tisdag 7 december 2010

Twixkakor


Dessa kakor tog lite tid att göra men oj så goda dom blev :-) Man orkar dock knappt äta en då de är i 9 centimeters formar.. För mig blev de knappt 40 stycken kakor och fyllningen räckte inte till alla kakor så jag har gjort om receptet lite.

TWIXKAKOR
ca 40-50 st

Kakor:
200 g smör
5 dl vetemjöl
2 dl socker
2 msk sirap
1 tsk kanel
2 tsk bikarbonat

Kolafyllning:
3 dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
0,75 dl sirap
0,5 tsk vaniljarom (eller 2,5 tsk vaniljsocker)
75 g smör


Dekoration:
180 g Marabou mjölkchoklad

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till kakorna.. Dela degen i 40-50 delar och rulla varje del till en degboll i passande storlek och lägg i en liten form. Gör ett ordentligt hål i mitten av kakan. Nagga botten. Grädda 7-8 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Kakorna sväller upp i ugnen, låt gropen i mitten av kakan sjunka ihop innan de tas ut ut ugnen.

Blanda alla ingredienser till kolan. Koka upp och låt kolan sjuda tills den klarar kulprovet (droppa lite kolasmet i en skål med kallt vatten, om kolan går att forma till en liten kula så är kolan klar). För mig tog det drygt en timme att koka kolan. Dra kastrullen åt sidan och klicka ut kolan i hålen på kakorna.

Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron. Bred på choklad på kakorna och låt stela.

Orginalreceptet och ideén hämta jag hos Erika =)

5 kommentarer:

  1. Visst är de goda. :-)
    Jag gjorde i minicupcakesformar och de var lagom storlek på kakor. Mina ligger i frysen och väntar på julafton. :-)

    SvaraRadera
  2. Haha ja jag förstod att de nog borde varit mindre hehe :) Vad bra att du skrev att dom ligger i frysen, sambon sa nämligen till mig att jag borde frysa de men jag var osäker på om de gick. Tack =)

    SvaraRadera
  3. Vilket smarrigt recept det måste jag nog ta och skriva av =) Lät verkligen super gott! Bra att man kan frysa dem också.

    SvaraRadera
  4. Oj...låter jätte gott och vilken smarrigt recept som man sugen på att prova ;)

    SvaraRadera
  5. Denna kaka lät riktigt god, kanske man ska ta och prova att baka den! :0)

    SvaraRadera