söndag 14 februari 2016

Steg för steg: Ätbara Gele Bubblor

Här kommer en utförlig steg för steg beskrivning på hur man gör dessa ätbara gelantin bubblor som jag använt några gånger nu.. Det jag har läst mig till är att det ska vara lättare att få bort vanliga ballonger jämfört med vattenballonger som ju är lite tunnare. 

Du behöver: 
Vatten 
Ballonger 
Grillpinnar 
Tejp 
Matfett eller olja 
Gelatinblad 
Evt karamellfärg/gelefärg 

 1. Börja med att blåsa upp ballonger och tejpa fast dom på grillpinnarna.
2. Blötlägg hela förpackningen med gelantinblad i kallt vatten i 10 minuter. Krama ur vattnet och tillsätt 1,5 msk vatten i en kastrull och värm så det smälter.

3. Under tiden gelantinet smälter kan du olja in ballongerna, det får inte vara för mycket för då rinner gelantinet bara av, det ska vara knappt kännbart att det är någon olja på.
4. Nu doppar ni ballongerna i skålen med gelatinet, låt överflödet rinna av innan ni ställer ballongerna på tork. Jag har valt att ställa dem i ett glas men en äggkartong eller frigolit kanske vore mer lämpligt så dom inte ramlar omkull som hände för mig ett par gånger. Ballongerna ska nu stå och torka i ca 10-15 minuter innan man gör om proceduren med att doppa dem i gelatinet. Tänk på att gelatinet i skålen troligtvis har svalnat och behöver värmas upp igen. I min micro räcker det med ca 4-5 sekunder så ni får testa hur länge ni behöver värma upp det i er mikro och känn efter att det inte har blivit för varmt! När ni har doppat alla ballonger 2 gånger så ska de nu stå och torka minst över natten.  

Så hur vet man när ballongerna är färdiga? Ni får känna på ballongen, är den kall och känns lite fuktig och plastig så är den inte klar ännu. Känns den hård och torr, som ett äggskal ungefär då är den redo att befrias från ballongen.


5. Stick ett hål i änden av ballongen med en sax så luften sakta pyser ut, sen är det bara att dra ut ballongen. Har man smörjt lite dåligt med olja så kan man gå in med grillpinnen och gnugga bort ballongen. Om ballongen blir bucklig kan man även släta ut vecken med grillpinnen. Tänk på att hantera dom varsamt då dom är väldigt ömtåliga. Kanten längst ner är kanske inte alltid så rak emn det går fint att klippa bort överflödet med en sax!
6. Nu är dom färdiga för att dekoreras på cupcakes och tårtor eller vad ni nu vill ha dom till. Dom är fullt ätbara men kanske inte så himla goda då det bara är gelantin i. Vill man ha färg på bubblan så kan man färga det smälta gelantinet innan ballongerna doppas i den.

Här ser ni några exempel på hur jag använt dessa bubblor :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar