fbcaa27271df

  Kul med en så annorlunda frågestund ;)

  SvaraRadera
 11. Såg frågestunden för ett tag sedan och gillade den med bloglovin, mest för svaren ;)

  Men när jag vill ha brun använder jag ballinac choklad sp :)

  Till bröllopstårtorna jag ska göra om 2v köpte jag en ställning till just det ändamålet, jag ville ha en ;) Och sedan får brudparet batala mig en mest symbolisk summa för att låna denna :) Kände att det var en investering för framtiden :)

  /Simone

  SvaraRadera