söndag 24 april 2011

Dulce de leche

Härom dagen så gjorde jag för första gången Dulce de leche som man kan läsa mycket om på internet. Det är en latinamerikansk söt mjölkbaserad sås med kola och messmörskaraktär som framställs genom att man sjuder en burk med kondenserad mjölk under vatten i flera timmar. Dulce de leche betyder ordagrant på spanska "mjölkgodis" och de kan man verkligen förstå när man smakar denna ljuvliga krämiga kolaliknande geggan.
Förutom till tårtfyllninga passar den även bra till att göra glass eller ha uppepå glassen, desserter, muffins och paj eller så kan man äta den direkt ur burken precis som med nutella och jordnötssmör :)


Recept
Gör så här:
 • Köp en konserverad burk med kondenserad mjölk, jag hittade min bland bakingredienserna i en vanlig matbutik för ca 25kr.
 • Ta bort pappret runt burken och lägg den oöppnad i en kastrull med vatten och koka upp, se till att vattennivån alltid är högre än burken. Har man riktigt otur kan burken annars explodera och man har kolakräm i hela köket, så fyll på med vatten lite då och då. 
 • Efter två timmars kokande är kolan lätt rinnande och ljusbrun, efter tre är den mer trög i konsistensen och ser ut som min burk, efter fyra timmar har kolan fått en nötbrun färg och är mycket fast i konsistensen.
Såsen lämpar sig inte för laktosintoleranta eftersom den till stor del består av mjölksocker!
 

8 kommentarer:

 1. Den kolasåsen är bara så god :-)

  SvaraRadera
 2. Denna kräm är verkligen supergod, och väldigt populär bland yngre tårtätare :-) Jag brukar koka min i 1,5 timme bara, och få en fast konsistens ändå!

  SvaraRadera
 3. Den där "såsen" e nog så supergod.. Ja fyllde en kaka med den o vaniljmousse! supergott..

  SvaraRadera
 4. Vad snällt Linda att du berätta om hur länge du kokar. Tyckte den var lite trög och bre på så de är säkert lättare om den är lite lösare :) Ska prova 1,5 timme nästa gång :)

  SvaraRadera
 5. vilket roligt tips! Måste provas! Tack! Men ska burken sedan kallna innan den öppnas eller ska den öppnas varm eller hur gör man efter kokningen?! =) Mvh

  SvaraRadera
 6. Den ska svalnas innan den öppnas ja, glömde visst skriva det..

  SvaraRadera
 7. If you buy a pressure cooker you can do it in 45 min.

  SvaraRadera