onsdag 4 juli 2012

Steg för steg beskrivning: Leopardmönster

Häromdagen då jag gjorde kanintårtan med leopardmönster så tog jag också lite kort under tiden jag gjorde själva leopardmönstret och tänkte nu visa er hur man gör.
Det är inte alls så svårt men man måste arbeta snabbt och ha alla saker framme när man börjar så de inte hinner stelna under tiden ;)


Du behöver:
Sugarpaste i färgerna ljusbrunt, mörkare brunt och svart
evt flowerpaste om du ska göra exempelvis en rosett
Kavel
Skärverktyg


Gör så här:
Börja med att blanda sugarpaste till de färger du behöver, de färger som ska vara fläckarna behövs de bara en liten boll av. Den ljusbruna som är basen behövs de mest av, hur mycket beror ju på vad du ska göra med biten om du ska göra en lång remsa som jag runt en stor tårta så får man tänka på att de går åt en del. Min längd var 120cm + extra för rosetten.


Kavla sen ut en remsa så lång som du behöver av den ljusa färgen, man kan blanda i lite gult om man vill ha de lite mer levande. Den bör vara ca 5-6mm tjock eftersom den ska kavlas en gång till senare..
Rulla sen små duttar och korvar av den mörkare bruna sugarpaste mellan fingrarna och lägg på den utkavlade sugarpasten lite här och där. Du behöver inte limma fast dom för de trycks ner i sugarpasten ändå sen när du kavlar och de är finast om de är olika former och storlekar och inte bara lika stora prickar.
Sen rullar man smala korvar av den svarta sugarpaste och lägger halvvägs runt om de bruna fläckarna. De måste inte vara svart runt varje fläck och lägg dom gärna åt olika håll så de blir mer oregelbundet och verklighetstroget.
Sen la jag till lite extra duttar och korvar av den svarta för att fylla ut mönstret lite..
Sen är de bara att kavla ut hela remsan till den tjocklek du vill ha.
Ska man ha en remsa så skär man bara till den och limmar på den på tårtan med lite vatten. Vill man göra en rosett måste man ha blandat i flowerpaste i den ljusbruna sugarpasten så den stelnar.
Tadaaa, hoppas den var till hjälp för någon :) Nästa gång hade de varit tufft att gjort hela tårtan med ett leopardmönstrat lock =) Har ni gjort tårtor med leopardmönster eller tänker göra en framöver så får ni gärna skriva en kommentar med länk så jag får kika :))

10 kommentarer:

 1. Ah, är det så du gör! Det måste jag prova! Tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. snyggt...trodde du hade målat mönstret

  SvaraRadera
 3. Tack! Trodde också du hade målat mönstre :) Är fortfarande imponerad över att du kan få remsan så perfekt runt hela tårtan utan minsta skavank!

  SvaraRadera
 4. Finns säkert många sätt att göra leopardmönster på men så här var de jag gjorde :) Förstår inte riktigt hur du menar rebecca men jag har ett sånt multivskärverktyg som skär remsor i olika tjocklekar och de är väl grunden kanske till att de är lika brett överallt sen har jag bara satt fast den med vatten och börjar med att lägga remsan längst ner mot kanten och uppåt:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smidigt sätt att göra mönstret på. Okej, jag har också det vertyget som skär remsor i olika bredder. Men om jag skulle satt på remsan på tårtan så hade den nog gått sönder lite här och var och den hade nog inte blivit så rak. Men jag använder mig oftast av marsipan, kan ju vara det som ställer till det. Tack för hjälpen i alla fall :)

   Radera
 5. Ja kanske kan de vara marsipanen som är så skör..? Gillar inte alls att jobba med marsipan ja. Iaf inte den man köper i vanlig affär. Har inte provat kavelmarsipan den borde ju vara mer lätthanterlig..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa kavelmarsipanen någon gång, det använder jag jämt. Mycket bättre än den i vanliga affärer. Fast när man ska modellera eller göra andra dekorationer är nog sugarpaste lite lättare. Men jag tycker nog det är lättare att täcka än tårta med marsipan än med sugarpaste :)

   Radera
 6. Kul med en beskrivning, det ser superläckert ut! :)

  SvaraRadera
 7. Grymt!! Tack som fan! Nu fick man plötsligt inspiration till nästa tårta. :D

  SvaraRadera
 8. Tack för tipset! Jag ska prova på att göra ett helt lock! ;-) hoppas jag är snabb nog! :-) mvh Malin

  SvaraRadera