onsdag 25 juli 2012

Flädersaft

Härom dagen gjorde jag min första saft någonsin ;) Känner mig verkligen som en gammal mormor haha, men nu när man bor på landet och har massa roliga saker i trädgården så måste man ju utnyttja de ;) När grannen berätta att vi hade ett fläderträd så blev man ju genast sugen på att testa just flädersaft :) Vet inte om jag hade tänkt på att de var fläder om inte grannen sagt något så de var ju snällt :)) De tråkiga var att behöva vänta några dagar innan den blev färdig men nu så kunde vi äntligen gå ut och sätta oss i solstolen med ett varsitt svalkande glas flädersaft =)


Flädersaft
ca 5 liter koncentrerad saft

Det här behöver du:
40 stora klasar fläderblommor
3-4 stora citroner
50 gram citronsyra
2 kg strösocker
2 liter vatten

GÖR SÅHÄR:
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste. Varva fläderblommorna med citronskivor, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié. Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven. Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel. Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

5 kommentarer:

 1. Hmm, jag tänker flädersorbet! Låter inte det himmelskt så säg ^^

  SvaraRadera
 2. Åh, vad underbart gott med flädersaft! Tyvärr har jag inget träd själv, jag får köpa min, men hemgjord är alltid godast!

  SvaraRadera
 3. Tips till nästa gång: Ta tillvara på citronskivorna och gör marmelad på dom! Det blir himmelskt gott och jag tror säkert att du kan använda den i något av dina fina bakverk också. :)

  SvaraRadera
 4. aldrig smakat fläder men ser ju gott ut,skulle inte tacka nej till ett kallt glas saft en varm solig dag

  SvaraRadera