onsdag 20 juli 2011

Stort paket från USA har anlänt =)

Fick häromdagen ett stort paket från Usa med massa roliga saker :) Räkna ut att om jag köpt allt i Sverige så hade de gått på ca 1900 men när jag handla i Usa gick allt på 1450 med frakt samt tull, hade paketet däremot inte blivit stannat i tullen så hade jag sparat ytterligare 364kr men men, alla pengar man kan spara är bra pengar brukar jag säga ;)Håller på att planera för fullt inför min dotters doptårta även om det är ett par månader kvar. Är mycket som ska planeras så de gäller att börja i tid för som ni tårtmakare vet så är det ju aldrig bara bara utan varje detalj ska vara planerad.
Detta med pelare är helt nytt för mig och även att göra fler än 2 våningar så jag har lite funderingar som jag jättegärna skulle vilja ha svar på. Kan ni svaren så vore de supergulligt om du ville svara antingen bland kommentarer eller skicka ett mail (mailadressen står längst upp till vänster) =D

Mina funderingar:
* När man bygger flera våningar och ska ha pelare i mellan måste man då ha två lika stora separationsplattor som bilden till vänster visar eller kan man ha grekiska pelare direkt på tårtan och sen att tårtan över står på en separationsplatta kopplat till pelarna? På bilden till höger ser de ut som att de gjort på det viset jag skrev sist.

* Om jag kan göra på det sista viset av de jag skrev ovan måste jag ha några stödpinnar inuti pelarna eller kan de stå löst ovanpå tårtan? Är rädd att de ska sjunka ner i tårtan av vikten på den översta tårtan?

* Jag har gjort tvåvåningstårta ett par gånger och har då använt mig av sugrör som stöttepelare i understa tårtan, kan man ha det även om man gör en tårta med 3 våningar eller borde man ha hårdare stöttepelare då?

* Om man har en tårta som är uppställt på pelare på en våningstårta kan man då verkligen skära i översta tårtan eller borde man plocka ner den våningen då det ska börjas skäras? Är rädd man trycker ner hela tårtan? 

* Är det något annat man bör tänka på när man bygger med dessa pelare? Tar gärna emot alla tips jag kan få :)

9 kommentarer:

 1. Vilket häörligt paket! Funderat på att beställa från utlandet jag med, men då mest funderat på england (inom eu är det ingen tull ^^) verkar vara rätt billigt där med! Mot för svenska priser är ju utländska priserna helt gudomlioga! :D

  SvaraRadera
 2. Vart beställer du ifrån? Alltså vilken hemsida?
  Har ju varit så feg så vågar inte skicka ifrån utlandet, men det kankse går bra?
  Tog det lång tid att få sakerna? :)

  SvaraRadera
 3. Har flera ggr funderat på att beställa utomlands men aldrig gjort slag i saken, smart av dig!

  Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med frågorna för jag ha aldrig gett mig på ett sånt projekt, men ser fram emot resultatet .-)

  SvaraRadera
 4. Jag vill också beställa utomladsifrån men har inte gjort det än. Vilket ställe har du beställt från? Har du några tips på bra webbutiker?

  SvaraRadera
 5. Jag har bara beställt kakformar från ebay. Det var ett riktigt riktigt stort paket, men jag har inget minne av att jag betalade tull. Men för några veckor sen fick jag höra att man numera antagligen behövde betala tull och att det var jättedyrt. Enda sättet att slippa betala tull var att avsändaren skrev att det var en gåva och ingenting värt, eller värt väldigt lite.
  Är också nyfiken på var du köpt dina saker :-)
  Jag har ju inte gjort någon liknande tårta med pelare, men har själv funderat mycket på detta. Jag tror att om du INTE använder separationsplatta under pelarna så skulle jag sätta dit såna där plaströr (plastic dowel rods) som är ihåliga som sugrör, fast större. Annars kommer pelarna sjunka ner i tårtan! Däremot måste de ju vara exakt lika långa och jämna, så inte en av pelarna börjar glida. Huua mig! Hemska tanke! Hoppas det går bra hur du nu än gör! Ska bli spännande att höra sen.

  SvaraRadera
 6. Simone: Har också beställt från england några gånger och när jag täker efter så har jag aldrig betalat tull på det så du har nog rätt =)

  Bullmamman: Just dessa saker beställde jag från ebay, tog ungefär en vecka att få sakerna.

  Maria: Har man väl börjat beställa utomlands så är de svårt att sluta hehe ;) Du borde prova :)

  Erika: Dessa saker beställde jag från ebay. Har även beställt från andra butiker som jag fått tips om på familjeliv. Har även skrivit om en butik i storbritanien som du kan hitta under shopping-etiketten :)

  Sofia: Tror att man blir stanad i tullen ibland och ibland inte.. Har också hört att de kan skicka som gåva eller sänka värdet men de vågar jag inte ens fråga om ;) Tror också som dig att man måste använda typ stora sugrör under pelarna om man inte använder separationsplattan. Har köpt ett ihåligt plaströr på biltema som jag tänkte jag skulle prova med annars är de väl bara att jag köper en separationsplatta till men de är ju snyggast om man inte har den, anser då jag :)

  SvaraRadera
 7. Spoännande, kommer bli super fint:D
  Dopen som jag skall göra tårta till är inte vårat dop utan till tjejen som jag delade rum med på bb:) Och jag vet faktist inte riktigt när det är planerat!

  Vårat dop har jag inga tankar alls på haha:D Vet inte ens om vi ska döpa eller om vi ska ha namngivelse party bara! Får se hur vi planerar. Och det tråkiga är ju att alla mina vänner o släktingar bor i sundsvall eller sthlm! Så vet ej om vi ska ha dopet/partyt i skåne eller i Sthlm!

  SvaraRadera
 8. Hej! Såg att du köpte separationsplattor, vilka storlekar började du att köpa. Jag är sugen att köpa mig några men jag vet inte vilka storlekar jag skall börja med Blir så väldans dyrt att köpa en massor.Tacksam för svar.
  //Malin

  SvaraRadera
 9. Malin: Var så många år sen jag köpte dom där så minns faktiskt inte vilka storlekar jag tog. Fick med massa såna plattor och grejer i ett superstort paket jag köpte förra våren bara för att få vissa speciella pelare.. Eventuellt kunde du kanske få köpa någon av de plattorna om du vill? :) Tror bara jag använt mina plattor på denna bilden två gånger som dom blir inte använda så mycket här tyvärr.. Skicka ett mail om du är intresserad av att köpa så kollar jag storlekar och skickar bild å så..

  SvaraRadera