torsdag 3 februari 2011

Fyllda vaniljbullar - Krämbullar

Bläddrade igenom "7 sorters kakor" häromdagen för lite tips och inspiration till sambons kalas nästa vecka. Såg då ett recept på vaniljbullar och jag läste snabbt igenom receptet och blev förvånad över hur lätt det verka att baka dessa så därför var jag tvungen att prova. Har aldrig tänkt på att man kan baka dom själv hehe men det var ju grymt enkelt, kommer aldrig mer köpa en krämbulle haha =)
Man kan också frysa in bullarna men då ska man inte sockra dom utan de gör man när dom tinats upp.

Vaniljbullar från sju sorters kakor
ca 20 st
2 dl kaffegrädde (Vanlig mjölk går också)
25 g jäst
75 g smör 
3 msk socker
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl
Fyllning
ca 4 dl färdig marsankräm
Gör så här
Värm kaffegrädden till 37 grader och lös upp lite av jästen i den. Rör matfett och socker smidigt i en degbunke. Tillsätt ägget, jästen och degspadet och rör om. Tillsätt mjölet och rör om till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.
Gör fyllningen och låt den stå i kylskåpet tills degen jäst färdigt.
Kavla ut degen till en stor fyrkantig kaka. Ta med runda mått ut runda kakor, ca 9 cm i diameter. Lägg på en klick fyllning och nyp ihop bullen till ett litet knyte. Lägg bullen på bakplåtspappers klädd plåt med skarven nedåt. Låt bullarna jäsa väl.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter på 250 grader.
När de ska serveras så penslar du dom med smält matfett och doppar dom sen i socker..

8 kommentarer:

  1. Dessa bullar är så himla goda, jag gjorde dessa mycket när jag var yngre, också enligt "sju sorters kakor" :-)

    SvaraRadera
  2. Jag har oxå provat de vaniljbullarna i sju sorters kakor och jag håller med! De är lätta att göra och otroligt goda! Dina blev jättefina :)
    Jag funderar på att göra egen vaniljkräm att fylla dem med nästa gång :)

    SvaraRadera
  3. Jag älskar fyllda vaniljbullar. Jag brukar köpa sånna när jag är på café. Har bakat dem en gång för länge, länge sen... innan jag egentligen tyckte om bakning... och då misslyckades jag totalt, de jäste inte alls. Men det kanske är dags att ge det ett försök till.

    SvaraRadera
  4. Hej dina bullar vart jätte fina och ser väldigt goda ut men jag har en fråga kan man göra egen vanilj kräm om man kan ska krämen vara tjock? Tacksam för svar / En glad läsare :) :-)

    SvaraRadera
  5. Hej! Hur många bullar blir det av receptet? :)

    SvaraRadera
  6. Ja man kan göra egen kräm bara den är tjock- Blir 20 stycken :)

    SvaraRadera
  7. synd att det inte står någon jäsnings tid :(

    SvaraRadera
  8. Min deg jäser inte alls :( den ska vell inte behöva stå i en timma? :/
    // glad bakare

    SvaraRadera