onsdag 10 juni 2015

Steg för steg beskrivning: Fågelhus

Vill börja med att säga att det inte finns några rätt och fel och det finns säkert bättre sätt att göra husen på men här visar jag iaf hur jag har gjort. :) Vill ni se större bilder så är det bara att klicka på dom. 

Dessa hus går ju att ändra i all oändlighet, man kan ju tex göra vanligt hus, hundhus, spökhus (haunted house), julinspirerat hus, redskapsbod och mycket mer, idéerna är många och jag kommer garanterat använda dessa hus utstickare fler gånger :) Hus utstickarna plus dom flesta av dessa grejerna hittar du hos Tantfondant som har supersnabba leveranser och jättebra priser! :) 

Missa dessutom inte min fina tävling som kommer här i bloggen i slutet av veckan där du bland annat kan vinna just dessa hus utstickare! =D 

Mer bilder på dom färdiga husen hittar du i detta inlägget.!


Detta behöver du:
Hus utstickare
Olika Patchwork Cutters /Embossingsverktyg
Modelleringsverktyg + Skalpell
Kavel + Kavlingsplatta
Mönstermatta trä (om man vill ha trästruktur)
Sockerpasta + CMC/Tylose (Eller färdig modelleringspasta)
Kantbårdutstickare + tyll (om man vill ha spetskant på taket)
Pepparkaksform rund eller hjärta
Palettkniv (ej med på bild)
Ätbart lim + pensel
Eventuellt pulverfärger och flytande färg


Så här gör du:

1. Om du inte har färdigblandad modelleringspasta så kan man göra egen genom att knåda in lite CMC pulver i sockerpastan, jag kör alltid på känn men kanske en tesked till en handfull boll sockerpasta, ju mer pulver man har i dessto snabbare torkar pastan så vill man att den ska torka fortare så får man ha i mer pulver..


2+3+4. Börja med att kavla ut pastan ca 2mm tjock och tryck ut husdelarna med hus utstickarna (i setet man köper finns de 2 olika sorters husgavlar så man får bestämma sig för en modell), sen ska det vara 2 av varje del. När du tryckt ut delarna kan dom bli lite "fransiga" i ändarna och de fixar man lätt genom att dra ett modelleringsverktyg längst kanten, går även med fingern om man lyfter upp delen men då är risken större att delarna blir lite skeva.. (Vill du ha trämönster följer du istället steg 7+8)


5. Tryck ut ett hål i den form du vill ha. 

6. Stansa eventuellt på det mönstret du vill ha, Jag har även stansat på en bård längst ner på huskanterna vilket du ser tydligare på bild 13 men den bilden på sidogavlarna är fel, mönstret ska vara på kortsidorna, jag gjorde om dom men glömde ta kort på dom nya delarna.

7+8. Om du ska ha trämönstret på huset så kavlar du först ut pastan och lägger sen på trä-mönstermattan och kavlar ovanpå så att trycket kommer ner i pastan. 


9+10. Sen trycker du ut husdelarna som på bild 2+3, tänk att dom långa husgavlarna ska vara längst med ränderna så att all ränder går åt samma håll när huset står upp..

11+12. Kavla ut en modelleringspasta i den färg du vill att taket ska ha, antingen kan du ha dom helt släta som på bild 13 (mörkblå) och vill man kan man även lägga på flera runda bitar så de ser ut som tegelpannor lite omlott eller så gör man som jag gjort här och tryckt ut med en mönster embossingspress (se bild). Tryck sen ut 2 stycken takdelar.


13. Lägg alla delarna på en bricka och låt torka tills dom är genomtorra, tiden här varierar lite beroendes på märke och hur mycket CMC man har i, med ca en tesked i låg dom i 3-4 dagar (efter halva tiden tog jag en palettkniv (sån man tar upp färger med egentligen) och lossade dom lite från brickan). Men när jag hade i ännu mer cmc i dom 2 delarna som jag embossade fel kant på från början torkade efter bara några timmar och redan dagen efter kändes den torr men jag väntade ett par extra dagar för säkerhetsskull, man vill ju inte att husen ska säcka ihop av tyngden så de är viktigt att dom är helt torkade!

14. Rulla ut tunna små "korvar" och bilda ett träd, lägg dom på huset för att måtta så det blir i lagom storlek. Limma fast med lite ätbart lim och måla sen direkt på med flytande metallicfärg silver. Har man inte den färdigblandade färgen kan man givetvis använda silver pulver och blanda ut med lite alkohol eller citronsaft.

15+16. Stansa ut små blommor och pressa i silikonblomman så att dom får lite struktur. Limma sen på dom på trädet lite här och var.


17+18 Häll upp dom pulverfärgerna du vill ha på en bit hushållspapper, doppa penseln i pulvret och borsta ur mesta dels av färgen på samma papper så borstar man bara på den där färgen ska vara.

19. Nu är det dags att börja bygga ihop husen =) Lägg baksidan i botten  med avigsidan uppåt (mönstret neråt mot brickan) och limma sen bägge långsidorna på sidostyckena och ställ dom kant i kant med baksidan som på bilden, ställ i mot några tyngre förpackningar som kan hålla uppe dom i rätt ställning medans dom torkar.

20. Lägg på framsidan av taket ovanpå bygget (limmet finns ju redan upptill på sidostyckena så du behöver inget mera lim). Låt dom stå över natten för att vara säker på att dom limmats ihop helt och hållet innan taket läggs på.


21+22+23+24. Pensla på lim ovanpå husdelarna där taket ska ligga, lägg på takdelarna och håll fast dom med fingrarna någon minut. Stöd sedan upp taket med tyngre förpackningar och låt stå tills taket torkat helt, det går ganska fort men bra om det får står 30 minuter iaf.


25. Forma sockerpasta (här behöver det inte vara modelleringspasta om man inte vill) till en rulle och kavla sen ut tunnt. Lägg på en vågkantutstickare och tryck ut, blir det fransigt brukar jag skjuva upp utstickaren mot vågorna och pressa så kanterna trycks in lite till.

26+27. Tryck ut hålen med en liten rund tyll i alla vågor. Skär sen med skalpell en rak linje längst med hela.

28. Räkna ut vad många vågor du behöver, med den modellen jag hade så behövde jag  5 hela vågor och en halv. Snedskär änden som bild 28 och med nästa bit snedskär du åt andra hållet så att dom passar ihop i takskarven. 

29+30. Limma på takkanten på framsidan och sätt fast bårderna.
Om man inte gillar skarven mitt på taket uppe på huset eller tycker den var ojämn så kan man rulla en liten "korv" och limma på som jag gjort på detta huset.

Nu är husen färdiga! Inte alls så svårt som det kanske verkar =) 


Till mitt ena hus modellerade jag en fågel på fri hand och till den andra skar jag ut en uggla på fri hand (har inga beskrivningar på dom) men såg att Tantfondant har en jättefin Patchwork cutter/utstickare med jättesöta ugglor på (se bild nedanför) och det underlättar ju arbetet en aning. Tror även dom ugglorna blir jättefina att göra som en bård runt om en hel tårta. Fler steg för steg beskrivningar som jag gjort hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar