fredag 2 mars 2012

Semmeletta - semletårta i sifferform och 100 000 besökare :-)

Är ganska säker på att jag idag kommer passera 100 000 besökare då det bara är 150 kvar tills den siffran är uppnådd :) Kan säga att när jag startade bloggen för inte ens 1,5 år sedan så trodde jag ALDRIG att jag skulle ha så många besökare varje dag eller ens få kommentarer. Vill därför verkligen tacka er alla och säga att jag blir så himlans glad för alla fina kommentarer jag får =D Ibland är de inte alltid jag hinner svara på alla men jag försöker så gott jag kan. Och de är faktiskt tack vare er som jag faktiskt fortsätter att blogga och visa upp vad jag bakat. Om inte en enda kotte skulle varit inne på bloggen någonsin så hade de nog inte kännts som någon ide att fortsätta blogga hehe ;) Så tack alla underbara människor som gillar att kika in här lite då och då! :-)


Nu ska jag visa er vad jag använt min sifferbakform till, ni vet den jag fick ifrån CoolStuff för ett tag sen. Jag kände inte för att baka bara en vanlig sockerkaka, och tårta hade jag ingen anledning till egentligen, och så kom jag på att browniesén jag gjorde häromdagen hade ju säkert funkat utmärkt i denna men de tänkte jag inte på då, nää nu slog jag ihop de med något jag länge velat baka... Nämligen semlor, har bakat de för många år sen med ett recept med hjortronsalt och de tog verkligen över smaken och var inte ett dugg goda så nu tog jag tillfället att prova ett annat recept och dessutom testa sifferformen :)
Därför blev de en Semmeletta ;) Fast jag kom på när jag tog kort att den ju var bakåframpå, haha, men hade jag vänt den så hade den ju fått ett väldigt rakt och kantigt lock så de hade ju inte blivit så snyggt de heller.
Formen är ju av silicon och var superenkel att använda, smörjde inget och den släppte i kanterna med en gång och såg dessutom så ren ut så man nästan kunde lägga in den direkt i skåpet utan att diska :) A nää den åkte att ner i diskhögen ändå men den var väldigt smidig och lätt att rengöra.








Recept

Bullarna: ger ca 16-20 st eller passar perfekt i en sifferform på 1L

75 gram smör
2,5 dl mjölk
25 gram jäst
1,5 krm salt
0,5 dl socker
7,5 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma, malen


Fyllning:300 gram mandelmassa
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
florsocker


1. Smält smöret i en kastrull, häll i 2.5 dl mjölk och värm till fingervarmt (37 grader).


2. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.


3. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Lägg degen jäsa under duk i ca 40 minuter.


4. Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut 1 bulle per person genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand.


5. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till i det närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.


6. Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.


7. Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet.


8. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.

onsdag 29 februari 2012

Tv program Bake off

Ååh vad irriterande de är när man bestämt sig för att baka något helt annorlunda och spännande, man ställer fram alla maskiner, väger upp ingredienser och när man ska ta fram mjölken så är de endast en kaffeskvätt kvar! :( Åh inte orkar man gå till affären så de är frågan om jag orkar baka ikväll när kylskåpet fyllts på eller så får de bli i morgon.


Men nu var de faktiskt inte de detta inlägget skulle handla om utan om Tv programmet Bake Off som ska börja i höst på sjuan. Har ni hört om programmet?
Jag fick för nån vecka sen ett mail från tv prodecenten + att hon ringde upp för att berätta lite om programmet och så ville hon väldigt gärna att jag skulle söka till programmet. Blev alldeles stum och förvånad och sa JA men nu när jag fått mail med djupintervjun och att man direkt kommer till steg 2 så känner jag mig väldigt osäker. Känns såklart superkul att ha blivit förfrågad och de låter jättespännande att vara med men samtidigt läskigt! Och kommer man klara att vara ifrån familjen i 3 veckor i sommar? Och hur dyrt blir de inte med hotell för den tiden..? Hmm ja de snurrar en hel del tankar nu, ska man våga eller inte..?
Är de någon mer som fått förfrågan eller som tänkt/ska söka?
Oavsett om jag väljer att söka eller inte så ska jag absolut följa sveriges största baktävling på tv´n :-)

fredag 24 februari 2012

Hallonbrownies

Nu har jag faktiskt haft nästan 2 veckors paus från bakandet. De beror dels på att jag haft tårtbeställningar varenda helg detta året, varav vissa veckor har jag haft flera, bara de tar en himlans massa tid och orken tog fort slut. Sen så är inte bebisen så liten längre och kan ligga still i babysittern medans man bakar, nej nu är hon snart 8 månader och är precis överallt, är inte lugnt en sekund så de är svårt både att orka med och framförallt hinnas med ;)
Men nu när de varit så fint väder och fredag och allt så kom baklusten över mig :-) Ska dessutom ha gäster i helgen så tänkte jag ville prova att baka något nytt. Och detta var verkligen ett experiment-ihopblandning som blev hur gott som helst.






