lördag 12 februari 2011

Recept: Daimtårta alá almondy

Denna tårta gjorde jag häromdagen och den blev en riktig höjdare så därför delar jag med mig av receptet. I smaken så är den väldigt likt Almondy därav namnet. Jag har gjort en dubbelsats men tårtan blir inte så jättehög ändå, kanske 5-6cm.

Receptet kommer från Sju sorters kakor-boken

Ugnstemp 200
1 1/2 (100g) sötmandel
1 1/2 dl socker
4 äggvitor

Äggkräm
4 äggulor
2 dl vispgrädde
1 dl socker
50 g smör

Markera 2 bottnar, ca 24 cm i diameter på bakplåtspapper. Smörj och mjöla dem (gjorde inte jag, funkade alldeles utmärkt). Lägg dem på plåt.
I receptet står det att man ska skålla och skala mandeln innan man mal den, men jag tycker bottnarna blir mycket godare om man tar mandeln som den är - med skalet på. Det blir grövre konsistens på bottnarna, lite fullkorn-känsla. Så här får ni välja- mal mandeln med eller utan skalet.
Blanda den med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelsockret. rör ihop försiktigt och bred ut smeten på papperet. Grädda mitt i ugnen ca 15 min eller tills de fått fin färg. Lossa bottnarna från papperet och låt dem svalna.

Blanda äggulor, grädde, socker och smör i kastrull. Låt massan sjuda under vispning tills den tjocknar (sätt till lite kokande vatten om krämen skulle skära sig). Krämen ska bli tjock - blir den inte tjock så är det bara att fortsätta sjuda den tills den tjocknar.
Låt krämen kallna - man kan sätta den i kylskåpet när den har svalnat, då tjocknar den lite till.
Bred hälften av krämen på den ena tårtbotten, lägg på den andra och bred resten av krämen ovanpå.

Vill man spackla sin tårta med äggkrämen får man nog göra en extra sats för receptet räcker bara till två lager fyllning. Jag spacklade med 3,5dl Daimfluff enligt receptet som du kan se här. Och sen strödde jag på daimkulor över hela tårtan, gick åt 4 påsar.

 Till sist gjorde jag lite dekorationer som jag pudrade med lite glitter :)

10 kommentarer:

  1. Mmm vad gott! Har också den kokboken men aldrig reflekterat över detta recept. Det måste jag ju testa någon dag!

    SvaraRadera
  2. Vad gott det låter! Verkar påminna om en tårta min mamma brukar göra som är så himla god! Låter ännu godare att ha daimfluff på istället för tråkig grädde :) Måste jag prova nån gång!

    SvaraRadera
  3. Detta måste jag testa, låter super gott!

    SvaraRadera
  4. Hej Milli!
    Här sitter jag och googlar runt och trillar in på din fina blogg! Jag har googlat på tårtor i Karlstad då min älskade lilla Noel ska ha ett Namnkalas i mitten av mars och jag vill ha någon riktigt fräsig tårta som går i samma tema som dukningen. Går det att beställa tårtor av dig?
    Du får gärna maila mig ditt svar på: j_joy85@hotmail.com

    SvaraRadera
  5. Tack för alla era kommentarer! Tycker absolut ni ska prova, daim är verkligen gott =)

    SvaraRadera
  6. Jättegod!!! en favorit som kommer bakas ofta =)

    SvaraRadera
  7. Hejsan!

    Jag fattar inte riktigt. Gjorde du dubbel sats av allt, eller bara av bottnarna och hur många bottnar gjorde du då?

    /Marie

    SvaraRadera
  8. Thank you very much for the recipe. I have been looking for the recipe since that I ate Almondy Daim. Unfortunately I don't know the language, but Google Translator helps me to understand it.
    All the best...
    Ayse

    SvaraRadera
  9. Jag har nu gjort denna tårta två gånger. Då jag tyckte det var lite oklart i receptet vad som hade gjorts dubbelt av så delar jag nu med mig av hur jag gjorde!
    Första gången gjorde jag dubbel sats bottnar och äggkräm (tillsatte även vaniljsocker i äggkrämen) och så gjorde jag en sats daimfluff. Uppe på använde jag två påsar daimkulor. Detta var perfekta proportioner enligt mig.
    Den andra tårtan jag gjorde då gjorde jag en sats bottnar, en sats äggkräm, en halv sats daimfluff och en påse daimkulor. Det blev bra det också. Gör man vanlig sats av bottnar å äggkräm å en hel sats med daimfluff så kommer det iaf enligt mig bli ALLDELES för mycket daimfluff, antagligen mera av det än av dom två andra sakerna.

    I övrigt tyckte jag tårtan var sådär, alldeles för mycket grädde och socker för min smak, men resten av familjen älskade den!
    Tackar för receptet, den blev väldigt populär här hemma och kommer nu även serveras på min systers bröllopsfika! Dock tänker jag då försöka ändra utseendet lite så det passar bättre till bröllopet!

    SvaraRadera