måndag 25 april 2016

STEG FÖR STEG: Gigantisk Chokladboll alá COCA COLA flaska

Igår hade syrran kalas och då gjorde jag denna gigantiska ChokladbollsColan :) Hon kunde inte alls förstå varför jag inte ville att hennes katt skulle sitta precis bredvid brickan då hon inte förstod att det var något ätbart jag ställt fram, hihi ;) 

Har alltså stöpt ett chokladskal av både mörk och ljust choklad (då jag inte är så glad i mörk choklad men ändå kände att den måste vara med för att färgen mest ska likna en riktig Coca Cola flaska) och sen har jag fyllt den med 1,5L chokladbollssmet. 
Man kan ju även fylla dessa chokladskal med tårtbotten och mousser och det kommer jag nog också testa någon gång men då syrran älskar chokladbollar (och Cola) så kunde jag bara inte låta bli :DOch för att ni verkligen ska tro mig så måste ni ju få se hur den såg ut inuti ;)
Har läst flera recept eller beskrivningar innan jag testade denna och jag kan inte alls förstå varför alla ska ha 1200 gram choklad till en 1,5liter flaska. Jag använde 450gram till första omgången men det tyckte jag egentligen (med facit i hand) var lite mycket för det var en del kvar i skålen plus att det blev ganska tjockt lager på det som blir framsidan då all choklad som rinner ner längst väggarna landar där. Så efter mina "misstag" och lärdomar så delar jag nu med mig va hur jag gjorde eller hur man bör göra ;)

STEG FÖR STEG BESKRIVNING!
 Du behöver:
820 gram mörk choklad
(eller 420 gram mörk + 400 gram ljus choklad)
Coca Cola flaska
Kniv eller skalpell och sax
Plastfolie
Plasthandskar

+ det du vill fylla tårtan eller pralinskalet med  
 
Gör så här:
1. Diska ur en Coca Cola flaska och låt den torka helt.
2. Gör ett snitt på baksidan av flasketiketten och ta av etiketten (spara den till senare)
3. Skär ut en rektangel ca 5x10cm som på bilden. Jag använde både skalpell och sax till detta.
4. Skruva av korken och sätt över lite plastfolie och skruva på korken igen
5. Smält 400 gram mörk choklad och låt den svalna lite grann. 
6. Häll sen ner chokladen i hålet och vänd och vrid på flaskan tills du har choklad inuti hela formen. Häll sen ur överflödig choklad så inte allt hamnar i botten när det rinner ner.
7. Ställ in i kylen ca 40 minuter, känn så den verkligen stelnat innan du smälter ny choklad. 
8. Gör om samma procedur en gång till, antingen som jag med 400 gram ljus choklad eller fortsätt med mörk choklad om du hellre vill det. Låt stellna 40 minuter till och under tiden kan du röra ihop fyllningen.
9. Fyll chokladskalet med det du vill ha i den, antingen tårtbottnar och mousser eller kanske chokladbollssmet som jag hade. Receptet på der står längst ner i inlägget.
10. När hela flaskan är fylld penslar du över med mörk choklad igen. Jag tog den ljusa då den fortfarande var smält men ångrar att jag inte tog mörk men det var ju ändå på undersidan så det syntes inte så mycket ;)
11. Låt stå några timmar i kylskåp eller gärna över natten.
12. Klipp upp plasten lite försiktigt med en liten sax och lossa på hela flaskan. Gick faktiskt lättare än jag trodde.
13. Om det blir lite fingermärken eller skuggningar kan man gnugga lite med plasthandskarna på så jämnar man ut dom.
14.Smält lite mer mörk choklad, 3 rutor tog jag. Lägg på en rand choklad på baksidan och "limma" fast den riktiga Coca Cola etiketten som du sparade från flaskan.
15. Lägg sen på en liten dutt choklad på toppen av flaskan och sätt på korkringen och korken.
 TADAAAA, KLART! :)
Lovar att det inte är många som kommer tro att den går att äta förens du skär i den ;)

***********************

RECEPT CHOKLADBOLLSSMET

300 gram smält smör
18 msk oboy pulver
3 msk kakao
2,5dl socker
3tsk vaniljsocker
9 msk mjölk
9 dl havregryn
4,5 dl  tjock vaniljkräm
3 dl hårt vispad grädde 
3 msk marsanpulver

Blanda ihop smör, oboy, kakao, socker, vaniljsocker, mjölk och havregryn. Vispa tills allt är väl vispat. Blanda sen försiktigt ner vaniljkrämen och den vispade grädden och vänd runt med slickepotten. Tillsätt till sist marsanpulvret.

(Blir en del över av denna sats så den räcker även till en 2l flaska)

2 kommentarer:

  1. Hej. Tänkte testa denna tårta. Hur många tror du den skulle räcka till?

    SvaraRadera
  2. Jag hade problem med andra lagret choklad. Antingen så vr chokladen för varm så första lagret smälte eller så var den för kall så den inte gicl att få runt om i hela flaskan

    SvaraRadera