Rekommenderar verkligen dessa somriga supergoda smöriga vaniljbullar med vaniljkräm och jordgubbskompott. Saftas till och med i munnen bara jag tänker på dom nu några dagar efteråt. Är otroligt mycket smör och socker i så dom var extremt saftiga och passar perfekt till sommarfikan när man får oväntat besök. Gjorde som tur var en dubbelsats med en gång så kanske dom räcker en stund 🍓🍓🍓
Vill du se fler smarriga övriga bakverk jag gjort så hittar du över 200 recept i på denna länken! 🍰
RECEPT
Ingredienser till ca 36 bullar
Jordgubbskompott:
500 gram jordgubbar
500 gram syltsocker
Bulldeg:
600 gram mjölk
60 gram jäst
260 gram strösocker
240 gram smör
1.400 gram vetemjöl special
10 gram salt
Fyllning:
400 g smör rumsvarmt
360 g strösocker 2 dl
8 msk vaniljsocker
4 msk potatismjöl eller majsstärkelse
vaniljkräm
Pensling:
ägg
pärlsocker
Sockerlag:
2 dl socker
2 dl vatten
Instruktioner
Jordgubbskompott:
1. Förbered gärna kompotten dagen innan. (MILLI följde receptet men det blev mycket kompott över så funkar nog att göra halva recept också)
2. Skiva jordgubbarna och koka uppbitarna tillsammans med sockret, sjud i ca 5 minuter och häll sedan upp i en bruk. Låt svalna helt.
Bullar:
(MILLI saknade lite instruktioner här i receptet på tillvägagångssättet men jag smälte smöret och hällde i mjölken och gjorde den fingervarm då det inte stod att smöret skulle vara rumsvarmt så gjorde jag på detta sätt)
3. Väg upp alla ingredienser till bulldegen i en bunke.
4. Kör degen i bakmaskin i minst 10 minuter.
5. När degen är blank och slät tar du upp den och plattar ut den till en rektangel.
6. Lägg degen på en tallrik och låt vila i frysen i ca 30 minuter (detta gör den lättare att kavla och hantera).
Fyllning:
7. Blanda under tiden ihop ingredienserna till fyllningen.
8. Ta ut degen från frysen och kavla ut den till en stor rektangel.
9. Bred fyllningen över degen och vik ihop den i ett treslag.
10. Skär remsor av degen och forma till snäckor.
11. Låt sedan snäckorna jäsa i ca 2 timmar (man kan jäsa bullarna i ugnen på ca 20-30 grader, då får de lagom med värme). (MILLI´S jäste typ ingenting men poffa till i ugnen)
12. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensling:
13. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
14. Tryck en liten grop i mitten av varje bulle och fyll först med vaniljkräm (MILLI gjorde 1 L men det blev mycket över) och sedan klicka på jordgubbskompotten.
15. Grädda bullarna i ca 10 minuter. (MILLI behövde grädda i 16-17 min, stora bullar)
Sockerlag:
16. Koka upp socker med vatten till en sockerlag att pensla bullarna med så fort de kommer ut ur ugnen. (MILLI gjorde bara halva satsen och det räckte till alla och blev mycket över)
Receptet hitta jag på receptskatt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar