torsdag 17 november 2011

TIPS: Hur man staplar och bygger en hög tårta med pelare!

Jag har fått många kommentarer och mail med förfrågningar om hur man staplar en stor våningstårta och eftersom jag själv försökte hitta information och tips angående detta så skriver jag nu ner mina tips och lite steg för steg. Jag säger inte att det är så här man SKA eller BÖR göra, alla har sina egna metoder men de är så här jag gjort. Hoppas att de kan vara till hjälp för någon iaf :)

Bilderna tog jag under tiden jag gjorde våran Doptårta.
Storlekarna på bottnarna som används här är 30cm, 25cm, 20cm och 15cm vilket är beräknat för 66 personer.


Har innan jag gjorde denna tårta bara gjort tvåvåningstårtor och då kan man fint använda sig av sugrör mellan tårtorna men när man ska bygga en så hög tårta som denna så vill man ju gärna att den ska vara så stadig som möjligt och man vill ju absolut inte att tårtan ska rasa!

Först och främst gäller de att ha bra stabila bottenplattor, de finns de som är 1-2mm tjocka men de tycker jag är alldeles för svajjiga och skulle inte ens använda till en enkel tårta en gång. Jag rekommenderar att den nedersta som kommer ha störst tyngd består utav en Cake Drums som är 13mm tjocka (plattorna som syns längst ner på bilden ovan) men till de andra bottnarna valde jag Cake Boards och de är 4mm tjocka (Plattorna till vänster på bilden ovan) detta är en perfekt bas. Bottenplattorna måste vara minst lika stora som tårtbottnarna men de går även bra om de är lite större eftersom man kan bygga ut de lite med smörkrämen.

Någon typ av smörkräm är ett måste för att få bra stabila tårtor, har man grädde så finns de risk för att dels att sugasrpasten börjar svettas men även att tårtan sjunker ihop lite eftersom grädden är så mjuk. Smörkrämen blir däremot tjock, håller formen superbra och tål vikter.

Sen är de väldigt viktigt att man har bra stödpinnar. De finns flera olika typer både i trä och plast att köpa på olika tårtbutiker. Jag köpte Plastic Drowel Rods (de kostar ca 45kr för 4st) men när jag fick de så tyckte jag de kändes så tunna och var osäker på om de verkligen håller för en så stor tårta och om man verkligen kan klippa de snyggt och jämnt med en avbitartång som de stod i beskrivningen. Så en dag när jag var på biltema och gick förbi byggavdelningen så såg jag VP-rör som var 20mm breda och 2 meter långa och bara kosta 14.90kr , fanns även en smalare modell som var 16mm som kosta 9.90 men jag ville vara på den säkra sidan och köpte den tjockaste. De finns även på Cheapy och de 16mm funkar lika bra. Man kan såga dessa med vanlig såg, eller klippa av med vp sax (biltema) eller röravskärare. På bilden ovanför ser ni skillnaden på Vp-röret (som syns till vänster på högerbilden ovanför) och Plastic Drowel Rods (som syns till höger på högerbilden ovanför).
När man använder sugrör för små våningstårtor så kan man ju trycka i dom i tårtan och sen klippa av sugröret med en gång men med dessa tjocka rören så antog jag att den metoden inte skulle funka lika bra så jag använde mig utav en potatissticka och tryckte ner i tårtan, nöp ihop fingrarna där tårtan slutade och drog sen upp den igen, då mätte jag den och såga sen av röret i den längden. Tänk på att sticka ner stickan och mäta varje tårtbotten eftersom höjden på tårtan kan skilja från tårta till tårta.
Ett annat bra tips innan du stoppar ner stödpinnarna i tårtan är att lägga på den näst största tårtan i mitten på den största , markera sen lite svagt med en knivspets ett par märken runt om tårtan, när du lyfter av tårtan ser du då exakt var den tårtan hamnar och vet att du ska hålla dig inom den ringen när du sätter ner stödpinnarna. (De märkerna du gjort kommer inte att synas sen när du dekorrerat tårtan!)

En fråga man ofta får och även läser på många ställen är "hur många stödpinnar/rörbitar behövs?", ja de finns nog inget riktigt svar på de, man får chansa lite och försöka ha lite is i magen. Dessa rör var ju ändå ganska tjocka så jag satte i 5 rörbitar i de 2 nedersta tårtorna och 4 i den tredje eftersom den översta delen inte väger lika mycket som den tyngden den nedersta tårtan får. (Min tårta rasa ju inte så de var nog lagomt =D)
Se till att alla rörpinnar till varje våning är exakt lika långa, skulle de vara olika längder så kommer tårtan bli skev och de är ju inte så kul att råka ut för om det inte är lutande tornet i pisa man bygger då ;) När jag hade tryck i rören i tårtorna så kletade jag lite smörkräm i inner-ringen för att tårtorna ska stå still på sin plats, man kan också använda kristyr om man vill. Sen är de vara att lägga på tårtorna ovanpå varandra...


När du ställt tårtorna ovanpå varandra så brukar de bli en liten glipa mellan tårtorna men de döljer man lätt med ett kantband eller kulor eller vad man nu vill ha, så är det bara att dekorrera vidare :)

Jag valde ju till slut att använda wiltons grekiska pelare med separationsplattor eftersom de gav mest stabilitet tillsammans. Egentligen tycker jag det är enklast och snyggas att använda pelare utan dessa plattor men jag gilla inte de varianterna på pelare och jag försökte bygga igen hålet i varje pelare för att sen kunna ha en stödpinne under varje pelare men de gick inte som jag tänkt så därför blev de på detta viset..!
Eftersom jag skulle frakta tårtan så hade jag tårtan i två delar och liksom lyfte på hela pelaren med den översta tårtan på plats, jag spritsa inte på något på den för att jag enkelt skulle kunna lyfta av den delen när alla kikat på tårtan och de var dags för att smaka ;)

Är det något ni inte förstod eller funderar på så är de bara att fråga så ska jag försöka svara så gott jag kan :)

11 kommentarer:

  1. Superfin steg för steg visning! Nu känner jag verkligen att jag kan andas ut :) TACK så hemskt mycket för detta tips! Ska nämligen också göra en gigantisk vånings tårta snart.. nervöst!

    SvaraRadera
  2. Tack =) Roligt att den kom till användning för någon :) Förstår hur du känner dig, kommer mycket väl ihåg min nervositet inför denna tårtan ;)

    SvaraRadera
  3. ok tack så mkt! jag bara älskar denna tårta.. har du tårtunderlägg efter varje våning?

    SvaraRadera
  4. Dina tips är guld värda, tack! :) /Krista

    SvaraRadera
  5. Hej och tusen tack för alla fina tips! Jag ska göra min första våningstårta i veckan och är mycket nervös:) Jag undrar om tårtunderläggen mellan tårtplanen, min andra våning är 15cm men jag har endast hittat underlägg i 16 cm, har du tips på hur man gör?

    Jag har köpt dessa tårtbrickor i guld/silver i 16 cm med tjocklek 1mm från lyckasmedmat.se

    Vänlig Hälsning Matilda

    SvaraRadera
  6. Hej. Vad roligt att höra att du får nytta av mina tips :) Jag har tårtunderlägg som är 15cm men däremot när jag använder min 24 cm´s form så är plattorna 25cm och då har jag bara gjort så att jag byggt ut tårtan med smörkrämen så de är lika stora.. blir ju 5mm tjockt men så länge sk är god tycker jag inte de gör något ;)

    SvaraRadera
  7. Vet inte hur mycket du är inne här men jag är väldigt nyfiken på hur man gör när man äter tårtan när man kommer till stödrören? Tar man ut de eller får person som får en sån bit själv lösa det? :P Har funderat en del över just hur man gör med stöden :) Även om det t.ex. bara rör sig om sugrör på en enklare tårta? :)

    /Gabriella

    SvaraRadera
  8. Hej. Har aldrig funderat över de eller tänkt att personerna kanske inte vill ha dessa sugrör hehe. I mina fall har personerna som råkat få dom bara lagt dom åt sidan på tallriken :)

    SvaraRadera
  9. Hej! Har en liten fråga. När du har fäst stödpinnar på en botten och ska "limma" fast/lägga på nästa botten.. lägger du då en tårtkartong som underlägg eller klistrar du på tårtbotten utan kartong under? :) /Rebecka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har en tårtbricka under varje tårtbotten, de måste de vara för att bli stabilt och inte säcka ihop!

      Radera