torsdag 22 december 2016

Saffranstryffel

Sist ut av årets julgodissorter blir denna, saffranstryffel :) Dom var jättegoda i smaken men tyvärr blev smeten väldigt hård och konstig och höll knappt formen när man rullade bollarna, var väldigt fet så det blödde igenom florsockret. Dagen efter var bollarna helt stenhårda så dom blev missbildade trots att jag följde receptet men kanske andra kan få det att fungera utan problem? ;)

Det här behöver du till 25- 28 bitar :
2 1/2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 gram vit choklad
1 kuvert med saffran

Gör så här:
Mät upp grädde, socker & sirap i en kastrull och låt sjuda upp. Koka tills det kommer upp till en 120 grader, eller tills den klarar kulprovet. *Kulprovet är när du  fyller ett glas med kallt vatten, droppar ner lite av smeten i vattnet och kan forma en kula.
Mortla saffran med lite av sockret. Ta bort smeten från värmen  när den nått upp till rätt gradantal, och bryt ner chokladen & rör ner saffranet. Ställ in kastrullen i kylskåp och låt svalna. Forma sedan kulor av smeten och rulla dem i florsocker.
Klara att servera.
Receptet hittade jag på Jennys matblogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar