söndag 30 december 2012

Testpilot för Kockens Créme Caramell

För 2 eller 3 veckor sen fick jag mail från Smartson om att jag blivit utvald som testpilot till att prova en av Kockens desserter gratis. Fick välja mellan Pannacotta eller Créme Caramell och valet föll på den sistnämnda eftersom den i vanliga fall är ganska avancerad och tidskrävande att tillaga. Har ju haft fullt upp med allt julgodis osv inför Jul så de var först i fredags som jag hade tid att prova denna..

 
Beskrivningen var jätteenkel och de enda man behövde tillsätta var 5 dl mjölk. Kändes skönt att slippa balansera dom i en långpanna med vatten och tillaga i ugnen, nu var de bara att ställa in dom i kylen efter att ha kokat smeten i 3 minuter. Jag hade dock inga portionsformar i porslin så jag använde några av mina nya små siliconformar och de fungera jättebra de också. Var rädd att dom skulle fastna då karamellsåsen var så himla seg men den lossna superenkelt.!
Dock blev vi som provsmaka väldigt besvikna på smaken, den kändes väldigt vattnig och billig i smaken trots att koncistensen var som en pudding ska vara. Kan egentligen inte sätta ord på vad de var som inte kändes rätt men ingen av oss gilla den och det kändes absolut inte så lyxigt som det låter på namnet och de mesta åkte faktiskt i soporna... :(
Är de någon annan som provat denna så får ni jättegärna säga vad ni tyckte, hade varit kul att veta vad andra tyckte :)

torsdag 27 december 2012

Julens Stora Dessert & GotteBord

Hoppas ni alla haft en minst lika bra jul som jag haft med mycket fina presenter och massa god mat..! Eftersom jag och mannen nu är dom som har störst hus och bäst plats för stora sällskap så blev julfirandet hos oss. Och man ville ju absolut inte att gästerna skulle gå hem hungriga så efter en jäklans massa mat och alla redan då var proppmätta så dukade jag upp dessertbordet och det var faktiskt så illa att vissa trodde att dom skulle spy pga all mat ;) De kändes som man rullade fram i flera dagar men jag lovar de var massa gott och de blev också massa över. Kanske var lite i överdrift att ha 16 sorters julgodis + ris ala malta, clementiner, pepparkakor, nötter, och ännu mer godis när vi bara var 11 stycken i år ;)

De som stod på dessertbordet var iaf:
Ris ala malta och saftsås





Allt fick inte plats på ett och samma bord trots att de var nästan 2 meter långt så vedspisen blev ett bra extrabord för de restrerande grejerna..

måndag 24 december 2012

Browniemuffins med fudgeglasyr och snögubbar

Idag är de självaste Julafton och med detta inlägg har ni faktiskt fått se allt jag bakat till julens dessert/gottebord i år :) Ni ska senare få se kort på allt gotteri tillsammans men nu ska jag fira jul med alla mina nära och kära och bara njuta och ta det lugnt :-) Ute har vi fortfarande ca 60 cm snö så de är verkligen skönt att sitta inne i värmen och bara titta ut på de vackra snölandskapet :))

Igår kväll slängde jag ihop en sats med Browniemuffins som är toppade med fudgeglasyr och en snögubbe i choklad. Kan meddela att de var väldigt goda!! Frågan är nu bara om man kommer orka en av varje godsak då jag nu gjort 15 sorter och vi har ju trots allt ätit massa mat innan. Men jag hoppas de ska försvinna lite godis allt eftersom tiden går eftersom vi dessutom ska spela olika spel halva natten med familjen :))
 
ÖNSKAR ALLA EN RIKTIGT GOD JUL!! :-)



Browniemuffins med fudgeglasyr
9-10 st
 
225 g mörk choklad (jag använde ljus)
85 g smör
2 stora ägg (eller 3 små)
2 3/4 dl brunt farinsocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
75 g valnötter
 
Fudgeglasyr
3 msk smör (= 45 g)
2 msk grädde
3 dl florsocker
1,5 msk kakao

Smält smör och choklad i en kastrull på låg värme. Ta bort från värmen och låt det svalna något.

Vispa ägg och farinsocker fluffigt. Rör ner vetemjöl och vaniljsocker. Vänd ner chokladblandningen. Tillsätt de hackade valnötterna.

Skeda upp smeten i formar placerade i en muffinsplåt. Grädda i 180 grader, ca 25-30 minuter tills muffinsen är fasta i konsistensen men fortfarande lite fuktiga i mitten.

Värm smör och grädde i en kastrull under omrörning till smöret har smält. Rör ner florsocker och kakao, blanda tills smeten blir slät. Bred ut ett par matskedar glasyr på varje muffins.


Receptet kommer från mingodasida.
 
((Jag dekorera mina med färdiga snögubbar i vit choklad men man kan lika gärna ha dom som dom är eller strö på strössel som finns i massa fina former, exempelvis julgranar eller snöstjärnor.))

söndag 23 december 2012

Tomteluvor i jordgubbsmarsipan med vit choklad och kokos!

Fick syn på färdigfärgad röd marsipan med jordgubbssmak i affären och blev genast sugen på att köpa en.. Så himla smidigt med färdigfärgad och rött som desutom är så svårt att få till bra.. Vad de skulle bli av den visste jag inte riktigt då men de blev tomteluvor som jag penslade med vit choklad på toppen och längst med nederkanten och sen rullade jag dom i kokos. Väldigt snabbt, superenkelt och gott :)

Om man inte vill äta upp alla själv så är de en jättefin present att ge bort! Man ställer luvorna på en bricka och slår in med cellofan och lite snöre så vips har man en superläcker present :-) Knappt så man vill öppna den ;)

2 sorters snabba Praliner

Igår kom äntligen mina nya pralinformar och jag bestämde mig för sent igårkväll att göra några snabba praliner, eller snabba och snabba, det tar tid när man ska pensla skalen 3 gånger för att sedan kunna fylla dom. Vill du veta exakt hur jag gjort så har jag en steg för steg beskrivning här! Den ena sorten fyllde jag med nougat samt hasselnöt (älskar dom), och hjärtanen fick bli ett experiment med nougat, vit choklad, mjölkchoklad och krossade cornflakes (även dom blev jättegoda!).



Och så här ser dom ut innuti :-) Hjärtanen är härligt krispiga pga cornflakesen och jättegoda med både nougat, vit choklad och mjölkchoklad. Den första pralinen är lite traditionell eller ett säkert kort rättare sagt med mjölkchokladskal, nougat och hasselnöt..

lördag 22 december 2012

Hemmagjord Daim med hjärtan

Har sett på många olika bloggar att många verkar göra daim till julbordet, hade inte en tanke på att man själv kunde göra daim och ville såklart själv prova.. Hittade ett recept på Arla som verka enkelt och de stod att temperaturen var väldigt viktig för att få den hård men trots att min nya matlagningstermometer visa 130 grader så blev den ändå mjuk och seg i konsistensen så efter att jag skärt ut rutorna så vällde de ut på kanterna, trots att den kallnat i många timmar.. Och så tyckte jag de blev lite tjocka fast jag hade en kvadratisk form enligt de mått som stod (nästa gång tar jag en större form så den blir tunnare).. Så egentligen vet jag inte riktigt om jag vill kalla de daim men dom var hemskt goda ändå ;) Nästa år provar jag nog ett annat recept och kanske helst med nötter i.. Men man vet ju inte vilka recept som är bra förens man provat dom :))


DAIM
ca 25 stycken
 
Ingredienser
2 ½ dl ljus sirap
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl Arla® vispgrädde
200 g mörkchoklad
Gör så här
Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull. Rör om och koka upp. Koka smeten till 130 grader eller tills smeten håller kulprovet. Klä en form, ca 20×20 cm, med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen. Låt stelna i rumstemperatur. Smält chokladen i en skål i mikro eller över vattenbad. Bred ut chokladen över kolasmeten. Låt stelna i rumstemperatur. Skär eller bryt daimen i lagom stora rutor när chokladen stelnat helt Förvaras svalt. Kulprov! Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Den ska vara fast till hård.

Tips! Innan chokladen smält helt, spritsa ut 50 g smält vit choklad så att det bildar fyllda cirklar på rad. Dra en tandpetare genom cirklarna så det bildas vita hjärtan. ((eller spritsa på hjärtan som jag gjorde.))

fredag 21 december 2012

Pepparkaksbollar med nötkross *Supergoda*

Är nu en vecka sen jag gjorde dessa bollar som påminner lite om chokladbollar men med en julsmak av pepparkaka, mandelmassa och nötter. Kan meddela att dessa är grymt goda och smått beroendeframkallande ;) Hade de inte varit för att de blev så många av en sats hade dom nog redan varit slut vid detta laget ;))
Ännu en ny storfavorit jag tycker man borde ha på juldessertbordet :D

Pepparkaksbollar med nötkross

Till ca 50 bollar:
250 gram mandelmassa
200 gram smör
4 dl havregryn
150 gram pepparkakor
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Garnering:
150 gram sötmandel
75 gram hasselnötter
200 gram choklad
Gör så här:
1. Riv mandelmassan grov på rivjärnet. Skär smöret i mindre kuber.
2. Lägg alla ingredienser i en matberedare med kniv. Mixa snabbt ihop. Rulla bollar av smeten och lägg dem i kylen.
3. hacka mandeln och nötterna. Smält chokladen i microvågsugn eller över vattenbad. Rulla bollarna först i chokladen och sedan i nötströsslet.



Receptet kommer från tidningen Allt om mat Julspecial, 2012