Milli´s Hallonbrownies

100g hasselnötter
150g smör
3/4 dl kakao
3 ägg
3 dl socker
2 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver

Creamecheesetäcke
200g cream cheese (typ phiadelphia)
1 ägg
1/2 dl socker
1msk mjöl
1/2 tsk vaniljsocker
2 dl hallon

Gör så här:
Sätt ugnen på 150grader. Smörj och mjöla en bakform på ca 20x35cm.
Smält smöret och häll i kakaon så de löser upp sig, ställ åt sidan för att svalna medans du gör de andra momenten.
Hacka nötterna lite löst, de ska alltså vara ganska grova bitar.
Vispa ägg och socker poröst, rör ner chokladblandningen, mjöl blandat med bakpulver och nötterna och vänd med en slickepott.
Bred ut smeten i långpannan och börja med creamcheestäcket.
Vispa ihop alla ingredienserna till creamcheestäcket förutom hallonen. Häll smeten ovanpå browniesén, rör runt med en kniv lite så de blir ett marmorerat mönster och tryck i hallonen.
Ställ i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. (jag höjde tempen till 175 grader de sista 10 minutrarna) Stickan ska vara lite, lite kladdig så att den inte blir för torr.
Låt kallna och skär sedan upp den i rutor och servera som den är eller eventuellt med grädde eller glass.

måndag 13 februari 2012

Tårta: Bamse som bebis

I torsdags fyllde min kompis Karin´s lilla son år, datumet är väldigt lätt att komma ihåg eftersom han fyller samma dag som min sambo. Men kalaset var först igår och då ville Karin givetvis ha en tårta. Lite roligt att detta är tredje tårtan hon beställer och alla har varit gröna i botten (Blixten McQueen, Rapunzel och sen denna) =) Denna gången skulle temat vara bamse men han skulle istället för hängslebyxorna ha en blöja, sen skulle han sitta på en gullig filt runt en färgglad blomsteräng. Var lite pilligt att sitta med pinsett och sätta i alla millimetersmå strösselkulor i de små blommorna men allt går om man vill :)




Tog kort från sidan bara för att visa att det är en blöja av "knytmodell" :)

Tårtan fylldes med Hallonmousse och Vaniljcreme och täcktes med hemmagjord SP med smak av marsipan.

söndag 12 februari 2012

Ny bakform från CoolStuff

Häromdagen när jag kollade mailen så hade jag fått en förfrågan från CoolStuff om jag ville testa deras nya bakformar i form av siffror. De är tydligen först i Sverige med att sälja dessa och för att hitta dessa siliconfomar så gör du det här.
Självklart kunde jag inte tacka nej till detta och fick välja siffra själv, valde 1 trots att de är några månader kvar tills tjejen fyller år. Har redan massa ideer och man kan nog göra i princip vad som helst i denna form exempelvis sockerkaka med gräddkola, brownies, cheescake, paj eller en tårta täckt med sugarpaste, är bara fantasin som sätter gränser (och tiden förstås ;) ).

Tycker CoolStuff har så himla mycket häftiga grejer, har ni inte kollat in den hemsidan så tycker jag det är på tiden :) Och de har supersnabb leverans också, redan dagen efter jag skickat min adress så hade jag fått en avi i brevlådan, dock tog de några dagar innan jag orkade hämta den haha :)
Se bara vad mumsig denna ser ut ;) *dreggel, dreggel*

Tack så jättemycket för formen!! :-) Ska bli spännande att få prova den :)


Kakformen och fler baktillbehör hittar du här.

Ett enkelt kalas!

I torsdags var de gubbens tur att fylla 25 och vi hade då kalas för honom. Han önskade ett enkelt kalas, så enkelt som möjligt och de kändes faktiskt riktigt skönt då jag gjort tårtor varenda helg detta året och vissa veckor har jag gjort tre stycken, och nu har dessutom lilltjejen någon slags lekperiod på nätterna så de har varit riktigt slitsamt den sista veckan ändå.. Ibland är de enkla helt okej :)

Blev en enkel marängtårta med grädde och bär, en pavlovatårta med grädde och bär, hemmagjorda winerbröd och snoddas. Alla dessa recept finns redan i bloggen. Sen köpte jag faktiskt ballerina och kex också för att ha lite mer att bjuda på ;)

lördag 4 februari 2012

Doptårta till Minnah - 50 portioner

Alldeles strax börjar Minnah´s dop och jag fick äran att göra hennes doptårta :) Mamma Sarah gav mig fria händer men de var ett måste att de skulle finnas med rosa och vita rosor eftersom de skulle finnas med i bordsdekoreringen. Hon visa även en bild på en tårta hon gilla med rosa och vita ränder så då körde jag på de stuket.. Man är alltid så nervös när man gör en så viktig tårta då alla har så olika smaker och även om jag skulle tycka tårtan är skitsnygg så är de inte alls säkert att beställaren tycker de. Som tur var så blev Sarah och Timo nöjda =)

Hade gjort dekorationerna i förväg och sa till gubben att de går nog fort att göra tårtan då den är förberedd så mycket de går men tiden gick och gick och jag var inte klar förens 23.30 igårkväll och då var jag väldigt trött, tog knappt några bilder på tårtan, ville bara städa undan så jag hann att få iaf 5 minuter med sambon innan han skulle lägga sig ;) Fredagskvällen gick iaf superfort!






Tårtan fylldes med
Marabou daimmousse + Hallonmousse.
Totalvikt 8,2kg