torsdag 28 mars 2013

Urgoda tekakor

I söndags eftermiddag/kväll upptäckte jag att brödet i frysen var slut...! Åh de är ju inte så roligt att köpa bröd i butiken på söndagar då de inte får leverans på helger så är de ofta väldigt dåligt utbud och torrt och ibland till och med mögligt... Tyvärr har man råkat köpa även mögligt bröd när man är för snabbt med att inte kolla datum eller så noga på vad som ligger i.. :(  Därför passade de ju perfekt för att ta fram hushållsassistansen och baka lite bröd så där klockan 20.00 när barnen lagt sig :)) Googlade på "världens bästa bröd" och hitta ett recept där skribenten kallat receptet "urgoda tekakor" och de lät ju helt klart intressant och jag ville såklart prova dom.. Jag kan bara hålla med, de var urgoda!! :-)



Det här behöver du :
100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special
 
Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt. Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig, tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter. Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen. Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.

Receptet hittade jag här!

1 kommentar: