tisdag 6 juni 2017

Somrig enkel choklad & jordgubbstårta

Ibland är det skönt att få göra en lite enklare tårta men ack så god, bara för att ta med som fikabröd till makens ena arbetskamrat när vi hälsade på i söndags :) 
Innehåller saftiga citronbottnar fyllda med en härlig jordgubbsdröm och spacklades med en god chokladsmörkräm som nästan smakade som nutella, just denna på bilden var bara 7 portioner mne receptet avser en större tårta.




Citrontårtbotten: (20-22cm)
4 ägg
socker
mjöl
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Finrivet skal från en halv citron
Pressad citronsaft från en halv citron


Ta fram tre lika stora glas och knäck äggen i ett av glasen. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset (när glasen står brevid varandra ska mängden vara helt i linje med mängden ägg). I det tredje glaset mäter du upp mjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker. Finriv citronen och pressa ut saften.
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker länge tills det är vitt o pösig. Blanda försiktigt ner mjölblandningen och citronsaft + citronskal och häll smeten i smord form. Grädda längst ner i ugnen i cirka 35 minuter.


Jordgubbsdröm (fyllning)
400 g färskost
3 tsk vaniljextrakt
2 dl florsocker
3,2 dl grädde
 500g Jordgubbar, hackade
2-3 msk kallrörd marsanpulver (ekströms)


Gör så här: Vispa färskost, vaniljextrakt och florsocker. Tillsätt ovispad grädde och vispa tills det tjocknar. Hacka jordgubbarna som ska vara i fyllningen och blanda ner i frostingen, tillsätt marsanpulver för att få en härlig tjock kräm igen. Eventuellt kan det behövas lite mer marsanpulver, detta beror på hur vattniga jordgubbarna är vilket gör att fyllningen blir lite lösare i konsistensen när dom blandas ner. Låt stå i kylskåpet några minuter så den stelnar lite mer innan du fyller tårtan.


Chokladsmörkräm 
175 gram rumsvarmt smör (normalsaltat)
350 gram florsocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 msk kokhett vatten


Vispa smöret mjukt, tillsätt florsocker, vaniljsocker och  kakao och vispa ihop, smaka av så du är nöjd med smaken, tillsätt sist de varma vattnet lite i taget och vispa tills smörkrämen gått ihop och blivit mjuk.


Choklad ganache
0.5 dl grädde
100 g choklad
en klick smör 

Värm grädden i en kastrull och rör ner chokladen och smöret. Rör runt tills allt smält och blivit jämnt och blankt. Skulle chokladen bli för fast så värm mer grädde och häll i försiktigt, känns den för lös så ha i mer choklad, man får helt enkelt känna sig fram. Låt sedan chokladen svalna lite. Känn på den med skeden så den är lite trögflytande men ändå så den liksom rinner ut. Sen är det bara att skeda ut ganachen över tårtan. Jag började med kanterna, hällde försiktigt lite i taget en bit in och hjälpte sedan till med en sked att liksom putta chokladen över kanten och sen jobbar man sig inåt och runt tårtan, går även att spritsa ut den. Det är bra om tårtan är helt kall, eventuellt stått lite i frysen innan man häller på ganachen så den stelnar till innan den runnit hela vägen ner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar