fredag 2 mars 2012

Semmeletta - semletårta i sifferform och 100 000 besökare :-)

Är ganska säker på att jag idag kommer passera 100 000 besökare då det bara är 150 kvar tills den siffran är uppnådd :) Kan säga att när jag startade bloggen för inte ens 1,5 år sedan så trodde jag ALDRIG att jag skulle ha så många besökare varje dag eller ens få kommentarer. Vill därför verkligen tacka er alla och säga att jag blir så himlans glad för alla fina kommentarer jag får =D Ibland är de inte alltid jag hinner svara på alla men jag försöker så gott jag kan. Och de är faktiskt tack vare er som jag faktiskt fortsätter att blogga och visa upp vad jag bakat. Om inte en enda kotte skulle varit inne på bloggen någonsin så hade de nog inte kännts som någon ide att fortsätta blogga hehe ;) Så tack alla underbara människor som gillar att kika in här lite då och då! :-)


Nu ska jag visa er vad jag använt min sifferbakform till, ni vet den jag fick ifrån CoolStuff för ett tag sen. Jag kände inte för att baka bara en vanlig sockerkaka, och tårta hade jag ingen anledning till egentligen, och så kom jag på att browniesén jag gjorde häromdagen hade ju säkert funkat utmärkt i denna men de tänkte jag inte på då, nää nu slog jag ihop de med något jag länge velat baka... Nämligen semlor, har bakat de för många år sen med ett recept med hjortronsalt och de tog verkligen över smaken och var inte ett dugg goda så nu tog jag tillfället att prova ett annat recept och dessutom testa sifferformen :)
Därför blev de en Semmeletta ;) Fast jag kom på när jag tog kort att den ju var bakåframpå, haha, men hade jag vänt den så hade den ju fått ett väldigt rakt och kantigt lock så de hade ju inte blivit så snyggt de heller.
Formen är ju av silicon och var superenkel att använda, smörjde inget och den släppte i kanterna med en gång och såg dessutom så ren ut så man nästan kunde lägga in den direkt i skåpet utan att diska :) A nää den åkte att ner i diskhögen ändå men den var väldigt smidig och lätt att rengöra.








Recept

Bullarna: ger ca 16-20 st eller passar perfekt i en sifferform på 1L

75 gram smör
2,5 dl mjölk
25 gram jäst
1,5 krm salt
0,5 dl socker
7,5 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma, malen


Fyllning:300 gram mandelmassa
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
florsocker


1. Smält smöret i en kastrull, häll i 2.5 dl mjölk och värm till fingervarmt (37 grader).


2. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.


3. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Lägg degen jäsa under duk i ca 40 minuter.


4. Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut 1 bulle per person genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand.


5. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till i det närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.


6. Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.


7. Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet.


8. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.

6 kommentarer:

  1. Stort grattis till så många besökare! Det är du värd fina du :)

    Vilken cool semmel etta, den hade vi inte tackat nej till här hemma!

    Önskar dig en fortsatt trevlig lördag, kram!

    SvaraRadera
  2. Nä har inte gjort hallonbrownisarna än men jag ska :)
    Men vill däremot tacka dig för de utsökta recepten för banantårtbotten och jordgubbsmoussen =)
    Gjorde jordgubbsmousse efter en annan bloggares recept men det blev misslyckat och när jag provade ditt recept så blev det bra, du räddade min födelsedag ;)

    SvaraRadera
  3. Hittade precis till din blogg, ser att du gjort många fina tårtor :) Gör du även större tårtor till beställning? Vi gifter oss i juli och ska snart börja leta efter någon som kan göra en tårta för ungefär 60 personer.

    SvaraRadera
  4. Jasmin: ååh vad roligt att höra att du gillade mina recept :)

    Anonym: Gör även större tårtor om de finns tid. Just i juli har jag 2 beöllopstårtor men när hade du tänkt dig? Du kan väl skicka ett mail istället. Mailadressen står längst upp till vänster :)

    SvaraRadera
  5. Grattis till de 100 000 :)Tycker det är bra att du fortsätter blogga :) Jag hittade din blogg när jag sökte inspiration / steg för steg att göra en tiara för ett år sedan. Sedan dess har jag följt med :) Kram Vicki.

    SvaraRadera