torsdag 27 november 2025

Lussesnöflingor med vaniljkräm

Idag bakade jag en ny variant istället för vanliga lussekatter inför adventfikat framöver. Tanken var att saffransbullarna skulle se ut som snöflingor och var väldigt spetsiga i ändarna innan sista jäsningen, men dom jäste ut lite för bra och spetsarna och bladskårorna försvann nästan på mina Lussesnöflingor fyllda med vaniljkräm 🎅 Ibland ser det inte alltid exakt ut som jag tänkt mig, men himlans tur att smaken blev väldigt bra då dom var supergoda. Har använt mig utav mitt egna recept med riven vitchoklad i degen som jag la upp receptet på i bloggen redan för tio år sedan. Har tidigare år även bakat lite liknande men solformade lussebullar men då med ett annat recept samt supergoda Lussesemlor 🌞

 

Vill ni ha fler tips på vad man kan baka så finns det i dagsläget närmare 160 recept fördelade i Julkategorin och Julgodiskategorin 🤶🎅 


Recept Lussesnöflingor med vaniljkräm!

 

Ingredienser
150 gram  smör, eller margarin
5 dl  mjölk
50 gram  jäst
1 dl  socker
0,5 tsk  salt
1 pk saffran (0,5 g)
100 gram vit choklad
ca 1,4 l  Vetemjöl
 
Fyllning
4dl mjölk
1,5 dl kallrörd marsankräm 

Till pensling och garnering

1 st uppvispat ägg
Florsocker på toppen

Gör så här:


1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm den till 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål på 3–4 liter.

2. Häll över degvätskan och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt och saffran. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.

3. Tillsätt vit choklad (riven eller smält) och mjölet, men spar ca ½ dl av mjölet till utbakningen.

4. Arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter med maskin eller ca 10 minuter för hand, tills den känns smidig.

5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 40 minuter. Och gör under tiden vaniljkrämen och ställ in i kylskåp.

6. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Kavla ut en rektangel, spritsa på en sträng vaniljkräm, skär 6 remsor nästan hela vägen upp och rulla in enligt bild, tryck på ganska hårt på varje upphöjning med en grillpinne. Lägg på plåten med bakplåtspapper och bilda till en ring och dra ut och tryck till spetsarna ordentligt.

7. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. 

8. Pensla lussekatterna med ägg och grädda bullarna mitt i ugnen, ca 9 minuter i 225ºC. 

9. Låt svallna. Pudra på florsocker innan servering.  

 
Tidigare år har jag bland annat gjort dessa supersaftiga solformade lussebullar.
Och dessa supergoda Lussesemlor!

 Följ gärna min FB sida Millis tårtor och annat för att inte missa några smarrigheter 🍬

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar