fredag 30 december 2011

Recept: Enklaste Pepparkakstårtbotten alá lika delar receptet!

Förra veckan gjorde jag ju min första juliga tårta, ni vet den där tomten klättrar ner i skorstenen och den bestod bland annat utav pepparkakstårtbotten som jag tänkte dela med mig av ett busenkelt och bra recept som jag själv hittat på utifrån grunden lika delar (recept).

Jag gjorde faktiskt en pepparkakstårtbotten utifrån ett recept jag hitta på internet men den blev inte så hög och jag orka inte krångla med massa steg och vänta på att smör ska kallna och åka till stan för att köpa mer pepparkakskryddor eftersom hela påsen gick åt, så jag gjorde min egna variant. Så i min tårta hade jag två lager med vanlig pepparkakstårtbotten och ett lager med min pepparkaksbotten och jag måste säga att den jag slängde ihop blev mycket saftigare och godare och dessutom gillar jag ju när det går snabbt att göra och inte innehåller tusen steg ;)

Detta recept passar en 20centimeters form. 

Detta behövs:
6 ägg
Socker
Mjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk malda pomeransskal
1,5 tsk malda nejlikor
3 tsk kanel 

Gör så här:
Ta fram tre lika stora glas och knäck äggen i ett av glasen. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset. I det tredje glaset mäter du upp mjöl blandat med bakpulver och de juliga kryddorna och de ska då vara lika högt som de andra glasen.

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker länge tills det är vitt o pösigt, gärna 10-20 minuter så en vispmaskin underlättar jättemycket. Blanda försiktigt ner mjölblandningen och häll smeten i smord form. Grädda längst ner i ugnen.

*Tips*
-Ett tips är att ställa klockan lite innan för att kolla så botten är klar med exempelvis provssticka eller tandpetare eftersom gräddningstiden är olika för olika ugnar. När botten är helt torr är den klar.
- Ingredienserna vispas bäst om de är rumsvarma. Ta fram äggen i god tid.
- Smörj formen med flytande margarin, det är riktigt smidigt.- Klä bakformens kanter med bakplåtspapper, detta för att tårtbotten ska kunna bli högre och jämnare.
- Häll inte ner den sista klicken smet i formen då den kan göra att botten sjunker ihop i mitten. Man kan också fördela den sista klicken jämt runt om men jag brukar hoppa över den.
- Öppna aldrig luckan under de första 20 minuterna eftersom de annars kan resultera i att den sjunker ihop.
- Skulle kakan ha fastnat i formen trots att man smörjt och bröat formen bra så kan man prova att kyla ner formen med hjälp utav en fuktig handduk.

4 kommentarer:

  1. mjuk pepparkaka är så gott,coolt att de går och göra även samma sätt som man gör tårtbotten.

    SvaraRadera
  2. Jag vill önska dig ett gott nytt år! Kramkram

    SvaraRadera