torsdag 28 november 2024

Saffransbullar med vaniljkräm och mandelflarn

Vi har en familjetradition att alltid äta lussefika tillsammans, samtidigt som vi tänder ljusen i den hemgjorda adventstaken varje advent 🎅🎄🤶 Igår fick man lite julfeeling när det snöade så jag passade på att testa en ny variant än dom traditionella lussekatterna då jag gärna skapar/testar nya recept. Dessa supersaftiga Saffransbullar med vaniljkräm och mandelflarn var otroligt goda så jag hoppas dom räcker ända till jul (ligger i frysen nu). Jag trodde jag klämde in jättemycket vaniljkräm då bollarna såg ut att explodera och det kom ut sås på toppen så jag var rädd att det bara skulle vara vaniljkräm och ingen bulle, så blev lite snopen när jag efter gräddningen äntligen kunde dela den och såg att det inte alls var så mycket vaniljkräm som jag trott. Men såå himla gott iaf med den lilla klicken! 😋

Om ni inte fått nog utan vill ha fler tips så finns det i dagsläget ca 150 recept fördelade i Julkategorin och Julgodiskategorin och fler recept är givetvis inplanerade. ⭐ 

Följ gärna min FB sida Millis tårtor och annat för att inte missa några smarrigheter 🎂



 Receptet räcker till 24 st saffransbullar

Degen:
4 dl mjölk
2 påsar saffran
50 g färsk jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
150 g smör
Cirka 14-15 dl vetemjöl

Fyllning:
3 dl mjölk
1 dl Marsanpulver kallrörd

Pensling:
1 ägg
Mandelflarn

Gör så här:
1. Smällt smör och tillsätt mjölk och saffran och värm till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Blanda i salt, strösocker och kesella. Tillsätt vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Täck bunken med plast eller lägg på en handduk och låt degen jäsa i ca 45 min.
2. Under tiden kan du blanda vaniljkrämen och stå i kylskåp, den ska vara ganska fast så kanske behöver du tillsätta lite mer pulver om den känns för lös. Fyll en spritspåse med lite större rund tyll.
3. Dela degen i 24 bitar och forma till bollar och spruta in vaniljkrämen använd mer än du tror, jag trodde mina skulle explodera men ändå blev det inte så stor klick inuti iaf (använde en centimeters öppning av tyllen och räknade till sex sekunder). Täck med kökshandduk och låt jäsa i 30 min.
4. Värm ugnen till 225° (över- och undervärme). Pensla bullarna med ägg och strö på mandelflarn på toppen, baka dem gyllene i ca 11 min i mitten av ugnen. Låt svalna på plåten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar