torsdag 29 december 2011

Rågsiktsbröd i långpanna

Härom natten-dagen passade jag syrrans son och efter att ha sett filmen Bilar typ 6 gånger, ritat massa teckningar, lekt med bilar mm så tyckte jag att jag ville ha lite variation och göra något nytt, givetvis stod baka ganska högt upp på listan. Så så fick de bli =) Bröd behöver man ju alltid (är redan snart slut trots att jag gjorde en dubbelsats) och Liam hjälpte så gärna till :) Min dotter satt snällt i babysittern och lekte med sina leksaker :) Trodde de skulle vara krångligt att baka med två små barn men de gick att över förväntan ;) Var första gången jag baka sånt här bröd och de var väldigt lättvindigt och gick jättesnabbt att göra!
Brödet är hållbart i frysen i 6 månader även om mitt knappt räcker i en vecka ;)


Recept
Ingredienser
50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 tsk salt
1 dl havregryn
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, havregryn, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
2. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa ytterligare ca 30 min.
3. Sätt ugnen på 225°. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min.
Låt brödet svalna på galler.

4 kommentarer:

 1. Långpannebröd är ju så smidigt! Dessutom är det perfekt att frysa in då det redan är i portionsbitar!

  SvaraRadera
 2. ska ja erkänna har jag aldrig gjort långpannebröd,men får nog se till att göra nu när nya året börjar.

  SvaraRadera
 3. Jag sökt på rågsiktsbröd och hamnade på din sida. Det blev väldigt gott! Tack för bra recept!

  SvaraRadera
 4. jag sökte på rågsiktbröd också och tycker jag det är super gott och det lätt att göra tack för recepten.GOTTTTTTTTTTTTTT.

  SvaraRadera