fredag 5 november 2010

Steg för steg - Converse babysko

Här kommer nu en steg för steg beskrivning på hur man gör små söta converse babyskor. De finns säkert många sätt att göra dom på men så här har jag gjort. Hoppas ni får användning för denna beskrivning :)

Till att börja med så behöver man en mall för de olika delarna. Jag har använt mig utav denna.
Sen behöver du också olika redskap (se bild), sax, plastfolie, kavel, ätbar tuschpenna, verktyg som gör sömmar, liten pizzaskärare, ätbart lim, pensel, liten rund tyll och Sugarpaste i 2 färger. Sugarpasten tar iaf en dag innan den torkar men vill man att den ska torka fortare så kan man blanda i hälften flowerpaste men då kan man inte skära ut alla delar på en gång.
1. De första du gör är att skära ut alla delar, jag skärde ut till en sko i taget och de är ett bra tips då delarna annars torkar och delarna spricker lite lätt när man ska forma dom.
2. Sen gör du sömmarna där de ska vara, man ser väldigt lätt på mallen vart sömmarna ska vara. Jag har ett sånt verktyg med en liten pizzaskärare på ena änden och sömverktyg i andra änden, väldigt smart verktyg :) På den avlånga delen som ska sitta längst med bakom skon ska de vara en liten fördjupning i, den gjorde jag med pizzaskäraren fast man ska givetvis inte trycka så hårt (då har man skärt den i två delar) utan bara lite lätt så att de blir ett spår.
3+4. Tryck ut hålen där skosnörena ska vara med hjälp av en liten tyll, sen fortsätter du med sömmen som ska vara nedanför hålen. Jag tyckte det var lättare att göra på de viset. Nu är alltså alla delarna till en sko helt klara.
5+6. Lägg en liten boll med plastfolie på skosulan. Pensla på lite lim i kanten på delen som liknar en tunga och limma sen dit den längst kanten på skosulan enligt bild 6.
7. Limma kanten längst ner även på den delen som ska vara runt skon och sätt fast den. Fyll upp skon med lite mer plastfolie så att den håller formen.
8. Limma fast den vita delen precis kant i kant med den delen du nyss limmat dit.
9+10. Börja med att limma fast den långa delen längst med skon, evt kan du få sträcka lite på den för att den ska nå den vita kanten. Sen tar du den delen som ska sitta på den vita delen och gör likadant. De tunna vita remsorna ska möta varandra i skarven.
11+12. Böj till den sista lilla delen och limma på de platser som jag markerat med knallrosa enligt bild 11. Sen är de bara att sätta fast den så att de ser ut som på bild 12.
13. Tryck ut smala snören, har du inte något verktyg för detta går de givetvis bra att rulla dom men tänk på att få dom så jämna som möjligt.
14.Skär till snörerna i lagom storlek. De ska gå från ena hålet rakt över till de andra. Ta ett smalt verktyg och peta in änden. Klicka dit lite lim också så att dom håller sig på sin plats.
15+16. Jag gjorde en rosett på mina men de är ju helt valfritt hur man vill att skosnörena ska se ut. Jag tog ett långt snöre och formade till en ring och sen platta in det på mitten så att jag har två öglor, sen tog jag två snören och la över mittendelen och snurrade in bakom rosetten. Till sist limmar du fast den på de översta skosnöret.
Sen kan du börja med nästa sko så att de bägge två står klara för nästa moment.
17+18. Tryck ut 4 cirklar med hjälp av baksidan på tyllen. Måla sen med ätbar tuchpenna en stjärna och skriv converse, egentligen ska converse stå med röd text om de ska vara orginalskor men jag hade ingen sån och jag tyckte de var alldeles för pilligt att skriva det med en liten pensel och ätbar färg men de avgör man själv.
19. När trycket torkat så limmar du fast den på bakre delen av skon och fyll i skåran längst med skon med tushpennan. Sen är de bara att låta allt torka i minst 1 dygn men för säkerhetsskull 2 dygn.
20. Klart =) Första skon tog ca 1 timma att göra men den andra skon tog bara häften så lång tid eftersom man visste hur allt skulle se ut. Övning ger färdighet :-)

8 kommentarer:

 1. Så fin how-to du har laget - nå vil jeg også lage sko!

  M:)

  SvaraRadera
 2. Kjempe søte sko, og så fin toturial. DU fortjener denne Awarden: http://bakekos.blogspot.com/2010/11/ny-hverdag.html

  SvaraRadera
 3. Söt. Kanon bra beskrivning

  SvaraRadera
 4. Nu när jag sett hur man gör,så vill jag gärna pröva på.de ser svårt ut,men nån gång måste man väl pröva på.

  SvaraRadera
 5. Tack för en kanon beskrivning :)
  Ska testa detta väldigt snart..
  Inte för att jag har någonstans att göra av dojjorna, bara för skojs skull :)

  F.Ö har du en riktigt rolig blogg att kika omkring på. (kikar in nästan varje dag numera och kollar om de kommer ngt nytt )

  Hälsn.
  Marlene

  SvaraRadera
 6. Tack! Vad roligt att höra att du gillar min blogg så mycket :)

  SvaraRadera
 7. Vart hittar man ätbar tusch? Hittar ingenstans, har det något speciellt namn?

  SvaraRadera
 8. Kan heta ätbar penna, panduro har några och tror nog alla affärer som säljer tårtillbehör säljer ätbara pennor, brukar ligga i kategorier färger ellet ätbart. Kolla exepmpelvis kakburken elelr tårtdecor..

  SvaraRadera