fredag 11 oktober 2024

Millis Pumpaformade Pumpabröd

Samma dag som jag experimenterade ihop dom snygga halloweenmorötterna så skapade jag även ett recept på dessa pumpaformade pumpabröden 🕷🕸 Dom var oerhört tidskrävande med alla (72st) snören hit och dit för att få fram pumpaformen och det tog nog dessutom nån timme att klippa bort alla snören och dra bort. Men vad gör det när man får ett så gott resultat 😋

Vill du ha mer Halloweeninspiration så finns det över 100 blogginlägg i Halloweenkategorin. 👻

Ni får gärna följa min FB sida för att inte missa något smarrigt 🎂🍦🧁





 Millis pumpaformade pumpabröd
 
5 dl pumpapure (blev den mängden från ca 900g Butternutpumpa)
50 gram jäst
5 dl rumsvarm vatten
2 tsk salt
0,5 krm saffran
2 krm spiskummin
4 dl rågsikt
14 dl vetemjöl + mjöl till utbakning
1 ägg
(tjockare steksnöre i bomull)

Gör så här:
1. Skär pumpan på mitten och gröp ur innehållstrådar och frön, skär av skalet runt om pumpan och skär pumpaköttet i bitar och lägg i en kastrull, täck med vatten och häll på lite salt. Låt koka i ca 12 minuter. Häll av vattnet och mixa detta till en slät pure.
2. Smula jästen i en skål och strö över salt så att jästen löser sig.
3. Tillsätt rumsvarmt vatten, pumpapuren som också är lagomt varm, kryddor och mjölsorter. Man får hälla på lite mjöl allt eftersom och kolla så degen fortfarande är lite klibbig så den inte riskerar att bli torr. Kör allt i maskin i ca 10 minuter. Låt jäsa på en lite varmare plats i en timma till dubbel storlek.
4. Sätt ugnen på 225 grader och ställ i ordning ett par plåtar med bakplåtspapper och lägg fram mjöl och klipp 72 stycken steksnören i bitar med en längd på 22cm, förbered för nästa steg. Lägg ut 4 snören i kryss (se bilderna) och gör flera såna så dom är redo för nästa steg.
5. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda ihop degen. Dela degen i 18 bitar. Ta en degklump och rulla till en boll, lägg bollen ovanpå ett snörkryss och knyt försiktigt ihop varje snöre med andra änden, tänk på att knyta lite löst, med en centimeters mellanrum då den ändå jäser och fyller upp den platsen. Gör likadant med resten av degen.
6. Låt dom jäsa med en handduk ovanpå i 20 minuter.
7. Pensla på uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
8. Klipp bort alla steksnören och dra bort när bröden svalnat.
9. Dekorera evt med små torra pinnar, ej ätbara.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar