måndag 13 maj 2013

Oreokake - Oreo MousseTårta

Jag är ju ofta i Norge eftersom jag bor så nära gränsen, och alltid när man är i affären så står man och spanar in bakhyllorna för de har så mycket andra grejer (och trender) mot vad vi i Sverige har. För några månader sen såg jag ett paket med mix för att göra Oreokake som jag förstått är väldigt populärt i grannlandet nu. Blev lite sugen på den men då jag aldrig ens smakat oreo och heller inte gillar satser (då jag hellre gärna bakar ifrån grunden) så hoppade jag över de och fortsatte shoppingen.. Så var de lite lustigt när min vän Johanna som också är väldigt duktig på att göra tårtor sa till mig att hon gjort sån tårta och älskade den och ville gärna skicka receptet. Så var jag i Norge förra veckan igen och fick åter igen syn på Oreokakmixen och blev ju ännu mer sugen på att prova.. Man måste bara hitta ett tillfälle som passar, åh de gjorde jag i fredags då vi ganska sent fick reda på att några kompisar skulle komma över och grilla och umgås. Då tyckte jag de passa perfekt med efterätt och då denna tårta som jag sneglat på ett bra tag. Äntligen fick jag tid och anledning! :)) Dock ändrade jag receptet lite och tog bort lite mjölk samt la till mer grädde samt kaksmulor i sista lagret. Åh jag är så glad att jag fick detta tipset för den var verkligen suuuupergod!! Tack snälla Johanna, åh tack för all vägledning på sms under tiden! :)

Blev en del över så jag tog med tårtan till jobbet dagen efter och även där var den populär. Åh efter ena arbetskamratens kommentar så kan jag med säkerhet säga att den ÄR god och att de nog var den bästa kommentaren/betyget man fått ;) Hon sa nämligen: Mmmmmm, ååh vad god den var, de är ju nästan så de går för mig! ;) Hehe!


Oreokake

Botten:
350 gr oreokakor
100 g smör

Lager 1:
1 pkt philadelphia (200 g)
2 dl vispgrädde
2,5 dl florsocker

Lager 2:
1 paket ekströms chokladmousse med crisp
1,75 dl Mjölk (lite mindre än vad som står på paketet)
(eller hemmagjord)

Lager 3:
2,5 dl vispgrädde
1 msk socker
80gram oreokakor

Chokladsås/krossade oreokakor till dekoration

Krossa/mixa sönder oreokakorna och smält smöret. Blanda samman detta och "kläm" ut det i en springform ca 24cm. Vispa grädden till första lagret, blanda den med florsockret och philadelphian till en len, fluffig kräm. Bred krämen över bottnen, sätt sedan kallt så den stelnar lite innan nästa lager läggs på.

Gör chokladmoussen som det står på paketet (Den kan bli lite lös så det är bättre att minska lite på mjölken för att få en fastare konsistens). Häll den sedan över tårtan och sätt in i kylskåpet igen. Låt stå ett par timmar (eller tills man ser att moussen har stelnat nog).

Krossa oreokakorna till sista lagret plus eventuellt till dekorering. Vispa grädden till översta lagret, och ha i sockret + kaksmulorna.
Bred grädden över moussen och dekorera med hela kakor, krossade kakor, chokladsås, vit choklad eller något annat.

5 kommentarer:

  1. Den ser mycket god ut och jag gillar oreokakor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja åh de var den verkligen också :))

      Radera
  2. Så lite så Milli! :D
    Så kul att sprida detta recept, svenskarna måste ju också få inse hur god den är ;)

    SvaraRadera
  3. åh måste spara receptet :) ser ut och låter kanongod

    SvaraRadera