söndag 7 maj 2017

Tårta: Cirkus (Det stora Tårtslaget)

I förra avsnittet gjorde jag ju denna cirkus tårtan ihop med Shereen. Vi samarbetade fantastiskt bra och trots lite otur med att hatten ramlade av så hamnade vi på en 2a plats :) Vi var otroligt nöjda med designen!

Tårtan bestod utav red velvet bottnar och creme cheese frosting med färska hallon och jordgubbar inuti, spacklad med kolasmörkräm. Extra bonusen var kolapopcorn i popcornboxen som jag gjorde i sockerpasta. Kolapopcornen blev väldigt populära, sparade väldigt många på bänken men nästa gång vi var inne i lokalen var dom borta så misstänker redaktionen ätit upp dom :) Så synd för jag ville ju dela med mig av dom till mina deltagarkompisar.. 

Lite synd att vi aldrig hann att smaka på tårtorna under inspelningen. Hade varit kul att smaka på tårtorna :) Men jag har i efterhand hunnit baka detta recept flera gånger och fått massa beröm så jag förstår att domarna tyckte denna tårtan hade den bästa smaken av alla tårtor i alla program..!

Många har frågat vad vi gör med tårtorna efter programmen... Då måste jag tyvärr svara att dom stod framme väldigt många timmar, ibland medans man åt i någon timme, sen när man synkades i några timmar och sen under jury bedömningen i ytterligare några timmar, så då vill man inte äta en tårta som stått framme i en varm lokal i så många timmar så dom kastades bara rakt ner i soporna.. :/

Vet ni att många av våra recept publiceras på Koket.se så att ni själva kan provbaka dom :)
Recept på hur du gör hela tårtan.

Du behöver
Shereens Botten (räcker till 4 bottnar, 20 cm)

    6 ägg
    4 dl socker
    4 dl mjöl
    3 tsk bakpulver
    2 msk vaniljsocker
    4 msk kakao
    1 dl filmjölk
    ca 3 msk röd pastafärg

Shereens fyllning (räcker till att fylla en 20 cm tårta)

    225 g färskost
    1 tsk vaniljextrakt
    60 g florsocker
    160 ml grädde
    jordgubbar och hallon, hackade

Marie-Louises kolasmörkräm (räcker till 25cm tårta)

    175 g smör, rumsvarmt
    350 g florsocker (6 dl)
    8-16 g vaniljsocker (1-2 msk)
    3 msk kokhett vatten
    3 msk dulce de leche

Karamellpopcorn

    0,5 dl popcorn
    40 g socker (0,5 dl)
    2 msk smör
    1 g salt
    1 msk olja

Gör så här

    Bottnar
    Vispa socker och ägg poröst. Sikta alla torrvaror och blanda ner dem i äggblandningen. Blanda färg och filmjölk och häll ner under vispning.
    Fyll en tårtring med bakplåtspapper i botten med ca 1,5 cm med smet, grädda på 200 grader ca 10 min. Skär längs kanten för att separera formen och vänd botten på bakplåtspapper och ta bort det gamla bakplåtspapperet.

    Cream cheese-frosting
    Vispa färskost, vaniljextrakt och florsocker. Tillsätt ovispad grädde och vispa tills det tjocknar. Vid montering, blanda ner hackade bär i frostingen.

    Kolasmörkräm
    Vispa smöret riktigt mjukt, tillsätt florsocker + smaksättning, vispa runt och häll sist i vatten och vispa ihop allt. Räcker till att spackla en 25 cm tårta.

    Karamellpopcorn
    Poppa popcornen i olja + salt. Smält sockret i en stekpanna, tillsätt 1 msk smör och tillsätt popcorn, tillsätt 1 msk smör till och blanda runt. Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna.

    Montering
    Lägg lite fyllning på tårtbrickan och lägg på ett lager tårtbotten, bred på fyllningen, lägg på ett lager tårtbotten + ett lager fyllning till och till sist på med ett lager tårtbotten till (totalt 3 lager botten i en tårta). Plasta in tårtan och låt stå helst ett dygn.

    Gör i ordning smörkrämen och spackla tårtan så jämnt du kan, pensla på med lite kallt vatten så sockerpastan fäster enklare. Kavla ut sockerpasta (går åt 750 gram till en 25 centimeters tårta) och lägg på tårtan, dra ut veck och jämna till tårtan med smoother. Nu är tårtan färdig för att dekoreras. Om den ska staplas måste man ha stödpinnar som är exakt lika långa emellan varje våning. Alla dekorationer är gjorda i sockerpasta eller flowerpaste.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar