lördag 1 december 2012

Apelsin och PepparkaksCheesecake med kolasås

Vi har börjat införa något nytt här i familjen, vi ska äta dessert varje fredag och igår var de ju fredag igen och på morgonen visste jag fortfarande inte riktigt vad jag skulle baka. De enda jag visste var att de närma sig julen och att de gärna fick vara något juligt, och eftersom jag hade apelsiner i kylskåpet så utgick jag från dom. Kom fram till att jag ville göra en cheescake med apelsin och pepparkakor ("pajdegen") och googla runt efter recept. Finns massvis av olika recept men de var inget som var som jag hade tänkt mig eller så skulle man ha kesella, grädde eller något annat som jag inte hade hemma så de fick helt enkelt bli ett experiment denna veckan också ;)Var väldigt orolig och spänd på om "apelsinmoussen" skulle hålla ihop men de gick att bra :)

Den var väldigt len och frisk i smaken, min apelsin var väldigt stor så de smaka verkligen apelsin. Men jag är inte så mycket för vanliga cheesecake så efter att ha provsmakat så fick den åka ner i frysen och blev då en fryst cheescake men de är bara för att jag gillar det bättre. Man kan helt enkelt bestämma själv om man vill ha vanlig gräddad cheescake eller om man vill ha fryst :))




Recept!
 
200 gram pepparkakor
85 gram smör
4 ägg
1,5dl socker
1 dl mjöl
0,75 dl mjölk
1 apelsin
400 gram phiadelphia ost
150 gram vit choklad med vanilj
Gör så här:

Smula eller krossa pepparkakorna till ett pulver, smält smöret och blanda ihop till en massa. Tryck ut i botten och en bit längst med kanterna på en springform (min var 24 cm).

Riv skalet från en apelsin samt pressa ut saften.

Separera äggvitorna och gulorna. Vispa 4 äggvitor (spara gulorna) med 0,75 dl socker till maräng.

I en annan skål blandar du phiadelphian med ägggulor, häll sen ner mjölk, apelsinsaft + skal, 0,75 dl socker, mjöl och vispa ihop. Smält chokladen och rör ner den, jag använde marabous jättegoda choklad med vaniljsmak men har man inte den kan man tillsätta en tesked vaniljpulver. Och sist rör du i marängen i ägguleblandningen med en slickepott för att undvika massa luft. Häll sen ner smeten i springformen. Ställ in i mitten av ugnen i 160 grader i 50 minuter, låt den sen stå på eftervärme i 15 minuter.

Låt svalna någon timme eller två innan du gör kolasåsen.

0,25 dl grädde
0,5 dl socker
0,5 dl sirap
25 gram smör
0,5 tsk vaniljsocker

Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp, låt sjuda 5-10 minuter. Tänk på att den hårdnar mer efter en stund. Bre ut den på cheesecaken och strö över lite krossade pepparkakor och dekorera med apelsinskivor.

2 kommentarer:

  1. Pepparkakscheesecake är så gott och passar extra bra just nu!

    SvaraRadera
  2. ja älskar apelsin i bakverk så ja skulle älska de.ser riktigt gott ut

    SvaraRadera