måndag 25 oktober 2010

Steg för steg - Praliner

De går säkert att göra praliner på flera olika sätt men här visar jag med enkla steg för steg hur man kan göra. Jag använde mig utav pralin-siliconformar men man kan också använda små knäckformar i aluminium. Fyllningar kan man ju också ha oändligt många sorter av men jag valde något ganska så klassisk choklad fylld med nougat med hackade hasselnötter. Nästa gång ska jag prova ren nougat å även något med vit choklad, ja de är bara fantasin som sätter gränser ;)

Man börjar med att smälta choklad, låt den svalna lite och pensla sen på ett lager, Ställ in i kylskåp ca 5 minuter och pensla på ett nytt lager, upprepa sen denna proceduren en gång till. 3 gånger tycker jag blev bra =)
Sen smälter man fyllningen och spritsar i formarna.
Jag tog även å spritsa på choklad sist också då inte nougaten räckte till att täcka allihopa. Låt de sen stå och stelna i kylskåpet i någon/några timmar.
Sen är de bara att vända ut och in på siliconformen.. Smidigt!
Voila, inte alls så svårt :-) Sambon blev överförtjust i dessa och hade på tjugo sekunder redan tryckt i sig 3 stycken hehe. Han trodde först inte på att jag hade gjort dessa själv då han tyckte de såg köpta ut, han tyckte iaf att dom var mycket godare än köpta ;)

17 kommentarer:

  1. Tror nog att jag skall köpa mig själv några pralinformar i julklapp, kanske en för tidig sådan, hihi =) Ser ju verkligen behändigt ut och resultatet är ju jättefint!!

    SvaraRadera
  2. De tycker jag verkligen du kan köpa dig redan nu Hanna ;) Dessa som jag har kostar 39kr på Panduro så du blir säkerligen inte fattig =) Men de är ju bra att börja tänka på vad man ska önska sig i julklapp kanske :)

    SvaraRadera
  3. Vilka smarta formar, sådana måste jag införskaffa inför julgotte tillverkningen :)

    SvaraRadera
  4. Hi, thank you so much for the comment on my blog. You are so sweet! I have a friend who lives in Sweden. I have to use the translator to browse around and see all your treats.

    SvaraRadera
  5. Åh, jag måste nog se till att skaffa sånna pralinformar jag också. :-)

    SvaraRadera
  6. Ja de formarna är verkligen praktiska =) Åk å köp :) Ska bli spännande Erika att se dina praliner! Har redan kommit på en ny fyllning jag måste prova nästa gång :)

    SvaraRadera
  7. Så otroligt lyxigt att få en sådan låda med choklad!

    SvaraRadera
  8. Jag säger bara PANDURO! Vilken underbar affär! Var där häromdagen och såg typ tusen saker jag ville köpa (som tur var hade jag inte särskilt mycket pengar på mig...hehe) Men de där formarna får nog bli ett av köpen nästa gång! Underbart julklappstips att ge bort egengjorda fina praliner i en vacker ask! Tack för tipset!

    SvaraRadera
  9. Ja de finns väldigt mycket som man vill ha på Panduro :) Att man jobbar där gör inte köplusten speciellt mycket mindre heller, hehe =)

    SvaraRadera
  10. Hej Milli! :D

    Blev nyfiken på din blogg när jag såg din kommentar inne hos MariMilo. Ni är så duktiga och det riktigt vattnas i munnen när man tittar in och ser allt fint ni gör.

    Jag gillade verkligen pralinformarna och att du förklarar på ett enkelt sätt hur man går till väga för att göra egna praliner. Ska genast skaffa sådana formar för det hade ju varit perfekt att göra egna praliner som man kan ge bort senare i julklapp.
    Så du ska ha ett innerligt stort TACK för att du delar med dig av dina kunskaper och dina fina kreationer. :D

    Önskar dig/er en underbar och härlig dag!

    Kramiz! ;-)

    SvaraRadera
  11. Tack snälla för din varma kommentar :-) Blev riktigt glad =) Kul att du gillar min steg för steg beskrivning. Hade varit sugen på att göra praliner jättelänge och hade jag vetat att de inte var svårare än de var så hade jag nog gjort de för länge sen :) Hoppas du fortsätter att titta in här med jämna mellanrum =) Kram

    SvaraRadera
  12. Hihihi! Hej igen! :D

    Jag tyckte väl att jag kände igen vissa tårtor här och kom just på att jag har ju varit inne på din vardagsblogg också. Jaja, som det kan bli, då har vi ju faktiskt så att säga "träffats på förut"! ;-)

    Självklart kommer jag titta in här fler gånger! Kommer länka hit från min blogg. =)

    Många många kramar! :D

    SvaraRadera
  13. Jasså hehe =) Vad kul :D Jo jag kände att jag nog behövde dela av på vardagen och bakingen så då gjorde jag en blogg bara för detta hehe :) Vad kul att du vill länka hit ;) Tack!

    Vad fina smycken du gör förresten. Tänkte skriva en kommentar på din blogg och kopiera de som jag skrev här eftersom jag inte trodde du skulle se det annars men de gick inte att högerklicka på din sida så då hoppade jag över det :)

    SvaraRadera
  14. Jättebra steg-för-steg-guide! Pralinerna blev jättefina! :)

    SvaraRadera
  15. Tack för din fina kommentar om mina smycken. Jag blev så glad så! :D

    Nä, högerklickning går inte då bloggplatsen har lagt in ett permanent kopieringsskydd. Det är både på gott och ont. Fast jag själv tycker nog att det hade varit bättre om man hade kunnat välja den funktionen själv men men...

    Tack än en gång i alla fall! :D

    Önskar dig en härlig och underbar dag! =)

    Många många kramar! ;-)

    SvaraRadera
  16. Hej! Kom in här när jag sökte på praliner, jättefin beskrivning. Tänkte bara höra om du tycker det är smart att temperera chokladen eller tycker du inte det behövs? :)

    SvaraRadera